LU portālā atkal var vērot mazā ērgļa ligzdu • IR.lv

LU portālā atkal var vērot mazā ērgļa ligzdu

23
Mazais ērglis tai pašā ligzdā pirms pāris gadiem.

Šīs nedēļas nogalē Ornitoloģijas biedrība organizē Putnu dienas un putnu vērošanas pasākumus

Šopavasar atkal Latvijas Universitātes (LU) portālā var vērot aizsargājamā mazā ērgļa ligzdošanas vietu Mētrienas apkārtnē Madonas novadā, informē LU. Ar WEB kameras palīdzību ir iespējams sekot līdzi šā putna ikdienai un paradumiem.

Putnu draugi šonedēļ – 27. un 28.aprīlī – tiek aicināti piedalīties Putnu dienās un kādā no 22 bezmaksas putnu vērošanas pasākumiem Rīgā un Latvijā, lai ieraudzītu zosu barus un gada putnu kākauli, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Par pasākumiem var uzzināt šeit.

Aukstā pavasara dēļ šogad mazie ērgļi ieradušies dažas nedēļas vēlāk nekā parasti. Tomēr mazo ērgļu pāris Mētra un Mačo no ziemošanas vietas Āfrikā ir atgriezies, pastāstīja “Latvijas valsts mežu” vides eksperts Uģis Bergmanis, kurš ir arī mazo ērgļu novērošanas un pavairošanas projekta vadītājs. Abi putni jau ķērušies pie ligzdas būvēšanas. Ja viss noritēs, kā plānots, maija pirmajās dienās ligzdā tiks iedētas olas.

Divus gadus mazo ērgļu pārim videonovērošanas projektā izdevies sekmīgi ligzdot. Arī pērnais gads bija veiksmīgs – ērgļu pāris Mētra un Mačo izaudzināja mazuli un tiešraidē ligzdu interneta vietnēs varēja vērot līdz pat septembrim, kad pāris un mazulis pameta ligzdu, lai dotos garajā ceļā uz ziemošanas vietu Dienvidāfrikā.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pētnieki turpina īpaši aizsargājamās sugas – mazā ērgļa – barības izpēti, izmantojot interneta kameru. Projekta ieviesēji ir vides apsaimniekošanas apvienība “Medņuriests”, “Latvijas valsts meži” un Vācijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības fonds.

Iegūtās informācijas analīzē ir iesaistīti Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes studenti. Paredzēts, ka Latvijas Universitātes doktorantūras skolas „Dzīvnieku daudzveidība un vides kvalitāte” ietvaros par šo tēmu tiks izstrādāti zinātniskās pētniecības darbi.

Mazo ērgli visu diennakti var vērot Latvijas Universitātes portāla video sadaļā: www.lu.lv/tiesraide/3/, detalizēta informācija par projektu atrodama projekta mājas lapā www.pomarina.lv, bet komentēšanas iespējas ir forumā www.dabasdati.lv/forums.

 

Komentāri (23)

brigita_damme_rtk_lv 24.04.2013. 15.53

Pārkāptas ērgļa tiesības uz privātumu.

+2
0
Atbildēt

1

janazakovica 24.04.2013. 13.26

tautai vajedzetu verot valsts izzadzejus vinu cietuma kameraas..kur tos verotu video acs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu