"Nulles deklarācijās" no jauna uzrāda Ls 4,66 miljonus • IR.lv

“Nulles deklarācijās” no jauna uzrāda Ls 4,66 miljonus

29
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64.

Par iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem valsts saņems 700 tūkstošus nodokļos

Latvijas iedzīvotāji savās sākumdeklarācijās ir uzrādījuši iepriekš nedeklarētus ienākumus 4,66 miljonu latu apmērā, vēsta aģentūra LETA. Deklarācijās uzrādītas arī gleznas, dārglietas un monētu kolekcijas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka kopumā VID reģistrējis 131 992 personu mantiskā stāvokļa deklarācijas, kurās uzrādīti arī iepriekš nedeklarēti ienākumi 4,66 miljonu latu apmērā. Par šiem ienākumiem kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kopumā valstij ir jāsamaksā 702 tūkstoši latu. Līdz šā gada 1.martam bija samaksāta lielākā daļa no šīs summas – 686 tūkstoši latu.

Cilvēki nulles deklarācijās ir norādījuši gan īpašumus Krievijā, Bulgārijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Lietuvā un citās valstīs, gan deklarējuši ne tikai vieglos transportlīdzekļus vai motociklus, bet arī jahtas, laivas, sniega un ūdens motociklus. Virkne cilvēku VID informējuši par to īpašumā esošajām dārglietām un monētu kolekcijām.

Patlaban deklarācijās norādītā informācija tiek izmantota VID darbā saistībā ar citu dienesta rīcībā esošo informāciju, lai vērtētu fizisko personu nodokļu nenomaksāšanas riskus.

Lielākā daļa deklarāciju tika iesniegtas papīra, nevis elektroniskajā formātā, daudzos gadījumos dokumenti bija neprecīzi vai neskaidri aizpildīti. Lai gan ir apkopota statistika par deklarācijās uzrādīto informāciju, VID uzsver, ka to nevar izmantot secinājumu izdarīšanai, jo mantiskā stāvokļa deklarācijā iedzīvotājiem informācija bija jāsniedz, ņemot vērā vairākus nosacījumus, piemēram, par parādsaistībām vai aizdevumiem bija jāsniedz informācija tikai tajā gadījumā, ja to apmērs pārsniedza 10 000 latu, tāpat arī informācija par skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumiem bija jāsniedz tikai tad, ja to apmērs bija vismaz 10 000 latu, kā arī vēl citus likumā noteiktos nosacījumus.

Jau vēstīts, ka fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums stājās spēkā 2011.gada 15.decembrī. Tas noteic, ka mantiskā stāvokļa deklarācija noteiktām iedzīvotāju kategorijām bija jāiesniedz VID no 1.marta līdz 1.jūnijam. Tajā bija jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli 2011.gada 31.decembra plkst.24.

Kopumā sākumdeklarācijas VID iesniedza vairāk nekā 130 000 iedzīvotāju.

Sākumdeklarācija bija jāiesniedz, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 000 latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Tāpat bija jādeklarē skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 000 latu. Nebija jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Par pārkāpumiem mantiskā stāvokļa deklarēšanā VID varēs uzlikt naudas sodu līdz 250 latiem tad, ja persona nebūs iesniegusi mantiskā stāvokļa deklarāciju, nebūs ievērojusi deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību vai arī deklarācijā būs norādījusi apzināti nepatiesas ziņas.

Administratīvo pārkāpumu lietas izskatīs VID, un saukt pie atbildības personas varēs ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas un ne vēlāk kā viena gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu