NEPLP pieņem vadlīnijas ziņu raidījumiem pirmsvēlēšanu laikā • IR.lv

NEPLP pieņem vadlīnijas ziņu raidījumiem pirmsvēlēšanu laikā

20
Foto: Ieva Čīka, LETA

 

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir apstiprinājusi vadlīnijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) piemērošanai, veidojot ziņu un informatīvi dokumentālos raidījumus, it īpaši pirmsvēlēšanu laikā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja NEPLP informācijas centra vadītāja Sanita Blomniece.

Raidījumu veidotājiem jānodrošina uzticēšanās faktiem, sniedzot publikai informāciju atbilstoši žurnālistikas profesionālajiem standartiem, t.i., caurskatāmu (kritiski izvērtēti un atklāti avoti un ziņu sniegšanas apstākļi), patiesu (pārbaudīta faktoloģisko apgalvojumu atbilstība faktiem vai vismaz sniegta atsauce uz avotu), daudzpusīgu un līdzsvarotu (atspoguļota viedokļu daudzveidība, ziņa un redakcionālais viedoklis ir nošķirti, korekti sniegti visu iesaistīto pušu viedokļi) un pilnīgu (sniegta nepieciešamā fona informācija par kontekstu), teikts paziņojumā medijiem.

Tāpat vadlīnijās norādīts, ka faktu izklāstam raidījumos jābūt objektīvam, skaidram un nepārprotamam, atklājot svarīgākās sakarības. “Objektivitāte raidījumos nevar tikt panākta tikai ar vienkāršu matemātisku līdzsvaru starp pretējiem viedokļiem, bet gan ar pilnīgu apstākļu aprakstu. Raidījumu veidotājiem/vadītājiem pret raidījuma viesiem jāizturas vienlīdzīgi (līdzvērtīgi). Lai gan intervijas virzība atkarīga no raidījuma mērķa, jāizvairās no personīgas aizstāvēšanas (vai apvainošanas) ne vien publiskos paziņojumos, bet arī jautājumu izvēlē,” raksta NEPLP.

“Ziņām jābūt precīzām un objektīvām, lai būtu iespējams tās pārbaudīt. Ikvienai ziņai ir jāatspoguļo fakti un jābalstās uz faktoloģiskiem apgalvojumiem, tā nedrīkst būt maldinoša, nepatiesa vai nepilnīga. Redakcionālos (redakcijas vai žurnālista) viedokļus un komentārus jāatdala no ziņām un jānosauc viedokļa vai komentāra autors. Jāievēro politiskā neitralitāte, un aizliegts ziņas balstīt tikai uz faktiem, kas saskan ar raidījuma veidotāja/vadītāju personīgo viedokli,” teikts paziņojumā.

NEPLP skaidro, ka “vadlīnijas ir izstrādātas, ievērojot EPLL un citos elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozari regulējošos normatīvajos aktos noteikto, kā arī ņemot vērā Latvijas sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu (valsts SIA “Latvijas Televīzija”, valsts SIA “Latvijas Radio”) rīcības kodeksos, Latvijas Žurnālistu asociācijas ētikas kodeksā un Latvijas Žurnālistu savienības ētikas kodeksā ietvertos noteikumus un iestrādātos principus, kā arī starptautiski pieņemtos standartus”.

1.jūnijā valstī notiks pašvaldību vēlēšanas un gan sabiedriskajos, gan komerciālos un reģionālos elektroniskos medijos paredzēti īpaši priekšvēlēšanu raidījumi, un ziņu raidījumi arī, visticamāk, atspoguļos priekšvēlēšanu aktivitātes.

 

Komentāri (20)

janiso22 27.03.2013. 14.40

Prieks dzirdēt beidzot par sakarīgām vadlīnijām, jo ļoti traucē sabiedrībai attīstīties pārprastā žurnālistikas vārda brīvība, proti, virspusējība, ar kuras palīdzību tiek bieži vien manipulēta sabiedriskā domā. Ziņas kā objektīvs fakts un subjektīva interpretācija par problēmjautājumu risinājumiem! To jāiedzīvina ikdienā, tas pietrūkst mediju ziņu vidē!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu