Romas pāvests Benedikts XVI oficiāli atkāpies no amata • IR.lv

Romas pāvests Benedikts XVI oficiāli atkāpies no amata

29
Lūdzēji baznīcā Ņujorkā pie Benedikta XVI fotogrāfijas. Foto: AFP/LETA

 

Romas pāvests Benedikts XVI ceturtdien plkst.21 pēc Latvijas laika oficiāli nolicis savas pilnvaras. Arī turpmāk viņš tiks godāts par Benediktu XVI, nevis kardinālu Jozefu Racingeru.

Pirms tam ceturtdien Benedikts XVI ar helikopteru pameta Vatikānu, ierodoties pāvesta vasaras rezidencē Kastelgandolfo netālu no Romas, ziņo LETA/AFP.

Plānots, ka Kastelgandolfo Benedikts XVI pavadīs divus vai trīs mēnešus, kamēr tiks savesta kārtībā viņa jaunā mītne bijušajā klostera ēkā Vatikāna teritorijā.

Kastelgandolfo Benedikts XVI pēdējo reizi atvadījās no saviem atbalstītājiem, paziņojot, ka kļūs par vienkāršu svētceļnieku. “Es vairs nebūšu pāvests, bet vienkāršs svētceļnieks, kurš sāk pēdējo posmu savā svētceļojumā uz šīs Zemes,” sacīja Benedikts XVI.

Līdz ar viņa atkāpšanos slēgts arī Benedikta XVI oficiālais tvitera konts @pontifex, kas pēc atvēršanas 12.decembrī bija piesaistījis vairāk nekā divus miljonus sekotāju. Savā pēdējā ierakstā pāvesta tvitera kontā viņš aicināja sekotājus ielikt Kristu savas dzīves centrā.

“Paldies par jūsu mīlestību un atbalstu. Lai jums vienmēr izdodas pieredzēt prieku, ko dod Kristus nostādīšana savas dzīves centrā,” teikts ierakstā.

Benedikts XVI ir pirmais Romas katoļu baznīcas galva sešu gadsimtu garumā, kurš no augstā amata atkāpies, nevis palicis tajā līdz mūža galam. Savu lēmumu atkāpties Benedikts XVI pamatoja ar lielo vecumu, kura dēļ vairs nespēj pienācīgi veikt amata pienākumus.

Tuvākajā laikā 117 kardināli no visas pasaules sapulcēsies uz konklāvu, lai ievēlētu jaunu baznīcas galvu, kuru sagaida daudz risināmu jautājumu, sākot no katoļu reformatoru aicinājumiem atcelt celibātu un atļaut sieviešu iecelšanu garīdznieku kārtā un beidzot ar pedofilijas skandāliem, kas aptraipījuši baznīcas vārdu.

 

Komentāri (29)

janazakovica 01.03.2013. 10.50

neviena no kristigam kofesijaam neatbalsta un nerespektee pavesta pasiedomato un katolu “svetaa kresla” maksligo varu..kaa ari vinam piedeveto nemaldibu un bezgrecibu..romas katolu baznica..lai paliek romaa..

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu