Dombrovskim nav oficiālas informācijas par ECB brīdinājumu • IR.lv

Dombrovskim nav oficiālas informācijas par ECB brīdinājumu

68
Tokijas biržā. Foto: AFP/LETA

ECB brīdina Latviju nepieņemt no Kipras aizplūstošo Krievijas naudu

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) nevar apstiprināt informāciju, ka Eiropas Centrālā banka būtu nosūtījusi Latvijai brīdinājumu nepieņemt no Kipras aizplūstošo Krievijas naudu.

Dombrovskis otrdien sacīja, ka viņa rīcībā šādas informācijas nav, tāpat viņš to šorīt jau ir pārrunājis ar finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība).

Viņš uzsvēra, ka gan Latvijas Banka, gan Finanšu ministrija šo jautājumu ekspertu līmenī ļoti nopietni skaidro Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas ekspertiem, skaidrojot atšķirības, kas ir starp Latviju un Kipru. “Finanšu sektora loma ekonomikā Kiprā ir daudzkārt lielāka nekā Latvijā. Mēs nevaram runāt par Latviju kā finanšu centru tādā izpratnē, kāda ir Kipra vai Īrija,” teica Dombrovskis.

Runājot par nerezidentu naudas noguldījumiem Latvijas bankās, premjers atgādināja, ka Latvijā bankas, kas strādā nerezidentu sektorā, saskaras ar daudz striktākām kapitāla pietiekamības un likviditātes prasībām. “Mēs neprognozējam būtisku nerezidentu naudas pieplūdumu Kipras situācijas kontekstā,” viņš noteica.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas sazinājušās ar Latviju, kas saņēmusi lielu Krievijas noguldījumu apjomu, lai brīdinātu varasiestādes nepieņemt no Kipras aizplūstošo krievu naudu, vēsta situāciju labi pārzinoši informācijas avoti.

“Mūsu Latvijas draugiem tika skaidri pateikts – ja jūs vēlaties pievienoties eirozonai, jums nevajadzētu nodrošināt patvērumu Krievijas naudai, kas aizplūst no Kipras,” norādīja kādas eirozonas valsts centrālās bankas baņķieris, raksta LETA/Reuters.

Analītiķi vēsta, ka laikā, kamēr Kipras prezidents Niks Anastasiads vilcinājās ar vienošanās panākšanu par valsts glābšanas programmu, no valsts slēgtajām bankām strauji aizplūdusi nauda.

Skaidrā naudā, kas izņemta no bankomātiem, un ārkārtas pārskaitījumos “humānajām piegādēm” liela apjoma finanšu līdzekļi pameta Kipru pirms un pēc tam, kad valsts likumdevēji pārsteidza Eiropu un noraidīja ierosinājumu depozītu turētājiem piemērot nodokli.

Neviens gan precīzi nezina, cik daudz naudas ir aizplūdis no Kipras bankām un uz kurieni tā devusies. Krīzes centrā esošajām bankām – “Laiki Bank” un “Bank of Cyprus” – ir struktūrvienības Londonā, kas visu pagājušo nedēļu turpinājušas darbu, nenosakot ierobežojumus naudas izņemšanai. “Bank of Cyprus” arī pieder 80% akciju Krievijas bankā “Uniastrum Bank”, kas arī nav noteikusi ierobežojumus naudas izņemšanai Krievijā.

Kamēr vienkāršie Kipras iedzīvotāji pulcējās garās rindās pie bankomātiem, lai izņemtu pāris simtus eiro skaidrā naudā, citi noguldītāji izmantojuši dažādas pieejas, lai piekļūtu savai naudai.

Uzņēmumiem, kam nācies ievērot kapitāla prasības, lai izvairītos no maksātnespējas, ļauta piekļuve līdzekļiem. Tāpat atļauti darījumi humānās palīdzības produktu, medikamentu un aviācijas degvielas tirdzniecībai.

Kā ziņots, eirozonas finanšu ministri naktī uz pirmdienu piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7,03 miljardu latu) starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

Vienošanās paredz, ka Kipras otra lielākā banka “Laiki Bank” nekavējoties tiks sadalīta “labajā” un “sliktajā” bankā, bet labie aktīvi galu galā tiks pievienoti Kipras lielākajai bankai “Bank of Cyprus”. Savukārt sliktā banka laika gaitā tiks likvidēta.

Tikmēr visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 000 latu), tiks aplikti ar vienreizējo nodevu, savukārt noguldījumi, kas nepārsniedz 100 000 eiro, ar nodokli netiks aplikti.

 

Komentāri (68)

JānisLetiņš 26.03.2013. 11.35

Tāpēc vien ir vērts pievienoties Eirozonai, lai Latvijas uzpērkamie politiķi nepārdotu visu, kas vēl atlicis Krievijai.

+18
-4
Atbildēt

4

    dzerkaleliva > JānisLetiņš 26.03.2013. 11.54

    Tu smirdīgais krievu fašist, neuzdrošinies pacelt savu sētmalē dzimušā bastarda smilkstošo balsi, pret Latvijas politiķiem, kas virza mūs vienīgajā pareizajā virzienā – EURO virzienā.
    Nost ar tādiem viltvāržiem, EURO aizstāvjiem, kuri patiesībā to vien sapņo, kā sagraut mūsu valsti ar krievu fašistu EURO palīdzību.
    Slava latviešu EURO un Latvijas bankām un mūsu politiķiem, par vienīgo pareizo izvēli, par EURO izvēli!!!

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > JānisLetiņš 26.03.2013. 11.39

    Tieši tā, EURO tā ir vienīgā pareizā izvēle, ko atbalsta gan tauta, gan politiķi vienā kopīgā nesagraujamā frontē, lai nepieļautu krievu fašistu sapņus par Latvijas zemes sagrābšanu! Ja, mums būs pašiem savs EURO, tad nevienam nebūs vajadzīgi krievu fašistu EURO! Slava mūsu pašu latviešu EURO un nost ar krievu fašistu EURO!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > JānisLetiņš 26.03.2013. 11.59

    ——–
    Pa pareizo ceļu – ar “pareizajiem” likumiem, īsteno demokrātu vadībā – soļos marš!

    http://www.youtube.com/watch?v=dJXQtPC2TKc

    Saules mūžu 4. maija režīmam!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    JānisLetiņš > JānisLetiņš 26.03.2013. 11.46

    @sarkaniem…
    Nepārcenties! Aizsmaksi vēl no savas lielās klaigāšanas :).

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

My Paradise, My Rules 26.03.2013. 12.47

Ja pareizi saprotu, tad šis ir tas karš bez ieročiem. Šoreiz Krievija ir pieteikusi karu ES. Kipra jau okupēta. Vai nākamā, kā jau ne sevišķi stiprs ķēdes posms, būs Latvija?

+12
-5
Atbildēt

3

    Lai arī ES negribēja, vietējai kliķei bija citi plāni, tāpēc jau vienotība atbriīvoja no nodokļiem nerezidentu noguldījumus. Tagad ar lielajiem plāniem ir cauri.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Andis > My Paradise, My Rules 26.03.2013. 13.11

    Nē, nē, nē, šis īstenībā ir marsiešu okupācijas sākums. Varbūt arī ķirzakcilvēki lien ārā no paralēlās pasaules. Meh…
    Kipras + Grieķijas bankas draudzīgi pa..sa savās bankās nolikto krievu mafijas naudu, kura tur bija nolikta, jo ofšors EUR paspārnē šķita drošāka vieta. Krievijas lielzagļiem tiešām naudu nav kur likt, vairumam no mums jau tādas problēmas ir svešas. Savukārt ES vairs negribēja šādu sūnainu kantori uzturēt. Par ko rūgtums sirdī gan (dažiem) krieviem, gan (daudziem) Kiprā. Un viss. Nevajag taču mākslīgi sarežģīt lietas.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > My Paradise, My Rules 26.03.2013. 13.02

    Šaubos vai nerezidentu(krievu) naudu pieņems zviedru bankas? Ja pieņems kāda krievu īpašnieka banka vai RB, tad, ja nogrims, tad neko nesaņems- līdzīgi Krājbankai.
    Domāju, ka šiem mācība ir no Krājbankas bankrota.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

My Paradise, My Rules 26.03.2013. 13.53

Bet, vienīgi jācer, ka mūsu valdība nemetīsies glābt kārtējo raudošo banku.

+6
-1
Atbildēt

4

    ——-Axis Un un kas no tā, ka strādājis SEB?
    ============================================================================
    Nasing spešal: – Ekonomisti: bankas ir daļēji līdzvainīgas ekonomikas karsēšanā,…..http://www.diena.lv/arhivs/gazeja-bezmaz-vai-lidz-gridai-13113734

    Pats V.Dombrovskis pauda “svētu” sašutumu: “….SEB gadījumā tā ir bezatbildīga rīcība. Piemēram, SEB stratēģijā norādīts, ka “bankas kreditēšanas apjomu pieaugumam ir jābūt vienmērīgam un Latvijas ekonomiskajai situācijai atbilstošam.” Praksē notiek pretējais: straujš kreditēšanas pieaugums pārkārsušas ekonomikas apstākļos un kreditēšanas faktiska apstādināšana recesijas laikā.” (‘LatvijasAvīze,05.02.2009.)

    p.s.- Kā saka par “veiksminiekiem”: roka roku mazgā, abas vienu darbu dara…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Un un kas no tā, ka strādājis SEB?

    With operations in almost 150 countries, Groupe SEB is today the world leader in Small Household Equipment. It has earned strong positions on all continents through a wide, diversified product range and an exceptional brand portfolio.

    http://www.groupeseb.com/en-en/content/identity

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ——-
    Vai tad bez prihvatizācijas, denacionalizācijas un konsolidācijas LV finanšu sektoru pārvaldošie būtu varējuši tik daudz banku te par tik varenām pārvērst? Naivie cilvēki -, kas tad tai valdībā pie finanšu svirām atrodas, ja ne vakardienas baņķieri? Viņi, ko tagad, metīsies izpildīt NAP 2020, lai te “reņģēdājus” Latvijā noturētu?! Ha-ha-ha…..
    “Valdība te neies rūpēties par katru indivīdu….” ============================================================================ Darba pieredze
    2010.g. janvāris-maijs SEB bankas padomnieks ekonomikas jautājumos
    2007-2009.g. SEB bankas galvenais ekonomists
    2002-2007.g. SEB Unibankas Tirgus un nozaru analīzes pārvaldes vadītājs 2002.g. analītiķis SEB Merchant Banking Stokholmā, Industry & Country Analysis

    http://andrisvilks.blogspot.com/p/mans-cv.html

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    metīsies

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu