Latvija EP zaudēs vienu eiroparlamentārieša vietu • IR.lv

Latvija EP zaudēs vienu eiroparlamentārieša vietu

34
Foto: EPA/LETA

Eiroparlaments atbalsta deputātu skaita samazinājumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstīja priekšlikumu par eiroparlamentāriešu skaita izmaiņām pēc nākamajā gadā plānotajām vēlēšanām. Tas paredz, ka arī Latvija zaudēs vienu eiroparlamentārieša vietu, ziņo LETA.

Strasbūrā ziņojums “Par Eiropas Parlamenta sastāvu 2014.gada vēlēšanu perspektīvā” tika atbalstīts ar 536 balsīm, “pret” balsoja 111 deputāti, bet atturējās 44, aģentūra LETA uzzināja EP Informācijas birojā.

Lēmums paredz, ka pa vienam deputātam nākamajā sasaukumā zaudēs 12 valstis – Rumānija, Grieķija, Beļģija, Portugāle, Čehija, Ungārija, Austrija, Bulgārija, Īrija, Horvātija, Lietuva un Latvija. Savukārt trīs deputātus no pašreizējiem 99 zaudēs Vācija, kurai būs maksimālais Lisabonas līgumā paredzētais EP deputātu skaits.

EP viedoklis tagad tiks nosūtīts Eiropas Savienības (ES) Padomei, kurai gala lēmums jāpieņem vienbalsīgi. Lai lēmums stātos spēkā, vēl būs vajadzīga EP piekrišana. Saskaņā ar rezolūciju, ko EP pieņēma 2012.gada 22.novembrī, nākamās EP vēlēšanas notiks 2014.gada maijā.

Valstis, kurām piedāvāts mazināt deputātu skaitu, izraudzītas pēc “regresīvās proporcionalitātes” formulas, proti, rēķinot deputātus uz iedzīvotāju skaita. Turklāt lielākajā daļā gadījumu tas saistīts ar demogrāfiskajām izmaiņām.

Deputātu vietas EP 2014.-2019.gada sasaukumā nevajadzētu sadalīt patvaļīgi, bet gan pamatojoties uz objektīviem kritērijiem un pragmatiski, teikts trešdien pieņemtajā rezolūcijā. Tajā norādīts, ka jāņem vērā demogrāfiskās izmaiņas, tomēr arī jānodrošina, lai “zaudējumi nav lielāki kā viena vieta dalībvalstij”.

“Ja mēs gribētu sadalīt deputātu vietas skrupulozi, ņemot vērā katras dalībvalsts iedzīvotāju skaitu, risinājums būtu daudz sāpīgāks – dažas dalībvalstis iegūtu papildu vietas, bet dažas – zaudētu vairāk nekā vienu vietu. Tik radikāls risinājums ir grūti pieņemams gan Parlamentam, gan arī Padomei,” sacīja deputāts Rafals Tžaskovskis. Šis ir labākais no visiem iespējamiem risinājumiem, piebilda deputāts Roberto Gualtjēri.

Tāpat EP ir apņēmies Eiropadomei līdz 2015.gada beigām iesniegt jaunu priekšlikumu, lai laikus izveidotu sistēmu, kas ļautu pirms katrām EP vēlēšanām sadalīt dalībvalstīm vietas “taisnīgā, ilgtspējīgā un pārredzamā veidā”. Šajā sistēmā jāparedz dalībvalstu skaita palielināšanās, kā arī demogrāfiskās izmaiņas, “neizslēdzot iespēju rezervēt noteiktu vietu skaitu deputātiem, kuri ievēlēti no starpvalstu sarakstiem”.

Lisabonas līgums paredz, ka EP jābūt 751 deputātam. Pašlaik EP strādā 754 deputāti, bet pēc šā gada jūlijā gaidāmās Horvātijas pievienošanās ES eiroparlamentāriešu skaits sasniegs 766. Šo iemeslu dēļ pēc 2014.gada, kad gaidāmas EP vēlēšanas, deputātu skaitu EP ir jāmazina līdz Lisabonas līgumā noteiktajam.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu