CVK izsludina 1.jūnijā paredzētās pašvaldību vēlēšanas • IR.lv

CVK izsludina 1.jūnijā paredzētās pašvaldību vēlēšanas

28
CVK vadītājs Arnis Cimdars. Foto: Edijs Pālens, LETA

 

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē ceturtdien tika izsludinātas šā gada 1.jūnijā paredzētās pilsētas domes un novada domes vēlēšanas, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka CVK pašvaldību vēlēšanas jāizsludina ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms vēlēšanu dienas. Savukārt vēlēšanu likumā noteikts, ka kārtējās pašvaldību vēlēšanas sarīkojamas jūnija pirmajā sestdienā, kas šogad būs 1.jūnijs.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās – 9 republikas pilsētās un 110 novados. Pašvaldību vēlēšanās katra pašvaldība ir atsevišķs vēlēšanu apgabals. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam vēlēšanu izsludināšanas dienā katras pašvaldības domē ir ievēlams noteikts skaits deputātu. Tie var būt 9, 13, 15, 17 vai 19 deputāti, bet galvaspilsētas domē – 60 deputāti.

Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijas deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām pieņems no 12.aprīļa līdz 22.aprīlim.

CVK atgādina, ka pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei tiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti. Vēlēšanām katrs vēlētājs tiks iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, un balsot būs iespējams tikai šajā iecirknī. Spiedogi pasē par dalību vēlēšanās netiks likti, tāpēc kā balsošanas dokumentu varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību.

Sākotnēji vēlētāji tiks reģistrēti vēlēšanu iecirknī atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai šā gada 3.martā jeb 90 dienas pirms vēlēšanu dienas. Tomēr līdz 7.maijam vēlētājiem būs tiesības sākotnējo vēlēšanu iecirkni mainīt.

Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt pašvaldības ietvaros vai arī izraudzīties citu vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētajam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

No 18.marta līdz 23.martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sagatavos un uz vēlētāju deklarēto dzīvesvietu izsūtīs vēstuli ar informāciju, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. Šo informāciju vēlētāji varēs noskaidrot arī internetā vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni.

 

Komentāri (28)

Ojārs 28.02.2013. 20.06

Nevienu balsi par ZRP! Par Rīgu bez “krievu” mēra!

+1
-1
Atbildēt

0

efeja60 28.02.2013. 17.18

Nevienu balsi par Vienotību. Par Rīgu bez Vienotības!

0
0
Atbildēt

2

    Nika > efeja60 01.03.2013. 00.24

    Latvija ir kas labaks par Vienotibu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > efeja60 01.03.2013. 10.31

    smieklīgi

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu