EK saņem piekrišanu bitēm kaitīgo pesticīdu aizliegšanai • IR.lv

EK saņem piekrišanu bitēm kaitīgo pesticīdu aizliegšanai

40
Foto: Lauris Vīksne, F64

Pesticīdu ražotāji noliedz, ka to produkti kaitētu bitēm

Eiropas Komisija (EK) pirmdien saņēmusi ekspertu komitejas piekrišanu turpmākos divus gadus aizliegt Eiropas Savienībā (ES) izmantot pesticīdus, kas tiek vainoti straujajā bišu populācijas sarukšanā. Aizliegums tiks attiecināts uz trim neonikotinīdu grupas pesticīdiem un, domājams, stāsies spēkā jau šogad, aģentūrai AFP atklāja kāds diplomāts.

Francijas delegācijas ieraksts tviterī liecina, ka par aizlieguma noteikšanu balsojušas 15 ES valstis, tai skaitā Vācija, kas iepriekšējā balsojumā atturējās un ir izjutusi lielu spiedienu no farmācijas firmu un lauksaimnieku puses iestāties pret šādu priekšlikumu, pret kuru asi iebilda arī Lielbritānija un Ungārija, ziņo LETA.

Martā par aizlieguma noteikšanu balsoja 13 valstis – Beļģija, Kipra, Dānija, Francija, Itālija, Malta, Nīderlande, Polija, Slovēnija, Spānija, Zviedrija un arī Latvija.

Pret aizliegumu balsoja deviņas valstis – Austrija, Čehija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Lietuva, Portugāle, Rumānija un Slovākija. Lielbritānija, Bulgārija, Somija, Igaunija un Vācija balsojumā atturējās.

Pesticīdu ražotāji – Vācijas kompānija “Bayer” un Šveices uzņēmums “Sygenta” – noliedz, ka to produkti kaitētu bitēm, un apgalvo, ka pētījumi, kas noveduši pie šādiem secinājumiem, ir kļūdaini.

No visiem insektiem, kas veic augu apputeksnēšanu, bites padara 80% darba. Bez tām daudzi augi nespētu veidot augļus vai būtu jāapputeksnē mākslīgi.

 

Komentāri (40)

oktaavs 29.04.2013. 20.26

Bites uz diviem gadiem tiks pasargātas no ražotājiem ? Un pēc tam indēs atkal ?
Bet kas pasargās cilvēkus no tiem ķīm..tfu ! – pārtikas rūpniecības mēsliem ? No tās ķīmijas, kuru katru dienu piegāž ēdienam arvien vairāk un vairāk ? Kas to vienrez apturēs ?
Atbilde ir – neviens ! Pārāk liela ir peļņa. Ikviens, kas to mēģinās reāli samazināt tiks pasludināts par psihiski neveselu vai ārzemju spiegu. Lielie koncerni ražo arvien lētāk, pieberot vajadzīgos pulverīšus, izmērcējot “kūpinājuma” garšā un pārdodot kā īstu mantu.
Un tauta rij un rīs garšas pastiprinātājus, kamēr pārtikas koncernu šefi braukās pēc gaļas uz sev vien zināmiem laukiem, jo uz savām mājām savu sū..us nekad nenesīs.

+3
-1
Atbildēt

0

manatuja 30.04.2013. 09.58

Jā man patīk… tikai divi komentāri… kā novicina krievijas karodziņu tā simtiņš komentāru…. kāpēc jaunai paaudzeij ir alerģijas…. mēs neprotam sevi ģenētiski sargāt….. ir jābūt arī drošības struktūrām,kas nodarbojas ar ģenētisko drošību.

+1
0
Atbildēt

0

Agnese Saleniece 30.04.2013. 11.02

Neiedziļinoties tajā, ka tagad Lielbritānijai, kas balsoja pret, atkal būs iemesls ārdīties par to kā “ES viņiem visu diktē” un citās politiskajās detaļās…

Principā atbalstāma lieta. Man gan nepatīk gadījumi, kad sliecos atbalstīt tās pašas idejas, ko Greenpeace, ja nu pēkšņi sanāk ielekt nīstajā “situāciju-vispār-nepārzinu-bet-kaut-kur-dzirdēju-ka-slikti-tāpēc-vajag-aizliegt” vagoniņā. Bet ir arī pozitīvs aspekts – tagad divu gadu laikā ES valstīs iespējams novērot bišu populācijas – ja tukšu stropu paliek mazāk, tad esam uz pareizā ceļa, bet ja nekas nemainās, tad pēc 2 gadiem aizliegumu nepagarinās. Kā minimums, būs notikuši “papildu pētījumi”, kurus pieprasīja aizlieguma skeptiķi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu