Kamerons paudis atbalstu Latvijas dalībai OECD • IR.lv

Kamerons paudis atbalstu Latvijas dalībai OECD

14
Deivids Kamerons un Valdis Dombrovskis tikšanās laikā Ministru kabinetā. Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

Britu premjerministrs: ES politikai vajadzētu būt elastīgākai

Tiekoties ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu, Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) saņēmis Lielbritānijas atbalstu dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). To Dombrovskis ceturtdien pēc tikšanās ar Kameronu paziņoja žurnālistiem. Viņš uzsvēra, ka šāds atbalsts ir ļoti svarīgs, ņemot vērā, ka tuvākajā laikā organizācijai būs jāpieņem lēmums par paplašināšanos.

Tiekoties ar Lielbritānijas valdības vadītāju, pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība, un amatpersonas secinājušas, ka politiskā sadarbība abu valstu starpā ir ļoti laba. Tāpat pārrunāta Latvijas un Lielbritānijas sadarbība ekonomiskajā jomā, kur premjeri bijuši vienisprātis, ka tā ir jāpadziļina, attīstot sadarbību tirdzniecībā un investīcijās. “No savas puses es Latviju prezentēju kā labu valsti investīcijām,” teica Dombrovskis.

Saistībā ar Ziemeļu distribūcijas tīkla darbību Dombrovskis uzsvēra, ka Lielbritānija ir viena no valstīm, kas šajā jomā izmanto Latvijas pakalpojumus, un amatpersonas vienojušās, ka ir jāstrādā pie reverso kravu plūsmas attīstīšanas un jārunā par šī maršruta komercializēšanu, ziņo LETA.

Arī Kamerons uzsvēra, ka abām valstīm ir kopīgas intereses, un pauda pārliecību, ka abu valstu attiecības ir iespējams padziļināt. Viņš atzina, ka Dombrovska sasniegumi saistībā ar Latvijas ekonomikas attīstīšanu ir iespaidīgi. “Šī bija ļoti vērtīga tikšanās. Mēs kā līdzīgi domājošas valstis saskaramies ar līdzīgām problēmām,” noteica Lielbritānijas premjers.

Kamerons uzskata, ka Eiropas Savienība būs stabilāka, ja tā būs elastīgāka, un tās dalībvalstīm būs iespēja pašām izvēlēties savu nākotni.

Komentējot viņa nesenos paziņojumus par iespējamo referenduma rīkošanu Lielbritānijā saistībā ar izstāšanos no Eiropas Savienības un Latvijas vēlmi pievienoties eirozonai, Kamerons ceturtdien pēc tikšanās ar Dombrovski norādīja, ka tā ir Latvijas izvēle un tās suverēnās tiesības. Tāpat tā ir Lielbritānijas izvēle nebūt eirozonā un Šengenas zonā.

“Tas, ko gribēju uzsvērt runā par Eiropas Savienību, bija, ka mums nevajadzētu katrai dalībvalstij lūgt darīt vienu un to pašu vienā un tajā pašā laikā, ja mēs gribam nodrošināt, ka Eiropas Savienība ir elastīga,” teica Kamerons, piebilstot, ka Lielbritānija ir viens no Eiropas tirgus stūrakmeņiem un darījusi daudz, lai Eiropas Savienība attīstītos.

“Es uzskatu, ka pareizi ir, ja dalībvalstis var izvēlēties savu nākotni. Ja Eiropas Savienības politika būs elastīga, tā būs veiksmīgāka un stabilāka, nekā būtu, ja no visām dalībvalstīm prasītu vienu un to pašu pieeju,” pauda Lielbritānijas premjers.

Jau ziņots, ka Kamerons, janvāra beigās uzstājoties ar runu par valsts attiecībām ar Eiropas Savienību, rosināja pēc nākamajām vēlēšanām rīkot referendumu par Lielbritānijas dalību blokā.

Kā solīja Kamerons, referendums tiks sarīkots līdz 2017.gadam, ja viņa partija uzvarēs nākamajās vēlēšanās. Skaidrojot lēmumu nesteigties ar referenduma rīkošanu, Kamerons sacīja: “Nav pareizi likt cilvēkiem izlemt, vai viņi iet prom vai paliek, pirms viņiem tiek dota iespēja sakārtot attiecības.” Lielbritānijas premjers arīdzan brīdināja – ja Brisele neveiks Lielbritānijas pieprasītās reformas, Londona varētu attālināties no ES.

(papildināta)

 

Komentāri (14)

austrisv 28.02.2013. 10.30

Lielbritānija diplomātiski meklē sabiedrotos ES dalībvalstīs, lai kaut kā ietekmētu Es birokrātiju, kuru galvenokārt kopā lobē Vācija un Francija.
Lai kaut cik samazinātu izdevumus ES budžetā būs jāpieliek milzu pūles,(kaut vai referenduma draudi) jo tā tērēšanas vēlme ES dažās dalībvalstīs ir pārpārēm milzīga, piemēram Kipra, Grieķija, un nu jau arī Itālija.
Bez tam, kā tiek izlietota ES fondu nauda????

+6
-1
Atbildēt

1

    Ainārs > austrisv 28.02.2013. 16.59

    Par ES fondu naudas izlietojumu atbild pašas dalībvalstis – tātad mūsu ministrijas un pašvaldības.
    ES iestāžu birokrātiskais aparāts ir daudz mazāks, nekā ierēdņu skaits Eiropas lielpilsētās (piemēram, Marseļā, Edinburgā).
    Nav arī saprotams, kāpēc ES budžets būtu jāsamazina, un kāpēc Kameronam liekas, ka Latvija, kura ir saņēmējvalsts, dziedātu līdzi. ES budžetu veido dalībvalstu iemaksas 1%!!! apmērā no valsts NKI, un 95% no ES budžeta saņem atpakaļ pašas dalībvalstis.
    Tā visa ņemšanās ir UK iekšpolitikas spēle, Kamerons cenšas nodrošināt sev atkārtotu ievēlēšanu.
    Bet latvju komentētāji apbrīnojami liek plusus par neinformētiem komentāriem.
    Iepriekš minētie fakti ir vienkārši pieejami internetā, arī latviešu valodā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

reksa 28.02.2013. 10.05

Kameronam ir ļoti sakarīga pieeja – katra valsts pati var izvēlēties eirointegrācijas pakāpi katrā atsevišķā jomā. Elastīga Eiropa.

+4
0
Atbildēt

0

baibabruvele 28.02.2013. 21.45

Protams, ka ir ļoti glaimonoši piederēt šo valstu pulciņam, nerunājot nemaz par iespēju viņus uzņemt Rīgā. Kārtējais Dombrovska nopelns. Kameronam ir izdevīgi vērst uzmanību uz Latviju, jo tas ir neapgāžams pierādījums, ka taupība, kuru arī viņš ir izvēlējies kā izeju no krīzes un pamatu izaugsmei nākotnē, ir pareizais ceļš. Latvija kā Eiropas integrāciju atbalstoša valsts varētu Britiem atgādināt, ka Eiropa nav tikai Francija, bet arī Britiem draudzīgas valstis, kas daudzā viņu pozīciju atbalsta.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu