ASV diplomāti dodas uz Dagestānu tikties ar Bostonas spridzinātāju vecākiem • IR.lv

ASV diplomāti dodas uz Dagestānu tikties ar Bostonas spridzinātāju vecākiem

14
Bostonas maratona spridzināšanas izmeklētāji ierodas ASV Senātā, lai informētu par izmeklēšanas gaitu. Foto: AFP/LETA

Džohars Carnajevs: Bostonas teroraktu motīvs bija ASV kari Afganistānā un Irākā

ASV diplomāti devušies uz Dagestānu, lai tur tiktos ar aizdomās turamo Bostonas teroraktu sarīkotāju – brāļu Džohara un Tamerlana Carnajevu – vecākiem, ziņu aģentūrai “RIA Novosti” trešdien apstiprināja ASV vēstniecības pārstāvis.

ASV diplomāti Dagestānā grib tikties ar aizdomās turamo vecākiem. Vizīte tiek organizēta, pateicoties sadarbībai ar Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm, izmeklējot Bostonas teroraktus, skaidroja vēstniecības darbinieks.

Bostonas teroraktu sarīkošanā aizdomās turētais Džohars Carnajevs izmeklētājiem atzinis, ka uzbrukumu motīvs bija ASV kari Afganistānā un Irākā, otrdien atklāja kāda vārdā neminēta ASV valdības amatpersona. Apsūdzētais patlaban vien daļēji spēj sazināties ar izmeklētājiem, jo turpina ārstēšanos slimnīcā. Džohars uz izmeklētāju jautājumiem atbild rakstiski vai pamājot ar galvu, ziņo LETA/CNN.

Džohars Carnajevs izmeklētājiem arī noliedzis, ka viņam vai viņa vecākajam brālim Tamerlanam, kurš pagājušajā nedēļā tika nogalināts policijas operācijas gaitā, būtu kāda saistība ar teroristu organizācijām ārvalstīs. CNN informācijas avots gan brīdināja, ka šī informācija vēl nav pārbaudīta.

19 gadus vecais apsūdzētais arī pastāstījis, ka viņš un viņa brālis radikālo pārliecību iemantojuši internetā. Viņš norādījis, ka viņa brālis uzskatījis, ka islāms ir apdraudēts, tāpēc tā sekotājiem ir jācīnās.

Džohars Carnajevs arīdzan atklājis, ka galvenais uzbrukumu plānotājs bijis viņa brālis.

Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti. ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus – brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevus. Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

 

Komentāri (14)

Sandris Maziks 24.04.2013. 13.03

Gudri rīkotos ASV, ja spridzinātāju vecākiem un tuvākiem radiniekiem piedāvātu liecinieku aizsardzības programmu un sagādātu iespēju caur Azerbaidžānu nokļūt štatos.

+2
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 24.04.2013. 11.24

kāpēc diplomāti, nevis izmeklētāji? Vai ar vecākiem tiks apspriests jautājums par kara izbeigšanu karstajos reģionos?

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 24.04.2013. 16.00

Metodes, kā tādu viesu, ar vai bez diplomāta ranga, ausīs iestādīt lopu bietes un labi nomēslot, padomju Krievijā tika pilnībā izstrādātas jau divdesmitajos gados un ar panākumiem tiek praktizētas neatkarīgi no karoga krāsu izmaiņām.
Senāk tie, kuri noticēja pilnībā, tika slavēti par progresīviem (žurnālistiem, rakstniekiem, politiķiem – pēc vajadzības). Nu būs mums jauni progresīvie diplomāti?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu