Tabakas ražotāji lien Saeimā pa durvīm un logiem • IR.lv

Tabakas ražotāji lien Saeimā pa durvīm un logiem

21
Foto: Ieva Čīka, LETA
Pēteris Apinis

Jautājums Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Reiram: vai esat redzējis, kā mirst cilvēks no plaušu vēža?

Vieta, kur liekas, ka cilvēku bendēšanai ar tabakas dūmiem nav nekāda sakara – Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Grozot likumu „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, Saeimas komisija, Finanšu ministrijas balstīta, ieteikusi un Saeima 1. lasījumā jau nobalsojusi, ka Latvijā par prioritāru nozari atzīstama „tabakas izstrādājumu ražošana (NACE C12)”.

Tiesa, patlaban tabakas izstrādājumus Latvijā legāli neražo (un kopš Linda Mūrniece-Abu Meri vairs nav iekšlietu ministre to, šķiet, neražo arī policijas piesegtās nelegālās ražotnēs).

Tā klusītiņām grib to tabaku dabūt iekšā caur nodokļu likumiem, paredzot nodokļu atlaides eventuālajiem tabakas ražotājiem.

Klusītiņām pacīnīties par nodokļu atlaidēm tabakas ražotājiem, nevis kokrūpniekiem, mežizstrādei. Klusītiņām priekšvēlēšanu gaisotnē nozīmē tikai un vienīgi – „par nelielu, bet taisnīgu samaksu”. Priekšvēlēšanu kampaņai vajag naudu, bet nauda taču nesmird.

Šoreiz smird gan – pēc tabakas, bet patiesībā – pēc gangrēnas. Jūs esat oduši, kā smird gangrenozi puvusi kāja? 2012.gadā Latvijā tika amputēts vairāk nekā 1000 kāju, 90% no tām – tabakas dēļ.

Es vēršos pie Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Jāņa Reira (Vienotība). Vai Jūs esat redzējis, kā cilvēks mirst no insulta? Vai no plaušu vai kuņģa vēža?

Es Jūs aizvedīšu nelielā ekskursijā uz Austrumu slimnīcas onkoloģisko klīniku. Liela daļa šo pacientu ir smēķēšanas upuri, bet viņus smēķēšanai piesaistīja tabakas industrijas dāsni apmaksātie lobiji un reklāmspeciālisti. Tie paši, kas Jūsu vadītajā komisijā ierosināja dot nodokļu atlaides tabakas rūpniecības attīstībai Latvijā. Vai tik Jūs savulaik nebijāt Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, kas godprātīgi cīnījās pret smēķēšanas ļaunumu?

Autors ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents

 

Komentāri (21)

Baiba Eglâja 12.03.2013. 17.51

Kābūtu, ja kāds Apinim ieteiktu slēgt aptiekas – tablet”es uc med iztrādājumos tak ir tik daudz blakņu? Visāda veida “blaknes” tak pietiek bez medicīniskām…

+6
-1
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Baiba Eglâja 12.03.2013. 19.38

    Tās blaknes nekur jau nenoslēpsi. Tas, ka šodien Ķīna ir tik ļoti konkurētspējīgi, lielā mērā pateicoties totālai dabas izpostīšanai, kas rietumos ir apturēta, nenozīmē, ka vēlāk Ķīnai ne būs par to jāmaksā 10 reiz dārgāk. Pragmatiskais rietumu kapitāls sen ir sapratis, ka savā mājā labāk nepostīt un necūkot, ja to var darīt Latvijā un Ķīnā, it sevišķi, ja pēdējie par to sajūsmā. Kā nekā darba vietas un algas, kuras savādāk vietējie fīreri likvidē un konsolidē.
    ——————-
    Tā kā bauriem, jākauj lopi kā musulmaņiem, jāražo šņabis un tabaka, jāaudzē kažokzvēri un jādara citas nejaucības uz ko rietumi neparakstās. Jo uz neko citu bauri nav spējīgi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

aldis_grunde 12.03.2013. 13.44

Piekrītu, ka smēķēt ir slikti, ka ir dīvaini, ja valsts izrāda īpašu labvēlību tabakas ražotājiem, bet diez vai tas, vai Latvijā ir vai nav tabakas fabrika, kaut kā mainīs smēķējošo skaitu. Un no ekonomikas viedokļa pelnoša tabakas fabrika var būt ieguvums.

+9
-4
Atbildēt

1

    aldis_grunde > aldis_grunde 12.03.2013. 14.04

    > nulle
    Jā, bet tas nav atkarīgs no tā vai Latvijā ir vai nav tabakas fabrika. Smēķētāju skaits no tā nemainās.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 12.03.2013. 13.24

Mani sajūsmina P. Apiņa principiālā nostāja! Nesen viņš tik pat principiāli iestājās pret Kokakolu, tad viņa vadītā ārstu biedrība saņēma ziedojumu no Kokakolas un principiālā nostāja kā uz burvju mājienu kļuva daudz tolerantāka. Tagad gaidīsim tabakas ražotāju un tirgotāju ziedojumu ārstu biedrībai!

+9
-5
Atbildēt

5

    garausiitis > kristaps_drone 13.03.2013. 07.00

    jā tusiņš Saeimā par šito lietu iet vaļā :) Tas , ka Apinis ir pērkams un uzpērkams tips sen ir zināms un nav nekas jauns . Vakar runājot ar vienu cilvēciņu , kas pārstāv nākotnē iespējamo cietušo pusi no šiem lēmumiem , es pa jokam pajautāju – “Vai tad nevariet Apini vienreiz nopirkt , vai ta tik dārgs ?” Uz ko sekoja atbilde “Apinis jau nav nekāds dārgais , bet paskaties kas to lietu bīda Saeimā , tur jau uzvārds visu pasaka … ( mana piebilde Parādnieks ) ” :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > kristaps_drone 12.03.2013. 22.17

    Tiešām vairāk visas Apiņa darbības izskatās pēc sponsorētiem biznesa projektiem, nevis rūpi par iedzīvotāju veselību. Vienmēr, visas darbības ir vērstas pret lielu ražotāju, izplatītāju, tirdzniecības ķēžu konkurentiem, iespējamo konkurenci, nevis par atkarību izraisošu vielu pilnīgu aizliegšanu, visplašāko izplatības samazināšanu. Tādas dīvaini selektīvas ārstniecības metodes dakterim.
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/lta-arstu-prasitie-likuma-grozijumi-par-tabakas-tirdzniecibas-ierobezosanu-novedis-pie-mazumtirdzniecibas-uznemumu-masveida-bankrota.d?id=43135308
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/arsti-rosina-alkoholu-tirgot-tikai-specializetos-veikalos-papildinats.d?id=21251936

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Èaune > kristaps_drone 12.03.2013. 14.06

    Bet ko jūs liekat – ? :) Tieši tā jau arī bija…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > kristaps_drone 12.03.2013. 15.06

    Ja Apinim vēl vairak neka Kuoka Koļa sametīs tabakas ar Krievijas muitas uzlīmēm kontrabandistes no Maskavas vilciena, tad fabrika tiešām nav vajadzīga, — Apinim jau nebija un nav godaprata atgādināt, ka tieši pirmajā krīzes gadā no Rigas un Latvijas aizgāja Prince tabakas fabrika ar 300 strādājošajiem, par kuriem tika maksāti visi nodokļi. Un ne jau lielākās pīpmanes un jestrākās mirējas bij tas tantes, kas tabakas fabrīķī strādāja, — tānu Pē Apinis varētu uz kkukuli no tabakas ražotajiem arī necerēt. Ja Reirs un Vienotiba grib izpirkt grēkus, iedabujot Latvijā vienu fabriciņu, ko paši savulaik veiksmīgi izdzina, tad — veselību Reiram, kurš iepriekš ar lielu gudribu nav izcēlies. Vienotibai ar darbavietu izdevibu gādāšanu un politiku Latvijas iekšpusē tāpat diezgan čābigi, lai vēļ šoreiz Latvijas Ceļa skrejlapu jampampu klausītu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > kristaps_drone 12.03.2013. 14.34

    Tiešām – par ko mīnusi. Par patiesību?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu