Dombrovskis: Ministra demisijas pieprasījums apgrūtina koalīcijas darbu • IR.lv

Dombrovskis: Ministra demisijas pieprasījums apgrūtina koalīcijas darbu

129
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

VL-TB/LNNK oficiāli prasa Kozlovska demisiju; ZZS atbalstīs demisiju

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pieprasījums pēc iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisijas ir koalīcijas līguma pārkāpums un apgrūtina koalīcijas un valdības turpmāku darbu, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes uzsvēra, ka partneri aicināja VL-TB/LNNK šādu pieprasījumu nevirzīt, jo tas ir tiešs koalīcijas līguma pārkāpums. Tomēr pagaidām par tālākiem soļiem saistībā ar šādu koalīcijas līguma pārkāpumu ir pāragri spriest, sacīja valdības vadītājs.

Taujāts, vai, viņaprāt, koalīcija joprojām eksistē, Dombrovskis atbildēja, ka pašreizējā situācija ir “problēma” un VL-TB/LNNK tika norādīts, ka tas apgrūtina gan koalīcijas, gan valdības darbu.

Premjers vairījās konkrēti atbildēt uz jautājumiem par šādas situācijas sekām, vien norādot, ka tas būšot tālāko politisko konsultāciju jautājums.

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība pirmdien valdes un frakcijas ārkārtas sēdē nolēma oficiāli prasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) demisiju.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars teica, ka VL-TB/LNNK pārstāvji nolēmuši sākt vākt deputātu parakstus Kozlovska demisijas pieprasīšanai. Lai šāds jautājums tiktu izskatīts Saeimā, nepieciešami desmit deputātu paraksti, vēsta LETA.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien nolēmusi atbalstīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska demisijas prasīšanu, apstiprināja Saeimas deputāte Ilona Jurševska.

ZZS uzskata, ka Kozlovskim un viņa padotajiem nav bijusi atbilstoša morālā stāja, lai nepieļautu, ka piemiņas pasākumā tiek pārkāptas nerakstītas morāles normas, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Dzintars skaidroja, ka 16.marta pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa netika nodrošināts likumā noteiktais – netraucēta pasākuma norise. Politiķis arī norādīja, ka iekšlietu ministram līdz balsojumam ir iespēja sevi pierādīt un atvainoties karavīriem, taču, ja viss turpināsies kā līdz šim, Nacionālā apvienība balsos par neuzticības izteikšanu ministram. Taujāts, vai kāda ministra rīcība varētu likt pārdomāt un neprasīt Kozlovska demisiju, Dzintars norādīja, ka ir “ļoti grūti iztēloties”, kas varētu likt VL-TB/LNNK mainīt savu nostāju.

Pēc Dzintara teiktā, notikušais pie Brīvības pieminekļa, kad leģionāru atceres gājiena dalībnieki tika sagaidīti ar skaļām sirēnām un mūziku krievu valodā, esot vērtējams kā “zaimojoša akcija”.

Taujāts, vai VL-TB/LNNK pārstāvjiem bija arī citi viedokļi šajā jautājumā, Dzintars atbildēja, ka, uzklausot visus viedokļus, Nacionālā apvienība panāca vienotu nostāju par Kozlovska demisijas pieprasīšanu.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Saeimas lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu ministram var iesniegt ne mazāk par desmit deputātiem. Šāds jautājums iekļaujams Saeimas sēdes darba kārtībā ne agrāk par piecām dienām, bet ne vēlāk par desmit dienām pēc tā izsniegšanas deputātiem. Līdz ar to parlamentā šo jautājumu varētu skatīt nākamnedēļ.

Nacionālās apvienības prasība pēc iekšlietu ministra demisijas Saeimā netiks atbalstīta, jo tā ir neadekvāta, LETA sacīja Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters.

Viņš uzsvēra, ka 16.martā policisti izdarīja visu, kas viņiem saskaņā ar likumu bija jādara, savukārt atsevišķi Nacionālās apvienības deputāti rīkojās savam amatpersonas statusam neatbilstoši. Loģiski, ka viņi tagad cenšas kaut kā novērst uzmanību no savas neadekvātās reakcijas, secina Demiters.

RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks uzskata, ka nacionālās apvienības rīcību var raksturot atbilstoši teicienam “cirks aizbrauca, klauni palika”.

VL-TB/LNNK ir iebildumi policijas darbu 16.martā, kad pie Brīvības pieminekļa leģionāru atceres gājiena dalībniekus ar skaļām sirēnām, ausīs griezošu mūziku krievu valodā un ierakstītām uzrunām ar savu skatījumu uz vēsturi sagaidīja protestētāji.

Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) uzreiz pēc pasākuma pauda viedokli, ka no iekšlietu ministra puses ir nolaidība pieļaut, ka pie Brīvības pieminekļa notiek “šāda griezīga krievu marša skaļa skandināšana”, uz ko policija nereaģē, bet rīkojas pat pretēji. Ja ministrs nav ticis galā, acīmredzot amats būs jāatstāj, sprieda Dombrava, kurš pats mēģināja pieklusināt protestētājus, taču tā vietā viņam vien izdevās pagrūstīties ar policistiem.

Kozlovskis teica, ka policija pasākumā ir bijusi savu uzdevumu augstumos un nodrošinājusi sabiedrisko kārtību. Ministrs atzīmēja, ka visi pasākumi bija pieteikti un saskaņoti, un to organizētāji nekādus pārkāpumus nepieļāva. Ministrs gan atzina, ka “Apvienības pret nacismu” atskaņotā mūzika un teksti raisīja klātesošajos sakāpinātas emocijas. Viņš teica, ka arī pagājušajā gadā leģionāru pretinieki bija plānojuši atskaņot skaļu mūziku, taču, iespējams, tehnisku iemeslu dēļ tā nebija tik labi dzirdama.

Atsevišķu Nacionālās apvienības politiķu pārmetumi Valsts policijai un Iekšlietu ministrijas vadībai par vienas puses interešu īpašu aizstāvību nav pieņemami, ar preses sekretāres Daigas Holmas starpniecību paziņojis iekšlietu monistrs Kozlovskis. “Uzturot kārtību pasākumos, īpaši tik sarežģītos apstākļos, policijai jābūt politiski neitrālai un profesionālai. Uzklausot arī atsevišķu augstu amatpersonu pret sevi vērstus izteikumus, policija izdarīja to, kas tai bija jādara – neatkarīgi no savas pārliecības vai emocijām nodrošināja Rīgas domes amatpersonu saskaņota piketa un gājiena norisi,” uzskata ministrs.

Arī Reformu partija (RP) un partijas “Vienotības” kandidāte Rīgas domes priekšsēdētāja amatam Sarmīte Ēlerte sestdien uzteic policistu darbu pie Brīvības pieminekļa notikušajos leģionāru atceres pasākumos un pretēja viedokļa pārstāvju rīkoto akciju laikā.

(papildināta  ar ZZS viedokli)

Komentāri (129)

silvija_vitina 18.03.2013. 13.03

Nevis policija (un Kozlovskis) ir vainīgi, bet gan Dome, kas lieliski apzinājās, ka divu pretēju spēku atrašanās vienuviet jau a priori ir “uguns pakulās”.

Domes nezinīši neko nezina – ne kādam nolūkam tiek prasīta skaņu aparatūras lietošana, ne kāpēc a/fašistiem ir jābūt pie Brīvības, nevis savu elku pieminekļa… ak, kur nu tik smalkas nianses.

Varbūt ir vērts padomāt, ka atļauju pieprasīšana nav formāls akts, lai domnieki varētu izrādīt savu varu, bet ka par lēmumiem ir arī jāatbild.

+27
-5
Atbildēt

1

    janis17 > silvija_vitina 18.03.2013. 15.22

    Likuma spēks ir pārāks par domes rīkojumu, policija nepildīja likumu par Par sapulcēm, gājieniem un piketiem prasības. Konkrēti – 3.pants.(3) Valsts ne tikai nodrošina pulcēšanās iespējas, bet arī gādā, lai pulcēšanās netiktu traucēta. 9.pants.(2) Sapulču, gājienu un piketu laikā nodrošināms, lai attiecīgais pasākums netraucētu publiska pasākuma, valsts vai pašvaldības rīkota pasākuma, iepriekš pieteiktas sapulces, gājiena vai piketa norisi.

    TĀTAD – viens pašākums nevar/nedrīkst traucēt citam. Ja domes bezatbildības dēļ pasākumi viens otram sāk traucēt, tad TIEŠI policijas pienākums ir to novērst!
    Vainīgi ir abi un atbildīgi arī!

    +15
    -9
    Atbildēt

    0

janis17 18.03.2013. 12.54

! Nu neblamējies galīgi!!!!
Likums visu precīzi nosaka, jautājumi –
1. vai policija zina likumu?
2. vai policija piemēro/nepiemēro likumu izlases veidā
3. KURŠ policijai nosaka, kad un kā likuimu piemērot????

Likuma Par sapulcēm, gājieniem un piketiem prasības.
3.pants.(3) Valsts ne tikai nodrošina pulcēšanās iespējas, bet arī gādā, lai pulcēšanās netiktu traucēta.
9.pants.(2) Sapulču, gājienu un piketu laikā nodrošināms, lai attiecīgais pasākums netraucētu publiska pasākuma, valsts vai pašvaldības rīkota pasākuma, iepriekš pieteiktas sapulces, gājiena vai piketa norisi. 15.pants.
(1) Pēc pieteikuma saņemšanas pašvaldība pārliecinās, vai ir ievērotas visas šā likuma prasības.
(2) Papildus šā panta pirmajā daļā norādītajam pašvaldība pārliecinās, vai: 1) pasākums netraucēs citus publiskus pasākumus, valsts vai pašvaldības rīkotus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus —
Principā iespēja vērsties tiesā pret Rīgas Domi, pret valsts policiju un pret apvienību “Pret nacismu”.
1. Pret Rīgas domi – par nolaidību, veicot amata pienākumus: – pieļaujot pārsegties diviem publiskiem pasākumiem vienlaikus, ja iepriekš jau bija zināms, ka viena puse mentāli traucēs otras puses rīkoto pasākumu (pamatojums – atļaujas došana skaņas un tās pastiprinātājaparatūras lietošanai pasākumā, kad tajā pat laikā turpat blakus notiek cits pasākums ar cita rakstura ievirzi).
2. Pret policiju (atbildīgo amatpersonu pasākumu norises laikā) – par dubultstandartu pielietošanu, pārstāvot tikai vienas puses intereses. Pamats: – netika pārtraukts vienas puses īstenotais mentālais terors pret otra pasākuma dalībniekiem, kuru psākuma norise tika nepārprotami traucēta, pielietojot skaņas aparatūru. Savukārt pret otro pusi tika vērsta nekavējoša fiziska rīcība, tiklīdz tā pēc izprovocēšanas centās novērst piemiņas pasākuma norises traucēšanu ar skaņas aparatūras pielietošanu, ņemot vērā policijas bezdarbību un ar likumu policijai uzdoto pienākumu nepildīšanu.
3. Pret apvienību “Apvienība pret nacismu”. Par apzinātu likuma pārkāpumu, mentāli tiešā veidā iejaucoties otra pasākuma norisē.

+31
-13
Atbildēt

5

    ligakalnina > janis17 18.03.2013. 16.06

    Un kāpēc klusē TM, kāpēc jūs, nabadziņus, neaizstāv, visam taču sakars ar tiesiskumu?
    Viņš vairs nav jūsu partijā, vai viņam nav ko teikt?

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    cheszz > janis17 18.03.2013. 17.05

    Atgādini man, kurā partijā ir Grende, kura draudzības dēļ atteicās no LNB izmaksu indeksācijas- SC vai RP?

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 18.03.2013. 16.45

    Tikai sc un zatleristu vidū populāra padomju paraša – izmantot “blatu”, nevis likumu…

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > janis17 18.03.2013. 15.20

    Nu un ko tad vēršaties tikai pret policiju, nevis pret visiem trijiem?
    Jautājums tīri retorisks, cerams, tikdaudz arī paši saprotat, ka neko nepanāksiet, īpaši jau man patīk tā vēlme aizliegt sab. org., kas nepatīk NA.
    Man, piemēram, nepatīk NA, bet, tāpēc ne prātā nenāk prasīt to aizliegt.
    Jums gan izpratne par demokrātiju kā tam pitekantropam ar akmens cirvi, vai, kā Krievijas “patriotiem”, kas grib aizliegt visu, kas nedomā, kā viņi.

    +16
    -11
    Atbildēt

    0

    Sanšains > janis17 18.03.2013. 13.03

    pašvaldība pārliecinās, vai: 1) pasākums netraucēs citus publiskus pasākumus, valsts vai pašvaldības rīkotus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus
    ===========================
    Ja “pašvaldības pārliecināšanās” jēdziens ietver arī policijas veikto situācijas izvērtēšanu/rīcību, tad JUMS IR TAISNĪBA, un atbildīgs varētu būt gan Ķuzis, gan varbūt arī Kozlovskis.

    Tiešām brīžiem žēl, ka neesmu jurists.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

piziks 18.03.2013. 13.31

Atliek vienīgi brīnīties par 2 politisko spēku — NA un Vienotibas — savdabīgo uzvedību. Abas politapvienības ir stipras ar lielu juristu lielu daudzumu. Abas apvienibas ir vienā koalīcijā. Ja šai koalīcijas daļai būtu reāla vēlme kaut ko starpnacionālo konfliktu vidē sakārtot, būtu manāmas konstruktīvas darbibas arī no likumdevēju — Saeimas deputātus ieskaitot! — puses.

Man gribētos ari tagad, pēc š.g. 16 . marta un pirms nākamgada 16. marta — nākamgad Rīga būšot Eiropas kulturas galvapilsēta! — redzēt apkopotu tagadējo juridisko iespēju analīzi.

Vai 16. marta norises ir pietiekami dokumentētas — ar audio un vizuālajiem materiāliem? Ja ir, ari tagad — pēc notikuma — vajadzētu iet tālāk par glumiķiem izdevigo teicienu “pec klopes dūres nevicina”. Šoreiz derētu vicināt tieši pēc šīs klopes un juridiski/no likumu viedokļa noskaidrot un noskaidroto publiski darīt zināmu: : “anķifašisti” atskaņoja kaut kādu informāciju — it kā par leģionu. Cik varēja TV sadzirdēt, ari šogad, tāpat kā vairākus citus gadus iepriekš, “informācijā” par leģionu tika melots uz nebēdu.

Galvenais no pirmajiem jautājumiem, — vai tagadējie likumi lauj atrast pantus un sodīt “aņķifašistus” par meligas informacijas tīšu un apzinātu izplatisanu publiskajā telpā? Ja ir kāds likums, kas to ļauj, līdz nākamjam 16. martam būtu ļoti lietderīgi kādu atbildigo “anķifašistu” sodīt — pieteikuma iesniedzēji būtu ļoti atbilstoša gaļa, no ka cept pamācosas kotletes.

Kā noteikt, vai info ir melīga? Jebkurās tiesās taču ir iespējas piesaistit ekspertus, un šoreiz aizdomas, ka melots tika vispar bez apdoma, — pat nepielaujot domu, ka kāds par šo nekaunigo blefu/dezinformacijas performanci varētu tikt apsūdzēts!

Ja kāda likuma pietrūkst, — deputātiem laiks iespringt, jo citādi 16. martu paši pataisa par politiskā tirgus elementu: kuŗš ko nometīs un kura vietā cerēs tikt. Vēlētājiem pat aizdomas vien tādas nav vajadzīgas, citādi tas ir populisms.

Vispirms vajadzētu aizvērt mutes prokremliskajiem politmāksliniekiem mierīgi. Vai valdosās koalīcijas likumdeveji uz to ir spējigi?

Un — vēl viena nianse, par ko padomāt: “anķifašisti” un viņu piesedzēji pēdējos gados nekaunigi censas manipulēt ar sagrozītu Izraēlas tēlu. Viņi uzaicinātos no Izraēlas gan nekaunigi izmanto — ka Zurofu, Zurofam pašam apzināti cūkojoties. Neviens oficiāls Izreēlas ārlietnieks uz Vizentāla centru nekas nav skatijies citādi ka vien ka uz kādu no daudzām nevalstiskajām organizācijām. Pēc pērnā 16. marta izgāšanās Efraims Zurofs diez vai vairs riskēs starot/zvaigžņoties Rīgā šādos pasākumos.

Šoreiz tie, kas uzdodas par anķifašistiem, iespējams, apmuļķoja Izraēlas bijušo politiķi, kam Dievs savdabā veidā neļāva izgāzties — politiķe vienkarši nomira pirms pasākuma.

Tikko rastos kāda izdeviba sarunāties ar nopietnu Izraēlas izdevumu/mediju atbildigiem žurnālistiem, ari Ārlietu ministrijas amatpersonām nebūtu par skādi informēt un pabrīdināt — ja ne paironizēt! — par šejienes vienvalodigo “anķifašistu” lidz šim relativi veiksmigajam nekauņu un apmuļķoto politiku medībām Izraēlā: ja eks-politiķe tik laba bijusi, kā tagad par viņu saka Netanjahu, tad drizāk iespējams, viņa nav apjautusi, kurš — un patiesībā kādēļ?! — uz kāda rakstura pasākumu viņu uz Rīgu faktiski atkrāpis.

+21
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu