Par 16.marta provokācijām prasa atstādināt Rīgas izpilddirektoru • IR.lv

Par 16.marta provokācijām prasa atstādināt Rīgas izpilddirektoru

28
Juris Radzevičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Prezidents: Nekavējoties jārisina jautājums par pasākumu norisi pie Brīvības pieminekļa

Partijas “Vienotība” Rīgas domes frakcijas deputāti pieprasa pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) atstādināšanu no amata, jo uzskata, ka domes amatpersona, saskaņojot vienlaicīgi notiekošus, konfrontējošus pasākumus, pieļāvusi provokāciju. Tā trešdien pēc tikšanās ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru lēmuši frakcijas deputāti.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) sacīja, ka nekavējoties jārisina jautājums par pasākumu norisi pie Brīvības pieminekļa. “To, ka šī situācija nav pieņemama, es tam piekrītu. Tas ir jārisina nekavējoties,” sacīja prezidents, taujāts par iniciatīvu noteikt, kādi pasākumi būtu rīkojami pie Brīvības pieminekļa. Prezidents atgādināja, ka koalīcija vienojusies izveidot darba grupu, lai šo jautājumu risinātu.

“Iedomājieties Dziesmu svētkus, ja tas ir atļauts, ka Dziesmu svētku laikā viens iedarbinās sirēnas turpat aiz Mežaparka estrādes. Tas jautājums ir nekavējoties jārisina, un tas arī tiks darīts,” solīja valsts pirmā persona.

Vienlaikus prezidents izvairīgi atbildēja uz jautājumu, kuram būtu jāuzņemas atbildība par starpgadījumiem pie Brīvības pieminekļa aizvadītajā 16.martā. “Mēs mācāmies no šīs pieredzes un attiecīgi rīkojamies,” bilda Bērziņš.

Savukārt domes deputātu frakcijas pārstāve Ieva Graudiņa-Šutko teica, ka Rīgas domes amatpersonas rīkojušās pretrunā likumam “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”, nenodrošinot mierīgu un cilvēka cieņai atbilstošu 16.marta pasākumu norisi, tāpēc tām jāatbild par savu rīcību, ziņo LETA.

Domei saskaņā ar likumu bija iespējas noteikt citu vietu, laiku vai veidu šim pasākumam, piemēram, liegt izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas, uzskata “Vienotības” Rīgas domes deputātu frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Saskaņā ar likumu “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” pašvaldībai ir tiesības un pienākums novērst konfrontāciju, nosakot samērīgus ierobežojumus. “Apvienības pret nacismu” pikets traucēja iepriekš pieteiktā leģionāru gājiena mierīgai un cieņpilnai norisei.

Tikšanās laikā deputāti norādīja, ka nav skaidrs, kāpēc Rīgas domes vadība ignorēja iepriekš no Drošības policijas saņemtos brīdinājumus par iespējamām nekārtībām, un atgādināja, ka Rīgas dome citus gadus, kad apdraudējuma līmenis ir bijis zems, 16.marta pasākumus aizliedza, savukārt šogad rīkojusies pretēji.

Deputāti uzskata, ka Rīgas domes rīcība, neņemot vērā Drošības policijas atzinumu un neko nedarot, lai jau iepriekš novērstu konfrontāciju 16.martā, bijusi ciniska provokācija. “Leģionāriem ir tiesības pieminēt savus kritušos un saskaņā ar likumu darīt to netraucēti. Pašvaldība varēja pārcelt antifašistu pasākumu pie Uzvaras pieminekļa vai vismaz pāris kvartālu tālāk. Pazemojošo situāciju pie Brīvības pieminekļa izraisīja izpilddirektora bezdarbība, un viņam par to jāatbild,” uzskata opozīcijas domnieki.

Graudiņa-Šutko pastāstīja, ka Radzevičs trešdien skaidrojis, ka tiesa vienmēr atceļ domes noteiktos aizliegumus, tomēr “Vienotības” frakcijas deputāti uzskata, ka tas ir nepamatoti, jo iespējamais apdraudējums katrā situācijā jāvērtē konkrēti un šoreiz pieteiktā skaņu aparatūra bija jāvērtē kā sevišķi apstākļi.

 

Komentāri (28)

andrejs_murnieks 20.03.2013. 17.17

Protams ka galveno vainu par šī pasākuma tīšu izgāšanu ir jāuzņemas Radzēvičam, jo zem atļaujām stāv tieši viņa paraksts, tieši viņš neņēma vērā DP brīdinājumus. Kaut gan īstie vainīgie ir jāmeklē visdrīzāk Krievijas vēstniecībā, vai ar to saistīto personu lokā. Spriežot pēc veida, kādā tika veikta šī provokācija, tā bija pārdomāti organizēta, ņemot vērā stipras skaņas iedarbību uz cilvēka psihi. Ne velti tika izmantota trauksmes sirēnu skaņa, jo tā ir ļoti efektīvs psiholoģiskais ierocis un cilvēka apziņu sasaista ar lielām briesmām. Pie kam to ieslēdza pēkšņi un ļoti skaļi, tā momentā izjaucot gājiena noskaņojumu, un radot cilvēku apziņā haosu, bet pēc tam šie cilvēki tika provocēti ar skaļu, ļoti nekvalitatīvu mūziku, tā izjaucot jebkuru svinīgumu ziedu nolikšanā un radot dalībniekos niknu protestu, lai varētu sākties fiziska izrēķināšanās ar trokšņotājiem. Es esmu pārliecināts ka tā bija laikus gatavota un labi pārdomāta provokācija, kuru realizēja izmantojot veiklā pakalpiņa, RD izpilddirektora atbildību un iztapību šiem spēkiem.

+25
-4
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > andrejs_murnieks 20.03.2013. 17.23

    cilvēki tika provocēti ar skaļu, ļoti nekvalitatīvu mūziku
    ————-
    Oh my God!
    Un ja mūzika būtu bijusi kvalitatīva, tad sašutumam nebūtu pamata?

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

alexander 20.03.2013. 16.55

Pamatota prasība, jo tieši izpilddirektors atļāva divus pretējus viedokļus pārstāvošus pasākumus, neizvērtējot konfrontācijas iespējas, uz ko skaidri norādīja DP. Radzēviča arguments, ka tiesa vienmēr atceļ RD lēmumus par pasākumu aizliegumu ir neiederīgs. Tiesa vienmēr vērtē katru gadījumu individuāli, un nekas RD neliedza noteikt skaņas ierobežošanu vietā, kas simbolizē Latvijas neatkarību un prasa ievērot cieņpilnu attieksmi. Tas būtu bijis samērīgs ierobežojums sabiedrības interesēs un novērstu provokatīvo un konfrontējošo situāciju.

+23
-4
Atbildēt

2

    dro > alexander 20.03.2013. 17.09

    DD1. Beidzot patiešām pamatota prasība.
    __________________
    Un galvenais, ka pilnīgi nekaitīga SC:)

    +11
    -14
    Atbildēt

    0

    peerku > alexander 20.03.2013. 17.03

    Beidzot patiešām pamatota prasība.

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

valdis 20.03.2013. 16.53

…nav skaidrs, kāpēc Rīgas domes vadība ignorēja iepriekš no Drošības policijas saņemtos brīdinājumus par iespējamām nekārtībām…

Vēl jo vairāk, ja bijuši brīdinājumi.
Dodot atļauju Rīgas dome izslēdza iespēju izvairīties no konflikta.

+18
-2
Atbildēt

1

    kristaps_drone > valdis 21.03.2013. 14.43

    Kāpēc nav skaidrs? Ir gan skaidrs – RD = SC mērķis bija nodrošināt konflikut pie pieminekļa!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu