Hodorkovskis: Politisko prāvu sekas būs šausmīgas • IR.lv

Hodorkovskis: Politisko prāvu sekas būs šausmīgas

23
Krievijas politieslodzītais Mihails Hodorkovskis. Foto: EPA/LETA

Politisko krimināllietu jēga ir pilsoniskās sabiedrības iebiedēšana

Krievijā patlaban notiekošo politisko tiesas procesu sekas būs šausmīgas, trešdien laikrakstā “Vedomosti” brīdina apcietinājumā turētais uzņēmuma “Jukos” bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis, ziņo LETA/Grani.ru.

Kremlis nodarīs kaitējumu kā pilsoņiem, tā arī pats sev, jo pēc notiesājošajiem spriedumiem opozicionāra Alekseja Navaļnija un Bolotnaja laukuma protestu lietās sabiedrība pilnībā būs vīlusies jebkuros valsts varas deklaratīvajos paziņojumos par konstruktīva dialoga risināšanu ar reāliem oponentiem, norāda Hodorkovskis.

“Publicēto oficiālo Navaļnija lietas un Bolotnaja laukuma lietas materiālu analīze neatstāj vietu šaubām – godīgā un taisnīgā tiesā šādas apsūdzības izrādītos nederīgas un to politiskā motivācija – acīmredzama,” skaidro bijušais “Jukos” vadītājs.

Šo krimināllietu jēga ir pilsoniskās sabiedrības iebiedēšana, “mierīgus pilsoniskus protestus un cīņu par varu konstitucionālajā laukā uzdodot par kaut ko marginālu un ekstrēmistisku”, norāda Hodorkovskis.

Viens no šādas politikas rezultātiem būs Krievijas tēla pasliktināšanās Rietumos, bet tieši šis tēls, kā uzskata bijušais “Jukos” vadītājs, ir “valsts modernizācijas galvenais nosacījums”.

Attiecībā uz to, ka valsts vara tās iniciētajās politiskajās prāvās varētu nodrošināt objektīvu tiesu, Hodorkovskim nav nekādu ilūziju. Vienlaikus viņš uzskata, ka pilsoniskajai sabiedrībai, kā arī uzņēmējiem un politiķiem, arī “tiem valsts varas pārstāvjiem, kas sevi neuzskata par dūres varoņiem”, ir jāizsakās pret politiski motivētu vajāšanu.

“Ir nepieciešama publiska solidāra pozīcija, ko apliecinātu visi godīgie cilvēki, arī no Krievijas Federācijas prezidenta cilvēktiesību padomes, Sabiedriskās palātas profilējošajām struktūrām, nekomerciālajām organizācijām, kas nodarbojas ar cilvēktiesību jautājumiem un Krievijas iedzīvotāju tiesisko aizsardzību, neatkarīgajās juridiskās sabiedrības,” rezumē Hodorkovskis.

 

Komentāri (23)

Andris 24.04.2013. 17.30

Hodorovskis nav par jaunu atšifrējis šumeru ķīlrakstus, bet tikai atkārtojis to, kas katram, kurš nav ar aklumu sists, ir skaidrāks par skaidru (arī V. Puķinam) – „Šo krimināllietu jēga ir pilsoniskās sabiedrības iebiedēšana”. Taču iebiedēšana kā varas uzurpācijas metode bija zināma un par labu atzīta jau kopš pirmajiem Krievijas cariem. Tauta gadsimtos pieradusi un pieņēmusi to kā pašsaprotamu. Līdz ar to uz drīzām pārmaiņām Austrumzemē var cerēt tikai naivais.

+9
0
Atbildēt

0

Sanšains 24.04.2013. 17.15

Un kā mēs to varētu vērst par labu?

Droši vien stiprinot ekonomiskās saites ar Krieviju, piesaistot tās investorus un tirgojot Krievijas pilsoņiem uzturēšanās atļaujas.. vēl intensīvāk.

+8
-1
Atbildēt

1

Sanšains 24.04.2013. 19.18

Jā, es gribētu, lai Latvija ar Krieviju sadarbotos pēc iespējas mazāk, t.i., nesadarbotos. Tomēr diplomātisko attiecību pārtraukšana… nu, atvainojiet!:) Labi, nu saprotu jau – tā jau bija tikai provokatīva replika.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu