"Bloomberg": Latvija var būt ceturtā eirozonas valsts, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem • IR.lv

“Bloomberg”: Latvija var būt ceturtā eirozonas valsts, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem

40
Foto: Raimo Lielbriedis, F64

Pagaidām Māstrihtas kritērijiem atbilst tikai Somija, Igaunija un Luksemburga

Pēc eiro ieviešanas 2014.gadā Latvija kļūs par vienu no tām četrām eirozonas valstīm, kas ievēro vienotās valūtas blokam noteiktos valsts finanšu rādītājus, norāda biznesa ziņu dienests “Bloomberg”.

Latvija pagājušā gadā sasniedza budžeta deficītu 1,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) un valsts parādu 40,7% apmērā no IKP, iekļaujoties Eiropas Savienības (ES) noteiktajos kritērijos, ziņo LETA.

No pašreizējām 17 eirozonas valstīm tikai Somija, Igaunija un Luksemburga atbilst Māstrihtas kritērijiem ar budžeta deficītu līdz 3% no IKP un valsts parādu līdz 60% no IKP.

“Latvija ir paraugvalsts, ātri risinot divas problēmas, kas nomoka visas krīzes skartās valstis – konkurētspējas samazināšanos, ko parāda milzīgais tekošā konta deficīts, un finanšu burbuli,” norāda Starptautiskās politiskās ekonomikas Eiropas centra direktors Frederiks Eriksons. “Tā tagad ir daudz labākā stāvoklī nekā krīzes skartās ekonomikas, kuru ekonomiskais sākumstāvoklis bija mazāk satraucošs, bet tās neveica reformas, lai veicinātu konkurētspēju.”

Kā jau ziņots, Latvija jau kopš 2012.gada septembra izpilda visus ekonomiskos Māstrihtas kritērijus, tāpēc valdība šā gada marta sākumā nolēma vērsties Eiropas Komisijā un Eiropas Centrālajā bankā ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā.

Institūciju sagatavotie konverģences ziņojumi tiek gaidīti jūnijā, bet 9.jūlijā ES Padomē tiks pieņemts gala lēmums par mūsu valsts dalību eirozonā.

Latvija eirozonā gatavojas iestāties 2014.gada 1.janvārī.

 

Komentāri (40)

austrisv 03.05.2013. 12.08

Man arī prieks par Latvijas panākumiem pārvarot finansu krīzi,. esam izrāpušies no bedres tas ir skaidrs un galvenais ir vairs nepielaist pie valsts maka tādus oligarhus, kurus esam atstūmuši it kā no varas, lai gan īsti vēl nē, jo Lembis jau iemanījies sēdēt uz diviem krēsliem un piesedzies ar auseklīšu deķi.
Ja dzīve Latvijā iet uz augšu tad par to varam pateikties progresīvajiem spēkiem un daļai tautas, kura bija gatava paciesties un savilkt jostas, jo pati jau vien savēlēja tos zagļus, kuri tik pamatīgi iztukšoja valsts kasi, ka iekļuvām tajos lielajos parādos, kas mums vēl liks ne tik labi dzīvot, jo parādi būs jāatdod. Ceru, ka ieviesīs EUR un mums būs mazāk jāatdod tas parāds, jo tas nebūs jākonvertē.

+23
-5
Atbildēt

5

    efeja60 > austrisv 04.05.2013. 01.27

    jā, bezatbildīgajiem eirokredītu vergiem konvertācija ir dzīves un nāves jautājums.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > austrisv 04.05.2013. 14.02

    Kas kur iet uz augšu?Mūsu pašvaldības uzņēmumā kā samazināja algas 2009.-tajā,tā arī tās stāv uz vietas,tuvu minimālajai.Ak jā,atcerējos,maksa par apkuri un elektroenerģiju …

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 03.05.2013. 12.41

    Piekrītu, jo jābūt vienkārši sirdsgudriem, un jājūt, kas ir patiesie Latvijas valsts labvēļi, bet, kas ir tie, ka spar tādiem izliekas, bet nebūt tādi nav. Par to liecina darbi, ne tukši vārdi!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Anete > austrisv 03.05.2013. 13.32

    it sevišķi labi zinot cik dārgi var maksāt valūtas konvertācija, kā tas bija rīgas namsaimnieka gadījumā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    alexander > austrisv 03.05.2013. 12.33

    Piekrītu, šie panākumi ir pamats lepnumam par sevi, bet nevis pašapmierinātībai un modrības zaudēšanai, īpaši virzībā uz tiesisku un pārtikušu Eiropas valsti. Protams, šie panākumi galvenokārt ir mūsu pacietīgās, sīkstās un disciplinētās tautas nopelns. Un ceru, ka spēsim mobilizēties arī uz pašvaldību vēlēšanām, īpaši Rīgā. Jo Rīgai ir jābūt Eiropas līmeņa pilsētai ar savstarpējā cieņā, nevis konfrontācijā balstītu multikulturālu vidi un sabalansētu un ilgtspējīgu budžetu bez populistiskām atkāpēm un izšķērdības sindromiem.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

alexander 03.05.2013. 12.01

Par šādu Latvijas novērtējumu tiešām varam būt lepni un priecīgi, it īpaši 4. maija svētku priekšvakarā! Un pamatoti lepoties ar sevi un savu valsti, ka, pārvarot baiso krīzi, esam kļuvuši stiprāki un konkurētspējīgi.

+20
-5
Atbildēt

0

ligakalnina 03.05.2013. 18.18

Tad ko vērti tādi kritēriji, kuriem var neatbilst, var atbilst?
Skaidrs, pret tādu Latviju tā atbilstība tiek pieprasīta plnā mērā, atšķirībā no lielajām valstīm.

+2
-4
Atbildēt

2

    efeja60 > ligakalnina 04.05.2013. 10.09

    Un tad man rodas jautājums, kas notiks, kad mēs būsim eirozonā, mēs ievērosim, lielie neievēros. Kā tas ietekmēs Latvijas ekonomiku. Piemēram, ja Francija stimulēs ekonomiku uz parāda rēķina, vai franči uz šī parāda rēķina neizpirks Latviju tukšu, jo viņiem būs vairāk naudas uz to brīdi?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 03.05.2013. 21.00

    Dzeris euroskeptiķis :)))))))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu