Pļaviņu HES tiek gatavots jaunam ūdens pieplūdumam • IR.lv

Pļaviņu HES tiek gatavots jaunam ūdens pieplūdumam

26
A/s "Latvenergo" Pļaviņu hidroelektrostacijā atvērti aizvari, lai regulētu ūdens līmeni Daugavas baseinā un lai ledus masa neveidotu sastrēgumus upes gultnē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Šogad pavasara izaicinājums ir, ka ledus visā Daugavā sāk iet reizē

Lai gan patlaban ūdens līmenis Pļaviņu HES ir nostabilizējies un tuvākās prognozes liecina, ka situācija būs stabila, ūdenskrātuve tiek gatavota jaunam pieplūdumam, aģentūru LETA informēja a/s “Latvenergo” pārstāve Ivita Bidere.

Patlaban caurtece Pļaviņu HES ir ap 4300 kubikmetriem sekundē, līdz ar to tuvākajās dienās aizvari būs atvērti.

Pārraujot ledus sastrēgumu, piektdienas otrajā pusē kritās ūdens līmenis Pļaviņās, un lielā ūdens masa nonāca Pļaviņu HES, kas jau savlaicīgi bija sagatavota tik liela ūdens apjoma uzņemšanai.

Jau ceturtdien, caurtecei sasniedzot 2800 kubikmetrus, un ūdens līmenim Pļaviņās tuvojoties kritiskajai atzīmei, tika atvērti divi aizvari un monitorēts ūdens līmenis Daugavas baseinā, lai ledus masa neveidotu sastrēgumus upes gultnē. “Pļaviņu HES ūdenskrātuves rezervuārs bija sagatavots, lai akumulētu gaidāmo lielo ūdens masu pēc pudeles kakla efekta pārraušanas. Aptuveni 20 minūšu laikā, sākot no plkst.15.30, ūdens līmenis strauji cēlās par vienu metru, caurtecei sasniedzot vairāk nekā 20 000 kubikmetru sekundē,” klāsta Pļaviņu HES ražotnes vadītājs Aldis Bogdanovičs.

Viņš norāda, ka šogad pavasara izaicinājums ir, ka ledus visā Daugavā sāk iet reizē. Ja ledus būtu jau izgājis Pļaviņās, tad arī klāt pienākušais ledus no Baltkrievijas varētu brīvi iziet.

Šodien ap plkst.15.30 pie Pļaviņām sākusies ledus iešana, līdz ar to sācis arī strauji krist ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Līdz vakaram ūdens līmenis pie Pļaviņām bija nokrities par vairāk nekā trīs metriem salīdzinājumā ar maksimālo līmeni.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu