Augstākā tiesa atceļ apcietinājumu Vaškevičam • IR.lv

Augstākā tiesa atceļ apcietinājumu Vaškevičam

46
Foto: Ieva Čīka, LETA

Tiesa sūdzību šodien izskatīja aiz slēgtām durvīm

Augstākā tiesa (AT) piektdien atcēla Rīgas apgabaltiesas 19.marta lēmumu par kukuļdošanā apsūdzētā atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča apcietināšanu, vēsta LETA.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šodien pieņemtais lēmums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesas 19.marta lēmumu par Vaškeviča drošības līdzekļa grozīšanu 22.martā pārsūdzēja viņa advokāti Jeļena Kvjatkovska, Valērijs Ickevičs un Juris Dzelme.

AT minēto sūdzību šodien izskatīja aiz slēgtām durvīm.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 19.martā nolēma grozīt Vaškeviča drošības līdzekli uz apcietinājumu. Pats apsūdzētais gan uz šo tiesas sēdi nebija ieradies, jo viņš ilgstoši ārstējas Austrijā. Minēto lēmumu par drošības līdzekļa grozīšanu likumā noteiktajā kārtībā varēja pārsūdzēt, taču pārsūdzība neapturēja tā izpildi.

Advokātiem gan nebija īsti skaidrs, kā konkrētajā gadījumā tiktu izpildīts lēmums par Vaškeviča apcietināšanu. To nekomentēja arī prokuratūra, bet apgabaltiesā skaidroja, ka apcietināšana būs jānodrošina policijai. Uz Rīgas apgabaltiesas 19.marta lēmuma pamata Vaškevičs tā arī netika reāli apcietināts.

Kā ziņots, jau pagājušā gada nogalē aģentūras LETA rīcībā nonāca neoficiāla informācija, ka prokurors Arvis Miglāns, iespējams, lūdzis tiesu grozīt Vaškevičam piemēroto drošības līdzekli uz apcietinājumu. Toreiz ne prokurors, ne advokāti šo informāciju nekomentēja.

Pāris dienas vēlāk advokāts Dzelme aģentūrai LETA sacīja, ka nav neviena lēmuma, ar kuru Vašekvičam būtu piemērots apcietinājums. Advokāts piebilda, ka “šis jautājums laikam pats par sevi ir beidzies”.

Pērn 7.decembrī tiesa Vaškeviča lietā noteica ekspertīzi, kas, iespējams, bija saistīta ar apsūdzētā veselības stāvokli, tāpēc lietas izskatīšanā uz ilgāku laiku tika pasludināts pārtraukums.

Kā ziņots, pēc advokātu teiktā, Vaškevičs jau ilgstoši ārstējas Austrijā, tāpēc viņš nevar apmeklēt Rīgas apgabaltiesā notiekošās tiesas sēdes krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par kukuļdošanu.

Kukuļdošanas lietā Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, tomēr vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Kā aģentūrai LETA skaidroja advokāte Kvjatkovska, pirms došanās ārstēties uz Austriju Vaškevičs prasījis tiesas atļauju, kas to arī devusi.

Pagājušā gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Neminot iesaistīto personu vārdus, KNAB pērn decembra sākumā izplatīja informāciju, ka sācis kriminālprocesu par iespējamu vardarbības piedraudējumu, lai kādā iztiesāšanā esošā krimināllietā tiktu mainītas liecības smaga nozieguma izdarīšanā apsūdzētas personas interesēs.

Esot iegūti pietiekami pierādījumi, lai izmeklējamo rīcību kvalificētu kā Krimināllikuma (KL) 301.panta 2.daļā, KL 300.panta 2.daļā un KL 15.pantā paredzētas darbības jeb kā vardarbības piedraudējumu liecinieka iespaidošanā un mēģinājumu sniegt nepatiesas liecības tiesā, iztiesājot krimināllietu par smagu noziegumu.

Iegūto pierādījumu kopums KNAB izmeklētājam dod pamatu uzskatīt, ka vardarbības draudi ir izteikti kādai personai, lai tā tālāk iespaidotu liecinieku, kuram šo draudu iespaidā un par trīs miljonu eiro atlīdzību būtu jāatsakās no iepriekš sniegtajām liecībām tiesā un to vietā jāsniedz nepatiesas liecības apsūdzētā interesēs, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kā aģentūrai LETA toreiz sacīja advokāte Kvjatkovska, informācijas izplatīšana par trīs miljonu eiro piesolīšanu apmaiņā pret nepatiesām liecībām ir kārtējā KNAB sabiedrisko attiecību kampaņa. Pēc Kvjatkovskas domām, kriminālprocesam par iespējamu mēģinājumu ietekmēt liecinieku nav nekādas perspektīvas un līdz tiesai tas nenonāks.

 

Komentāri (46)

ligakalnina 05.04.2013. 15.03

Nu šis lēmums, saprotams, vairos uzticību Latvijas tiesām – vishumānākām tiesām pasaulē.
Un apstiprinās visiem zināmo, ka Latvijā, ja tev ir nauda, tev nekas ne par ko nedraud, un AT, sevišķi pēc Bickovica kļūšanas par tās priekšsēdētāju, tikpat pērkama, kā visas pārējās.
Kuram no tiem, kas ielika to blēdi Bickovicu, kuram pat pilsonība iegūta nelikumīgi, vajag, lai tads “Futbols” ko pastāstītu tiesā, viņam taču zināms ļoti daudz par ļoti daudziem, tā ka, lai dzīvo mierīgs, “ārstēdamies”, kamēr viss, tādā vai citādā veidā, nomierināsies, Bickovivcs atstrādā savu ievēlŗešanu, un darīs to vēl ilgi, un, ja viņš to nedarīs, gan jau parādīsies kādi jauni materiāli par viņa pilsonības iegūšanu.
Lielākos kretīnus un blēžus – visos amatos, ar tiem viegli manipulēt!

+31
-2
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 05.04.2013. 16.41

    ——
    Šis lēmums pasargās 4. maija režīma pamatu pamatus! Nedod dievs, ja Vaškevics sāks nosaukt kādus uzvārdus – to “jumtu”, kas jau vairāk kā 20 gadus te nosedz acīmredzamas lietas:

    “«Valsts nozagšana» Latvijā ir ļoti aktuāla” 2000. gada 27. oktobris

    Pasaules Bankas (PB) vadošais speciālists valsts pārvaldes jautājumos Džoels S. Hellmans atbild uz laikraksta Diena galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes un reportieres Intas Lases jautājumiem Pēc PB pētījuma publiskošanas, kurā tiek lietots jaunais jēdziens «valsts nozagšana», bija neizpratne

    http://www.diena.lv/arhivs/valsts-nozagsana-latvija-ir-loti-aktuala-10839763

    +4
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 05.04.2013. 15.37

mani paarsteidz kaa meenessa laikaa vareeja paspeet notikt gan tiesas gan augstaakaas tiesas seedes. sameeraa drosi ka vaskevics ir maksaajis par aatrumu. un arii ticami ka par rezulaatu.

+24
0
Atbildēt

0

putekliic 05.04.2013. 15.20

AT savā uzpūtībā vismaz tik daudz varēja papūlēties un kaut nedaudz izgaismot lēmuma pamatojumu. Jebšu tas ir tik baltiem diegiem šūts, ka nevar?

+21
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu