No nākamā gada jūnija algas nodokļa grāmatiņas būs tikai elektroniskas • IR.lv

No nākamā gada jūnija algas nodokļa grāmatiņas būs tikai elektroniskas

26
Foto: Evija Trifanova, LETA

 

No 2014.gada 1.jūnija algas nodokļa grāmatiņa būs tikai elektroniskā formā, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie noteikumi.

Algas nodokļa grāmatiņa tiks uzturēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu informācijas sistēmā, elektroniska dokumenta formā tā būs pieejama, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, vēsta „Nozare.lv”.

Iepriekš bija paredzēts algas nodokļa grāmatiņu elektroniskā formā nodrošināt no 2014.gada janvāra, taču ieviešanai neieciešami laikietilpīgi informācijas sistēmu pielāgošanas darbi, kā arī elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas ieviešana sakrīt ar VID informācijas sistēmu pielāgošanu pārejai uz eiro valūtu, tāpēc elektronisko algas nodokļa grāmatiņu var ieviest no 2014.gada jūnija, skaidro FM.

Lai nodrošinātu elektroniski informāciju par personai piemērojamiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem, FM izstrādājusi jaunu kārtību, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa.

VID rīcībā ir tikai daļa no informācijas, kas pamato atvieglojumu piemērošanu, tāpēc līdz brīdim, kamēr VID nesaņems visu nepieciešamo informāciju no citiem valsts reģistriem, VID daļu informācijas pieprasīs pašam cilvēkam. Paredzēts, ka VID mājas lapā tiks ievietota informācija par to, kādas ziņas jāiesniedz cilvēkam pašam.

Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa, pieteikta izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Normatīvs stāsies spēkā pēc tam, kad to pieņems valdība.

Patlaban algas nodokļa grāmatiņu izsniedz VID.

Noteikumu projekts paredz, ka algas nodokļa grāmatiņas, kas izsniegtas līdz jauno noteikumu spēkā stāšanās dienai, nebūs derīgas un nebūs izmantojamas pēc noteikumu spēkā stāšanās.

Par elektronisku algas nodokļa grāmatiņu ieviešanu valdība sāka spriest jau pērn, secinot, ka algas nodokļa grāmatiņas izsniegšana papīra dokumenta veidā ir kļuvusi neefektīva.

 

Komentāri (26)

Andris Jautriņš 08.03.2013. 11.14

Kad visiem būs čipi ausīs, visa nauda tikai elektroniska, tad pēdējais, uz ko vēl varētu cerēt nepaklausīgais – mūžā nopelnītais. Tas nu tagad arī kļūst elektronisks, ar vienu elektronisku parakstu… izdzēšams :)

0
0
Atbildēt

0

andrejs_murnieks 07.03.2013. 10.25

Visa tā deklarēšanās sistēma ir gaužām piņķerīga un birokrātiska, tā sastāv no visādiem noteikumiem un likumiem, kurus vienkārši katrs nemaz nevar zināt. Tas banku klerkiem bieži vien rada milzu iespējas klientu vienkārši pataisīt par muļķi un tā gūt sev labumu, bet klienta kontos iecirst pamatīgu robu, vai tos iesaldēt bankai izdevīgos darījumos. Tiek stāstīts, ka pensiju fondi ir loti izdevīgi, ka valsts atmaksā šajos kontos iemaksātās naudas nodokļos samaksāto. Tikai nekur nesaka ka atmaksāti tiek tikai 10% iemaksātās naudas no gada kopējiem ienākumiem. Tas dod banku klerkiem iespēju apčakarēt klientus, stāstot ka apmaksāti tiks visas fondos ieguldītās naudas nodokļi. Ik uz soļa šeit cilvēkam ir pabāztas visādas mīnas, ja gribi ko pasākt. Šī noteikti būs vēl viena mīna, lai “piečakarētu” iedzīvotājus.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu