Prezidents: Situācija koalīcijā atgādina vājprāta murgus • IR.lv

Prezidents: Situācija koalīcijā atgādina vājprāta murgus

102
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (no labās) un ministrs Roberts Ķīlis Saeimas sēdē. Foto: Raitis Plauks, F64

Koalīcija ecējas – cits citam prasa mainīt darba stilu

Situācija valdošajā koalīcijā atgādina vājprāta murgus un liecina, ka Latvijā pilnībā ir nobriedusi nepieciešamība pēc konstitucionālās reformas, ceturtdienas rītā telekompānijā LNT izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņu apbēdina, ka valdības ministri esot aizmirsuši, ka primāri ir ministri, nevis savu partiju reitinga dzinēji. Situāciju vēl ļaunāku padarot pašvaldību vēlēšanu tuvums, turklāt prezidents bažījas, ka arī pēc tām nekas īpaši labāks koalīcijā nebūs vērojams, raksta LETA.

Politiķis brīdināja – ja “Vienotības”, Reformu partijas, “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK un “olšteiniešu” veidotā koalīcija nesaņemsies, nākamā koalīcija Saeimā būs jau ar pavisam citām partijām un politiķiem, dodot mājienu, ka vēlētājiem konflikti nav palikuši nepamanīti.

Kā uzskata Bērziņš, strīdi koalīcijā liecina, ka Latvijā pilnībā ir nobriedusi konstitucionālā reforma. Esošais koalīciju un valdību izveides modelis neesot spējīgs darboties un “tā turpināt vairs nevar”. Prezidents uzskata, ka valdības veidošanai jābūt citam pamatam, proti, parlaments arī turpmāk ievēlētu premjeru, bet ministru izvēle un darbs jau būtu viņa atbildība.

Bērziņš stāstīja, ka pie šī jautājuma strādā darba grupa, no kuras precīzs piedāvājums būšot rudenī ap septembri.

Jau rakstīts, ka izglītības ministram Robertam Ķīlim ir jāpārskata savs darba stils, trešdienas rītā telekompānijā LNT izteicās premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), vērtējot biežos Ķīļa demisijas pieprasījumus.

Savukārt Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis aicina Valdi Dombrovski kā valdības vadītāju mainīt savu darba stilu un rīkoties kā vadītājam, sākot vadīt koalīciju. Premjeram tā jārīkojas, ja viņš negrib, lai 2014.gada vēlēšanās pārliecinošu vairākumu Saeimā iegūtu apvienība “Saskaņas centrs”.

Valdības vadītāja pienākums esot vienot savu ministru komandu, nevis šķelt – izdiskutēt domstarpības koalīcijas iekšienē, nevis nodarboties ar publiskiem pārmetumiem savas valdības ministriem, norāda RP frakcijas priekšsēdētājs.

Premjers no rīta izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai viņš ir apmierināts ar Ķīļa darbu. Tā vietā viņš uzsvēra, ka Ķīlim ir daudz konfliktu ar nozarē strādājošajiem un ministrs saņēmis visvairāk demisijas pieprasījumu, “kas liek izdarīt secinājumus”, vēsta LETA.

Premjers mudināja Ķīli pārvērtēt savu darba un komunikāciju stilu, vairāk skaidrojot savas ieceres iesaistītajām pusēm. Dombrovskis šo jautājumu vairākkārt esot pārrunājis arī ar pašu Ķīli.

Kopumā demisijas pieprasījumi valdības darbu ietekmē negatīvi, atzina premjers. Savukārt pēc iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisijas atsaukuma premjeram šķiet, ka Nacionālā apvienība un Reformu partija ir spējušas vismaz daļēji nogludināt attiecības.

Ķīļa padomniece komunikācijas jautājumos Inita Blačforda teica, ka, veicot reformas izglītībā un zinātnē, neizbēgami ir jārisina gadiem sasāpējuši un neatrisināti jautājumi. “Šādu jautājumu risināšanā dažādu ieinteresēto pušu domstarpības ir neizbēgamas, taču ministrs ir spējis atjaunot konstruktīvu sadarbību ar nozares organizācijām pat tad, kad tās ir pieprasījušas ministra demisiju,” akcentē Blačforda.

Tikmēr trešdien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome nolēma vēl neprasīt izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisiju, taču ministrijai līdz nākamajai tikšanās reizei 8.maijā būs jāsagatavo konkrētas atbildes par sadarbības memoranda izpildes gaitu. Tad arī LIZDA plāno atkārtoti izskatīt jautājumu par ministra demisijas pieprasīšanu.

(papildināta ar Valsts prezidenta vērtējumu)

Komentāri (102)

IlzeZeltina 27.03.2013. 19.02

Inesei Stūrei, Latvijas valsts augstskolu apzinātai krievinātājai no IZM, un viņas priekšniekam Ķīlim, kas paniski baidās kaut vienu vārdu bilst par šo lietu Latvijas sabiedrībai, parādītu durvis jau šovakar, ja būtu mana teikšana. Kauns no visas sirds par tik nožēlojamu un mankurtisku izglītības ministru. Paldies Dombrovskim par trāpīgo aizrādījumu Ķīlim, sagaidu rīcību!

+27
-12
Atbildēt

9

    cheszz > IlzeZeltina 28.03.2013. 12.35

    OT teica: Vai tiešām kāds tic Ķilim, ka šis tik jau dumjs un beatbildīgs, ka neizlasija, kas sapapīrots par krievu valodas kluso stumšanu?!

    Pirmkārt, krievu valoda grozījumos tiešā tekstā nebija minēta. Bija runa par valodām ārpus ES. Otrkārt, ja arī šie grozījumi tiktu pieņemti, nekur nav teikts, ka augstskolas uzreiz mestos ieviest krievu valodu.

    ZZS veikta provokācija, uz kuras uzķērās NA.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    cheszz > IlzeZeltina 28.03.2013. 20.26

    Kā tu zini, ko Ķīlis zin? Tu esi viņa mīļākā?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > IlzeZeltina 29.03.2013. 11.12

    tonij,
    gribi teikt, ka ministrs nesaprot realitāti ap sevi? Nevajag pārsteigties ar secinājumiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > IlzeZeltina 28.03.2013. 11.28

    Vai likuma grozījumu, kas ir pretrunā tautas iebalsotiem satversmes punktiem, stumšana pa ķēķa durvīm nelikvidē uzticības kredītu? Kāda starpība izlasīja vai neizlasīja to likumprojektu, mainīs vai nemainīs, ja tāds likumprojekts tiek izlaists cauri, tad jāmeklē ministru un sekretāru kuri strādā kvalitatīvāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > IlzeZeltina 28.03.2013. 14.09

    Tonij, fizioloģiskās un mentālās atkarības (t.sk. no krievu “kāposta”) veicina morālo degradāciju. Tev mamma bērnībā neteica, ka melot ir slikti?
    Turklāt melot nepārliecinoši vēl piedevām ir stulbi. Latvijā ir tikai viena pieprasīta ne ES valodā – un tu pats zini, kura tā ir. Un, galvenais, ka arī Ķīlis to zin…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > IlzeZeltina 28.03.2013. 12.46

    zzs veikta provokācija un zzs tavs labākais draugs un kas pēc tā visa esi tu?
    Pareizi
    Provokators!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > IlzeZeltina 28.03.2013. 11.35

    Rīcība droši vien sekos…bet vai tā patiks Latvijas prezidentam?
    Tas, ka koalīcijā notiek rīvēšanās un katrs cenšās vilkt segu uz savu pusi IR NORMĀLI. Tā notiek visur, arī Britānijā pašlaik nav peace and quiet..

    Valdība strādā normāli, ja ņem vērā visu to problēmu smagumu, kas jārisina.
    Bez tam, mūsu konstitūcijai nav ne vainas. Pagaidām…
    Būs Lavijai izcils prezidents (nevis zoodārza izraudzīts), runāsim par pamatlikumu!

    Vai Latvijas prezidentam nebūtu kas sakāms par kādu no darba atstādinātu pašvaldības vadītāju, kurš spļauj likumam virsū un visur zīmējas, ka Ventspils domes priekšsēdētājs?! :):):)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Guncītis > IlzeZeltina 28.03.2013. 08.59

    bērziņš lembja, kā arī krievu mediju murgus uzdod par savu realitāti, bet viņam drīz neticēs arī pats lembis. Spins par konstitūciju gan ir mazliet senils.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > IlzeZeltina 28.03.2013. 09.11

    Nu-nu… Vai tiešām kāds tic Ķilim, ka šis tik jau dumjs un beatbildīgs, ka neizlasija, kas sapapīrots par krievu valodas kluso stumšanu?! Drīzāk jau vēl viens tankists, kurš — šoreiz — aiz Stūres brunčiem ne tikai pats paslēpies, bet manevrē ar visu zatleristu tanku.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

Estere Urbančika 27.03.2013. 19.03

Nekas, kritika ir noderīga jebkurā darbā. Ja visi klusētu un noskatītos uz kādām nepilnībām, būtu lielākas problēmas.

+17
-5
Atbildēt

0

Janis 28.03.2013. 08.55

Ja “situācija koalīcijā atgādina vājprāta murgus”, tad ko atgādina prezidents, šodien 900 sekundēs sakot “Mūsu mērķis ir iestāties Eiropas Savienībā”?

+11
-4
Atbildēt

3

    austrisv > Janis 28.03.2013. 16.35

    http://www.youtube.com/watch?v=8fylv7m8mqs
    Prezidenta cienīga runa. Paklausieties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Janis 28.03.2013. 09.12

    viņš sen nav pa galvu dabūjis

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Janis 28.03.2013. 09.55

    Bērziņa runu 25. marta sakarā dzirdējāt?
    Pilnīgs vājprāts, jo izklausījās, ka viņš māca 1. klases skolniekiem lasīt un saprast izlasīto. Viņš runāja tik lēni un uzsvēra nepareizos vārdus it kā tikko būtu iznācis no lasīšanas kursiem, bez tam vēl kļūdījās lasot priekšā uzrakstīto tekstu .Un tāds mums vēl joprojām ir prezidents.
    Lai labāk paskatās pats uz sevi un saviem darbiem, jo tie nav ne lieli ne diži!
    Ābečnieks, lai neteiktu vairāk.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu