FOTO: Ministru kabinetā izstāde veltīta Latvijas neatkarībai • IR.lv

FOTO: Ministru kabinetā izstāde veltīta Latvijas neatkarībai

27
Izstādes atklāšanā (no kreisās)- ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, Valdis Dombrovskis, Elita Dreimane un Tālavs Jundzis. Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

 

„Pašlaik, kad brīvajā Latvijā ir izaugusi jauna paaudze, ir svarīgi neaizmirst, ka mūsu valsts pašnoteikšanās tiesības nav kaut kas pašsaprotams vai garantēts. Tādēļ ikvienam ir jābūt stipram, iestājoties par savu valsti. Cik stipri būsim mēs, sargājot un kopjot savu valodu, kultūru, tradīcijas un identitāti, tik stipra būs mūsu valsts,” atklājot izstādi „Mēs, tauta” valdības namā piektdien, sacīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Izstāde „Mēs, tauta” ir īpaša, jo atspoguļo Latvijas neatkarības atgūšanu ne tikai varas pārstāvju redzējumā, bet sabiedrības acīm, informē Valsts kanceleja. Tajā atspoguļots Latvijas attīstības ceļš pēdējos 25 gados, īpaši uzsverot sabiedrības līdzdalības nozīmi un būtiskākās pārmaiņas pirms valsts neatkarības atjaunošanas un pēc tās. Ceļojošo izstādi veidojuši muzeja darbinieki un skolēni un skolotāji no Rīgas Kultūru vidusskolas, Rīgas 10.vidusskolas un Lizuma vidusskolas sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā.

Piektdien izstādes atklāšanā par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai kopā ar Ministru prezidentu Dombrovski bija arī ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane un Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Tālavs Jundzis.

ASV vēstnieks Latvijā Pekala svinīgajā brīdī, runājot latviski, uzsvēra, ka noturīgās draudzības saites vieno mūsu valstis. Viņš aicināja ieklausīties līdzcilvēku atmiņās par vēsturi: „Mēs vēsturi varam mācīties no grāmatām, tomēr varam to darīt arī, ieklausoties cits citā. Esmu ļoti priecīgs dzirdēt sabiedrības stāstus, ko vēsta izstāde „Mēs, tauta!””

Atklāšanā piedalījās arī „Helsinki 86″ biedrs Konstantīns Pupurs, kurš dalījās atmiņās, ka „tolaik pat bērna zīmējums ar Latvijas karoga krāsām varēja iedzīt neizsakāmas bailes! Jūs tagad nevarat iedomāties, cik toreiz bija bīstami izrādīt Latvijas sarkanbaltsarkano karogu – par to draudēja brīvības atņemšana”. Pupurs bija tas, kurš 1988.gada 14.jūnija gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Brāļu kapiem nesa Latvijas sarkanbaltsarkano karogu, kas bija liela uzdrošināšanās.

Izstāde „Mēs, tauta” Ministru kabineta telpās būs aplūkojama līdz 2013.gada maija beigām.

 

Komentāri (27)

janazakovica 04.05.2013. 18.53

izstadi vajadzeja veltit atkaribai no asv un neatkaribai no krievijas

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu