Daugavpils novadā un Daugavpilī izsludina ārkārtas situāciju (papildināta) • IR.lv

Daugavpils novadā un Daugavpilī izsludina ārkārtas situāciju (papildināta)

29
Applūdušās ielas un mājas Pļaviņās. Veikals "Top". Foto: Ieva Čīka, LETA

Strauji kāpj ūdens līmenis Gaujā, taču situācija vēl nav kritiska

Krīzes vadības padomes sēdē pirmdien nolemts izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, žurnālistus pēc sēdes informēja premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Šāds lēmums pieņemts, lai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests varētu īstenot iedzīvotāju piespiedu evakuēšanu gadījumā, ja tas ir nepieciešams. Dombrovskis norādīja – ja situācija pasliktināsies, glābšanas dienests būs tiesīgs iedzīvotājus evakuēt piespiedu kārtā, jo pretējā gadījumā visus izglābt nebūs iespējams, īpaši ņemot vērā, ka patlaban daudzi atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Par ārkārtas situācijas izsludināšanu Daugavpilī un Daugavpils novadā saistībā ar plūdiem pirmdien lems arī valdības ārkārtas sēdē. Premjers pavēstīja, ka uz sēdi tiks virzīts arī jautājums par kompensācijām fiziskām personām saistībā ar plūdu radītajiem zaudējumiem.

Pārējos novados, kurus skāruši pavasara plūdi, ārkārtas situāciju nav nepieciešams izsludināt, jo tur situācijas normalizēšanai var izmantot spēkā esošo likumdošanu, piemēram, Civilās aizsardzības likumu.

Sasniedzot 7,88 metru atzīmi, šorīt ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils par gandrīz metru pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi. Mežciemā sācis applūst dārzkopības kooperatīvs, 23 kooperatīva pastāvīgajiem iedzīvotājiem piedāvāts evakuēties, ziņo LETA.

Kā pastāstīja Daugavpils novada padomes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, patlaban ar smilšu maisiem un smiltīm turpinās ceļa un dambja stiprināšana, kas aizsargā kooperatīvu no Daugavas palu ūdeņiem.

Ja ceļš vai dambis tiks pārrauts, 232 kooperatīva mājiņas kopā ar tajās dzīvojošajiem un kooperatīva teritorijā esošajām automašīnām applūdīs piecās līdz desmit minūtēs, skaidroja Jalinska.

Tā kā ūdens līmeņa kāpšana Daugavā Latvijas-Baltkrievijas pierobežā, lai arī lēna, tomēr turpinās, varot prognozēt, ka ūdens līmenis upē vēl kādu laiku turpinās celties arī pie Daugavpils.

2010.gada palu maksimums – 7,72 metri – Daugavpilī patlaban ir pārspēts par 16 centimetriem.

Jau ziņots, ka saskaņā ar hidrologu prognozēm šodien vai rīt ūdens līmenis Daugavā Daugavpils novada teritorijā sasniegs maksimālo līmeni, tādēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nosūtījis papildu glābšanas tehniku, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt operatīvu palīdzību palu skartajās teritorijās.

Kā LNT raidījumā “900 sekundes” izteicās VUGD pārstāvis, glābēji ir satraukti par situāciju Daugavpilī – no Baltkrievijas un Krievijas nāk liels daudzums ūdens. Tāpēc dambji tiks stiprināti ar papildus smilšu maisiem.

Saskaņā ar VUGD rīcībā esošo informāciju, Daugavpils novada Līksnas pagastā dārza kooperatīvā applūdušas 462 mājiņas. Šajā teritorijā dzīvo astoņi cilvēki, kuri no evakuācijas atteikušies.

Aizvadītajā diennaktī strauji ir cēlies ūdens līmenis Strenčos un Valmierā, taču situācija vēl nav kritiska, pirmdien Latvijas Radio pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes komandieris un Civilās aizsardzības komisijas vadītājs Jānis Skrastiņš.

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Strenčos palielinājies par 1,4 metriem, bet Valmierā – par metru. Skrastiņa vērtējumā, situācija vēl nav kļuvusi dramatiska, cilvēkiem briesmas nedraud un ūdens ieskāvis pāris mājas. Piemēram, Valmierā rezerve ūdens līmeņa kāpšanai vēl esot nepilni divi metri.

Skrastiņš uz situāciju upē skatās visai cerīgi, jo augšup Valkā ūdens līmeņa svārstības pēdējā laikā ir stabilizējušās.

Palu ūdeņi turpina celties arī Gaujā. Strenču novadā nakts laikā ūdens līmenis pieaudzis par 20 centimetriem, par 10 centimetriem pārsniedzot 2010.gada palu maksimālo līmeni. Upes ūdeņi Strenčos sasnieguši pirmo dzīvojamo māju Beverīnas ielā. Novadā applūduši arī vairāku māju piebraucamie ceļi. Cilvēku evakuēšana vēl nav nepieciešama.

Valkā applūdusi viena māja, Carnikavā ūdens skāris četras mājas, bet upes otrā krastā – 30 mājas.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu