Offshore-Leaks: žurnālisti izpēta nodokļu nemaksātāju milzu tīklu • IR.lv

Offshore-Leaks: žurnālisti izpēta nodokļu nemaksātāju milzu tīklu

39
Ekrānšāviņš no www.sueddeutsche.de

Gandrīz 100 žurnālisti no 46 valstīm vairāk nekā gadu pētīja 2,5 miljonus nopludinātu dokumentu

Pastkastīšu firmas, ārzonas uzņēmumi, apšaubāmi finanšu darījumi un iesaistīti 130 000 personu – to atklāja pētnieciskās žurnālistikas organizācija Vašingtonā un citos pasaules medijos, vairāk nekā gada laikā izpētot kāda anonīma sūtījuma milzu dokumentu paketi.

Tā saturēja 2,5 miljonus dokumentu par pasaules nodokļu paradīzēm. Nodokļu nemaksātāji pārstāv vairāk nekā 170 valstis, starp tiem ir gan oligarhi, gan ieroču tirgotāji un finanšu spekulanti.

Lieta jau ieguvusi “Offshore-Leaks” nosaukumu. Ceturtdien vācu avīze “Sueddeutsche Zeitung” publicējusi pirmo pētījumu par 2011.gadā mirušo pleiboju Ginteru Zaksu.

Vairāk nekā pirms gada, raksta vācu “Der Spiegel”, starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas konsorcija žurnālisti (ICIJ) Vašingtonā no kāda anonīma sūtītāja saņēma virtuālo dokumentu “kalnu”. Tagad vācu avīzes “Sueddeutsche Zeitung” žurnālisti ir pārbaudījuši atsūtīto informāciju – Vācijā žurnālisti kopā strādāja ar Ziemeļvācijas radio, Šveicē – ar laikrakstu “Sonntagszeitung”, Lielbritānijā ar “Guardian“, bet ASV ar “Washington Post” kolēģiem. Kopumā dokumentu pārbaudē bija iesaistīti 86 žurnālisti no 46 valstīm, raksta “Der Spiegel”.

“Šie pētījumi norāva noslēpumainības plīvuru no ārzonu sistēmas un atklāja slepeno nodokļu paradīzes pasauli,” stāsta ICIJ direktors Žerārs Rails. Viņš var tikai apstiprināt, cik nepieejami ir ofšori. “Bet mūs patiesi pārsteidza, cik tā ir liela un plaša, visaptveroša pasaule.”

“Der Spiegel” raksta, ka nodokļu nemaksātāju saraksts ir garš un žilbinošs. ICIJ pētnieki atklājuši, ka līdzās Pakistānas, Azerbaidžānas, Taizemes, Kanādas politiķiem ir amerikāņu ārsti un zobārsti, ģimenes no Grieķijas ciema un Wall Street blēži, Austrumeiropas un Indonēzijas miljardieri, krievu oligarhi, starptautisks ieroču tirgotājs un pat kāda Irānas kodolprogrammas “ēnu firma”.

Medijs nosaucis arī dažas no 130 000 iesaistītajām personām. Latvijā šie uzvārdi nebūt nav sveši. Viens no tiem ir krievu miljardieris Mihails Frīdmans, kas iecienījis Britu Virdžīnu salas un ir biežs “Jaunā viļņa” apmeklētājs. ICIJ žurnālisti atraduši arī Krievijas premjerministra vietnieka Igora Šuvalova sievas un divu “Gazprom” vadošu menedžeru vārdus.

Nodokļu paradīzi Britu Virdžīnu salās izmanto arī Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva meitas Leila un Arzu, kurām tur pieder trīs firmas, ziņo Radio Brīvā Eiropa. Turpat atrodams arī Austrumvācijas bijušā spiegošanas šefa Markus Volfa dēla Franca vārds.

Vairāk lasiet šeit.

 

Komentāri (39)

lebronj2356 04.04.2013. 23.13

Te arī ir parādu krīzes sāls un sakne…nauda jau nekur nepazūd un, ja to rada, tad kāda kontā jau tā ir ! Krīzes būtība ir bagātību klaji negodīgs sadalījums !!!

0
0
Atbildēt

0

Jânis Èaune 04.04.2013. 22.48

Kur tad mūsu bāleliņi ? :) Digitalizācijas lieta un līdzīgās ?

0
0
Atbildēt

0

Rita Lazda 04.04.2013. 16.58

Un kāda no šī raksta vispār jēga Latvijas mērogā? Krievu ziņās taisni Šuvalova sievas sakarā raksts parādījās un kas no tā mums? Mums tas jaunums?

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu