Mediācijas sarunas par vilcienu iepirkumu jau izmaksājušas 35 000 latu • IR.lv

Mediācijas sarunas par vilcienu iepirkumu jau izmaksājušas 35 000 latu

36
Foto: Toms Zariņš, F64

PV turpinās mediācijas sarunas ar CAF līdz 29.martam

A/s “Pasažieru vilciens” (PV) mediācijas sarunas ar Spānijas uzņēmumu “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” (CAF) jau tagad ir izmaksājušas aptuveni 50 000 eiro (35 000 latu), trešdien intervijā Latvijas Radio atzina a/s “Pasažieru vilciens” (PV) valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

Viņš atzina, ka pagaidām mediācijas process ir lietderīgs, jo, viņaprāt, sarunās esot panākts liels progress, proti, jau tagad panākta vienošanās par 97% grozījumu. Birkmanis šo situāciju salīdzināja ar teicienu, ka “suns ir pārkāpts, tikai aste palikusi”.

A/s “Pasažieru vilciens” (PV) mediācijas sarunas ar Spānijas uzņēmumu “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” (CAF) varēs turpināt līdz 29.martam, slēgtā sēdē otrdien vienojās valdība. Par to žurnālistus pēc sēdes informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Vaicāts par risku zaudēt Eiropas Savienības finansējumu, Matīss norādīja, ka divas nedēļas, ņemot vērā arī Lieldienu brīvdienas, diez vai būtu kritiskas. PV esot pārliecinājis valdības locekļus, ka sarunas iet pareizā virzienā un ir iespējas panākt vienošanos, vēsta Nozare.lv.

Matīss norādīja, ka vilcieni Latvijā būs  jāpērk jebkurā gadījumā, tikai jautājums, kādā veidā.

Vērienīgāko iepirkuma konkursu Latvijā PV izsludināja 2009.gada decembra sākumā. 2011.gadā martā Eiropas Komisija apstiprināja Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda lielo satiksmes nozares projektu par Rīgas piepilsētas dzelzceļa pasažieru pārvadājumu sistēmas modernizāciju un dīzeļvilcienu ritošā sastāva atjaunošanu, un no projekta kopējām izmaksām Kohēzijas fonda finansējums bija paredzēts aptuveni 100 miljonu latu apmērā.

Pērn 3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās starp PV un spāņu ražotāju CAF par jauno vilcienu iegādi nav panākta. Tomēr CAF uzskata, ka vilcienu pirkuma līgums ir spēkā, bet PV – ka nav, tādēļ PV 16.novembrī sāka mediācijas procesu Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lai panāktu vienošanos ar CAF par neveiksmīgo jauno vilcienu iepirkumu.

Valdība jautājumu par līdzekļu pārdali šogad skatījusi vairākas reizes. 19.februārī Ministru kabinets deva laiku PV turpināt mediācijas sarunas līdz 8.martam un ziņot par rezultātiem 12.martā. PV pagājušajā nedēļā vien apliecināja, ka “mediācijas procesā ir izdarīts viss, lai panāktu Latvijas interesēm maksimāli labāko un izdevīgāko rezultātu”, taču konkrētāka informācija netika sniegta.

PV bija jāvienojas par izmaiņām, lai līgums atbilst iepirkuma nolikumam.

Jauno 34 elektrovilcienu un 7 dīzeļvilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljonu latu apmērā, no kuriem ES fondu finansējums būtu 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredzēja šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 404 miljoni eiro (284 miljoni latu). Jaunie vilcieni ir jāsaražo līdz 2015.gada augustam.

(papildināta ar pirmajām 2 rindkopām)

Komentāri (36)

kristrun 13.03.2013. 12.24

Es saprotu, ka ar sausu muti nekādas jēdzīgās sarunas nesanāk, bet par veselību arī vajag padomāt.

0
0
Atbildēt

0

inesite15 13.03.2013. 09.44

O-bana !

“> articulus100. Vai tiešām… va tiešām orientacionu izmainījis busi .. va kaa :)))

0
0
Atbildēt

0

inesite15 13.03.2013. 09.42

oi, labi – a varka ta kāda – stāv ar šumkaroti un tik smeļ :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu