"Liepājas metalurgs" nespēj maksāt kredīta pamatsummu • IR.lv

“Liepājas metalurgs” nespēj maksāt kredīta pamatsummu

36
Metāllūžņu kaudzes a/s "Liepājas metalurgs" teritorijā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts kasei būs jāapmaksā uzņēmuma ņemtā kredīta pamatsumma, cerot, ka tas spēs maksāt procentus

A/s “Liepājas metalurgs” piektdien, 19.aprīlī, nosūtījusi vēstuli Valsts kasei, kurā informēts par uzņēmuma nespēju veikt valsts galvotā kredīta pamatsummas maksājumu Itālijas bankai “UniCredit S.p.A”, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Liepājas metalurga” pārstāve Simona Laiveniece.

Maksājums jāveic 30.aprīlī, un par nespēju to veikt uzņēmumam bija jābrīdina Valsts kase desmit kalendārās dienas iepriekš, tātad līdz sestdienai.

Valsts kases pārvaldnieka vietnieks Jānis Pone iepriekš informēja, ka no akcionāriem tiek sagaidīts aptuveni 25 miljonu latu ieguldījums. Savukārt valsts kopā ar kreditoriem ir gatava pārskatīt jau veikto ieguldījumu pārstrukturizāciju un termiņu atlikšanu. Piemēram, “UniCredit S.p.A” ir gatava atlikt pamatsummas maksājumu līdz pat diviem gadiem, kas noteikti palielinātu uzņēmumam apgrozāmo līdzekļu apjomu, kurus uzņēmums varētu ieguldīt savas darbības nodrošināšanā.

Pone iepriekš atzina, ka aprīļa maksājumu pārstrukturēt vairs nebūs iespējams, tādēļ būs jāmaksā gan procentu maksājumi, gan pamatsumma. Pašlaik arvien vairāk izskatoties, ka no valsts līdzekļiem būs jāapmaksā pamatsumma. Savukārt uzņēmumam jāveic procentu maksājumi.

“Liepājas metalurgam” aprīlī Itālijas bankai jāmaksā 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 lati. No šīs summas 6 128 456 eiro (4 307 103 lati) ir pamatsumma, bet 1 651 994 eiro (1 161 028 lati) – aizdevuma procenti.

Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme informēja, ka dienā, kad aizņēmējs, par kura aizņēmumu sniegts valsts galvojums aizdevējam, nespēj izpildīt savas saistības pret aizdevēju attiecīgajā līgumā noteiktajā kārtībā, valstij Valsts kases personā iestājas saistības pret aizdevēju un prasības pret aizņēmēju nenokārtota maksājuma apmērā.

Maksājumu aizņēmēja vietā Valsts kase veic no Valsts kases attiecīgās valūtas naudas līdzekļu konta. Atbilstoši normatīvajiem aktiem par budžeta klasifikācijām darījums tiek klasificēts kā finansēšanas darījums, veidojot aizņēmuma un aizdevuma darījumu grāmatojumus, un, aprēķinot valsts budžeta deficītu vai pārpalikumu pēc nacionālās metodoloģijas, tas netiek iekļauts valsts budžeta izdevumos.

Savukārt atbilstoši Eiropas Savienības noteiktajai valsts parāda aprēķina metodoloģijai (ESA95 metodoloģija) aizņēmēja vietā veiktais maksājums tiek iekļauts valsts budžeta deficītā pilnā apmērā, pasliktinot vispārējo valdības budžeta bilanci.

Kā ziņots, toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par “Liepājas metalurga” saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) pret banku “UniCredit”. Šā gada 25.janvārī izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

 

Komentāri (36)

Aivars Krauklis 23.04.2013. 06.52

Nu tik gaidām LM arodbiedrības viedokli par valsts un pasaules pienākumiem pret viņiem.

+6
0
Atbildēt

0

dro 23.04.2013. 12.53

Valsts kasei būs jāapmaksā uzņēmuma ņemtā kredīta pamatsumma, cerot, ka tas spēs maksāt procentus
_______________
Cerība muļķa mierinājums. Ja īpašnieki nevēlas ieguldīt savus līdzekļus, jāpieteic maksātnespēja.

+1
0
Atbildēt

0

Anda Ādamsone-Fiskoviča 23.04.2013. 11.28

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu