Trīs Carnajeva draugus apsūdz Bostonas teroraktu liecību slēpšanā • IR.lv

Trīs Carnajeva draugus apsūdz Bostonas teroraktu liecību slēpšanā

25
Bostonas spridzinātāju lietā esošie pierādījumi. Foto: AFP/LETA

Draugi palīdzējuši brāļiem slēpt pierādījumus

Trim aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turētā Džohara Carnajeva 19 gadus veciem draugiem trešdien izvirzītas apsūdzības par teroraktu liecību slēpšanu. Viņi izmetuši Carnajeva pirotehniku un klēpjdatoru, kā arī melojuši ASV policijai, ziņo LETA/AFP.

Trīs jaunieši – divi kazahi un viens amerikānis – studējuši augstskolā kopā ar Carnajevu un, pēc visa spriežot, tikai mēģinājuši viņu paglābt no nepatikšanām, bet nav bijuši iesaistīti organizētā sazvērestībā.

Diass Kadirbajevs un Azamats Tažajakovs tiek apsūdzēti par noziedzīgu nodomu iznīcināt Carnajeva klēpjdatoru un mugursomu, kurā bijusi pirotehnika, bet amerikānis Robels Filipss ir apsūdzēts par nepatiesu liecību sniegšanu policijai.

Trijotne arī centusies palīdzēt Carnajevam izvairīties no aresta, kad viņa fotoattēls trīs dienas pēc sprādzieniem tika demonstrēts televīzijā.

Visi trīs aizdomā turamie trešdien, saslēgti roku dzelžos, tika nogādāti tiesā, kur viņiem tika nolasītas apsūdzības.

Filipsam atkal jāstājas tiesas priekšā 6.maijā, bet Kadirbajevam un Tažajakovam – 14.maijā.

Maksimālais sods, kas var tikt piespriests Kadirbajevam un Tažajakovam – Kazahstānas pilsoņiem, kas ASV ieradušies ar studentu vīzām – ir pieci gadi cietumā un 250 000 dolāru liels naudassods, bet Filipam – astoņi gadi cietumā un arī 250 000 dolāru liels naudassods, pavēstīja Tieslietu ministrija.

Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus – brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu