ECT Igaunijai liek maksāt kompensācijas Bronzas nakts grautiņu dalībniekiem • IR.lv

ECT Igaunijai liek maksāt kompensācijas Bronzas nakts grautiņu dalībniekiem

52
Temīda. Foto: Edijs Pālens, LETA

 

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piespriedusi Igaunijai maksāt teju 50 000 eiro (35 000 latu) lielu kompensāciju četriem 2007.gada aprīļa masu nekārtību – tā dēvēto Bronzas nakts grautiņu – dalībniekiem, ceturtdien vēsta Igaunijas raidsabiedrība ERR.

Prasības iesniedzēji Strasbūras tiesā liecināja, ka aresta un apcietinājuma laikā viņi pieredzējuši sliktu izturēšanos un ka viņu sūdzības nav pietiekami izmeklētas, raksta LETA.

Tiesa lika izmaksāt 11 000 eiro lielas kompensācijas promaskaviskās organizācijas “Naktssardze” loceklim Aleksandram Korobovam, kā arī Genādijam Mihaidarovam un Valērijam Zatvorņickim, bet 14 000 eiro – Sergejam Petrovam. Vēl katram no prasības iesniedzējiem izmaksājami pa 3000 eiro par tiesas izdevumiem.

Igaunijas Ārlietu ministrija apliecināja, ka patlaban apsver iespēju pārsūdzēt spriedumu ECT Lielajā palātā.

Igaunijai ir trīs mēneši laika, lai izlemtu par to, vai tā lietu pārsūdzēs ECT Lielajā palātā, kurā tad to izskatītu 17 tiesnešu kolēģija, sacīja ministrijas preses pārstāve Marianna Sudakova.

Igaunijas tiesībsargājošās struktūras 2007.gada aprīļa notikumus ir rūpīgi izanalizējušas, turklāt veikti arī grozījumi likumos, ņemot vērā pieredzi, kāda bijusi vairākās Eiropas valstīs, kas saskārušās ar jauniešu rīkoto grautiņu problēmu, skaidroja Sudakova.

2007.gadā no 26. līdz 28.aprīlim Igaunijā izcēlās masu nekārtības saistībā ar valdības lēmumu pārvietot padomju karavīru mirstīgās atliekas no apbedījuma Tallinā Tenismegi pakalnā un viņiem par godu uzcelto pieminekli no pilsētas centra uz brāļu kapsētu.

Nemieru laikā policija aizturēja aptuveni 1200 cilvēku, aptuveni 50 tika ievainoti un dzīvību zaudēja Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins.

92 apsūdzēto lietas nonāca tiesā un 91 tika notiesāts. Smagākais sods bija divi gadi un četri mēneši cietumā.

 

Komentāri (52)

Fosterix 29.03.2013. 10.29

Raksta virsrakstam būtu jābūt tādam:

“ECT Igaunijai liek maksāt kompensācijas par sliktu izturēšanos aresta un apcietinājuma laikā, un par nepietiekami izmeklētām sūdzībām”

Nebūs melots un fakti būs nesagrozīti (izslēdzot jebkādu LIEKU interpretāciju), jo kompensāciju taču jāmaksā tieši par to. Kāda starpība – kam (jeb, pareizāk sakot, kuros likuma pārkāpumos aizturētajiem)?!

Vēl varētu turpināt, ka citādi (mūsu politkorektuma apstākļos) varētu šķist, ka pašreizējais virsraksts ir sabiedrības šķelšanas mēģinājums un starpetnisko naidu kurinošs.

Autoru ziepēs! Sensāciju mednieki…

+15
-1
Atbildēt

1

    dzintarz > Fosterix 29.03.2013. 11.41

    Autoru ziepēs! Sensāciju mednieki…
    ==========
    Laikam tāda arī ir IR redakcijas politika.
    Naudas plūsma rūk, jāizvēlas aizvien lētāks (jaunpilsoņu) tehniskais darbspēks.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Andris 29.03.2013. 19.27

Esam gan mēs, IRši, apbrīnojami emocionāli! – klūpam krāgā redakcijai, kura tik vien nodarījusi, ka pārpublicējusi LETAs gabaliņu kopā ar jau gatavu virsrakstu; runājam par Mannerheima līniju, aizmirstot gan valstu savstarpējo berzēšanos, kuras dēļ neizdevās izveidot Baltijas antanti, gan to,, ka 17. jūnijā Igaunijā un Lietuvā jau saimniekoja sarkanarmija; pat Igaunijas zemes pēdas mērām. Tikai savā emocionālajā aizrautībā neesam izlasījuši būtisku teikumu, ka Igaunija apsver iespēju pārsūdzēt spriedumu ECT Lielajā palātā (atcerēsimies V. Kononova lietu!). Lai igauņiem veicas Lielajā palātā!

+11
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > Andris 29.03.2013. 19.51

    .. zemes pēdas mērām…
    _________________________ >ciniits

    ..Valters Skots vainīgs..
    ….mēs jau neko…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 29.03.2013. 10.42

Pēdējais ECT dīvainais spriedums bija tad, kad, reaģējot uz Hodarkovska sūdzūbu, nosprieda, ka Hodorkovska apcietināšanai un ilgstošai ieslodzīšanai nav politiski motīvi.
Vispār, šis te pantiņš par “nepiemērotiem ieslodzīto turēšanas apstākļiem” ir murgs, katrai valstij apstākļi tādi, kādu tā var atļauties, nevis tādi, kādus nosapņo pilnībā no realitātes atrautie eirobirikrāti, nu, labi vēl, ka neienāk sūdzības par neatbilstošu gurķu un banānu formu un izmēru, kas ir šo eirobirokrātu lielākā problēma, un arī par to nepiespriež maksāt kompensācijas.
It kā taisni tāpēc, ka arī no Lielbritānijas ienāk daudz līdzīgas sūdzības, kuras ECT apmierinot, tā domājot izstāties no ECT juridikcijas, un tas būs lielisks piemērs Krievijai, kura to vien gaida.

+11
-2
Atbildēt

5

    Sandris Maziks > ligakalnina 29.03.2013. 12.44

    fretka
    Vai viegli būt pedofīlam?

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 01.04.2013. 18.53

    Pieņemu, ka īsā laika Tallinā apcietinot 2000 jauniešus, neapmierinoši apstākļi rodas no skaita vien – nez vai tur Tallinā bija sagatavoti plaši apartamenti priekš 2000 aizturētajiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ligakalnina 29.03.2013. 14.35

    fretka Ar ko tu nodarbojies, nulle, ja sapņo par nonākšanu īslaicīgās aizturēšanas izolatorā? :D
    ============
    Acīmredzot ar [email protected] apmaksātu naida kurināšanu unternetā.
    Principā par to nekas nedraud saskaņā ar mutisku vienošanos starp krievijas provinces prezidentu un kremļa asiņainajiem punduriem. Aizturēšanas problēmas (turklāt ilgstošas nevis īslaicīgas) draud personām, kuras iebilst [email protected] licenzētajiem brigādistiem.

    Kādreizējā adrese mainīta uz :

    Посольство в Риге
    Адрес: LV – 1010, Латвия, Рига, ул. Антонияс, дом 2
    Телефон: (8-10-371-67) 33-21-51
    Телефон для экстренной связи в случае возникновения чрезвычайной ситуации: +371-270-549-66
    Факс: (8-10-371-67) 83-02-09
    e-mail: [email protected]
    web: http://www.latvia.mid.ru

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > ligakalnina 29.03.2013. 12.35

    Ar ko tu nodarbojies, nulle, ja sapņo par nonākšanu īslaicīgās aizturēšanas izolatorā? :D

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 29.03.2013. 15.33

    nulle – nedomāju, ka tie igauņi turēja tos “varoņus” kādos necilvēcīgos apstākļos, vienmēr jau var atrast kādu formālu neatbilstību kādām normām, jātiesā pēc būtības vai likuma gara, nevis burta.
    Jau rakstīju, dēļ tām normām daudzās Latvijas mazpilsētās policija vairs negrib aizturēt ne dzerājus, ne huligānus, mazpilsētai nav tādi līdzekļi, lai uztaisītu to īsl. aizt. vietu atbilstoši visām ES normām, tāpēc katrs kretīns, ko agrāk varēja iebāzt aiz restēm, lai izguļ dzērumu un nomierinās, tagad var uzrakstīt sūdzību par “nepiemērotiem apstākļiem” un policija dabūs trūkties.
    Katru mērkaķi vest uz rajona centru arī nevar, jo par benzina limita pārsniegšanu arī būs slikti, un tā vietējie poliči nostādīti samērā stulbā situācijā, un vairākums sadzērušos kretīnu, kurus agrāk varēja iebāzt aiz restēm, lai izguļas, tagad paliek brīvībā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu