Auditori "Liepājas metalurgā" nekonstatē tiešu krāpniecību • IR.lv

Auditori “Liepājas metalurgā” nekonstatē tiešu krāpniecību

11
"Liepājas metalurgā". Foto: Jānis Vecbrālis, F64

 

Starptautiskā auditorkompānija SIA “Ernst&Young Baltic”, veicot padziļināto finanšu auditu a/s “Liepājas metalurgs”, nav konstatējusi tiešas krāpniecības pazīmes uzņēmuma darbībā, aģentūru LETA informēja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme. Tomēr auditori savā ziņojumā norāda uz daudzām nepilnībām uzņēmuma darbībā.

Plašāku informāciju par ziņojuma saturu Valsts kase gan nesniedz, jo tas satur ierobežotas pieejamības informāciju. Ziņojumu paredzēts virzīt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē. Pēc tam, kad valdība būs iepazinusies ar ziņojumā atspoguļoto informāciju, būs zināms arī publiskojamās informācijas saturs.

Auditorkompānija ziņojumu iesniedza pagājušajā piektdienā, 15.martā.

Finanšu ministrija (FM) 13.februārī noslēdza līgumu ar starptautisko auditorkompāniju SIA “Ernst&Young Baltic” par padziļinātas finanšu analīzes veikšanu a/s “Liepājas metalurgs”.

Finanšu ministrs 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par “Liepājas metalurga” saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp “Liepājas metalurgu” un “UniCredit S.p.A”. Uz šā gada 25.janvāri izsniegtā, bet vēl neatmaksātā valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

Patlaban “Liepājas metalurgs” saistībā ar valsts galvojumu un valsts galvotā aizdevuma līgumu savas saistības pilda savlaicīgi un pilnā apmērā. FM jau pērn sāka sarunas ar uzņēmumu par valsts galvotā aizdevuma restrukturizāciju – aizdevuma atmaksas grafika izmaiņām.

Lēmums par padziļināta finanšu audita veikšanu uzņēmumā pieņemts pēc tam, kad ”Liepājas metalurgs” paziņoja par atteikšanos maksāt obligāto iepirkuma komponenti (OIK), kas ir daļa no elektroenerģijas tarifa. Uzņēmums norādīja, ka augošais OIK maksājums katastrofāli ietekmē finansiālo stāvokli, tāpēc nolemts OIK daļu nemaksāt un šo summu novirzīt saistību dzēšanai.

 

Komentāri (11)

ligakalnina 20.03.2013. 10.57

Latvijā tīša krāpniecība vispār nepastāv, mums ir tikai likumīga krāpniecība.

+8
-1
Atbildēt

0

andrejs_murnieks 20.03.2013. 11.14

Tieši tā dzeri. Tas skaitās absolūti normāli, kad viens no LM īpašniekiem burtiski “izpumpē” šī uzņēmuma kasi, liekot sev katru gadu izmaksāt ap vienu milijonu lielu algu, bet pēc tam kad uzņēmums ir izlaupīts, tad tāpat kā “Parex” bijušie īpašnieki, pieprasa no valsts, no tās nodokļu maksātājiem, milzīgu finansiālo atbalstu, kā viens no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem. Protams ka, likums atkal ir šo izlaupītāju pusē, valsts pret tādiem ir bezspēcīga, kaut arī šāda uzņēmuma bankrots nestu sev līdzi bezdarbu tūkstošiem rūpnīcas strādnieku un ievērojami samazinātu valsts kopējā eksporta rādītājus. To vispirms būtu jāregulē ar attiecīgiem likumiem pret šādiem izlaupītājiem, bet ne jāliek to atmaksāt nodokļu maksātajiem. Arī privātīpašuma “svētumam” vajadzētu būt robežām, ja runa ir par šādiem, valstij ļoti nozīmīgiem, uzņēmumiem.

+6
-2
Atbildēt

0

dzerkaleliva 20.03.2013. 11.12

Jā, krāpniecība likumā noteiktā kārtībā.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu