Veikali aptur uzņēmuma "Forevers" produkcijas tirgošanu • IR.lv

Veikali aptur uzņēmuma “Forevers” produkcijas tirgošanu

21
Zirga gaļa Vācijas pilsētas Brēmenes veikalā. Foto: AFP/LETA

Zirga gaļas skandālā iesaistītajai kautuvei uzliek sodu; uzņēmumam jāpārmarķē produkcija

Lopu kautuvei Ērgļu novadā “Aibi” tiks piemērots 500 latu sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu – kautuve uzņēmumam “Forevers” piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Tā kā gaļas pārstrādes uzņēmumi no kautuvēm dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu, šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa. Tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina lopkautuves SIA “Viļumene” vadītāja un sertificēta veterinārārste Maija Vidomska.

“Mēs esam pārbaudījuši deviņas kautuves un konstatējām, ka sešās no tām ir pārkāpumi produkcijas izsekojamībā. Tā ir liela problēma, ko varam raksturot kā krāpniecisku shēmu, un nekavēsimies piemērot attiecīgo sodu. Patlaban sodu piemērosim “Aibi”, kur esam konstatējuši, ka tajā nokauto zirgu gaļa pavadzīmju noformēšanas procesā kaut kādā posmā tikusi pārdēvēta par liellopu gaļu, un tas ir klajš pārkāpums un pārstrādes uzņēmuma maldināšana,” sacīja Balodis.

Viņš norādīja, ka sods ir līdz 500 latiem, bet, ja gada laikā pārkāpums tiek atklāts atkārtoti, sods var sasniegt 3000 latu. “Esam skatījuši piegādes par pagājušā gada nogali un šā gada sākumu. Visām kautuvēm, kuras nevarēs pierādīt liellopu gaļas izsekojamību, jārēķinās ar soda sankcijām,” norādīja PVD vadītājs.

Viņš arī sacīja, ka zirga gaļas kilograms maksā 95 santīmus, kamēr liellopu gaļa – 1,50 latu par kilogramu. Līdz ar to runa ir ne tikai par krāpšanos ar dokumentiem, bet arī par lieliem naudas līdzekļiem.

Vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā – SIA “Forevers” – ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere. Vairāk nekā puse no 416 pērn Latvijā nokautajiem zirgiem jeb 272 zirgi ir nokauti SIA “Aibi” kautuvē. Lielākā daļa no tiem jeb 203 zirgi ir piegādāti gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA “Forevers”.

Pārbaudes abos uzņēmumos joprojām turpinās, taču jau patlaban iegūtā informācija liecina par to, ka gandrīz visos gadījumos “Aibi” no 203 zirgiem iegūto gaļu pārstrādes uzņēmumam “Forevers” piegādājusi kā liellopu gaļu. To apliecina pavadzīmes, kurās redzami zirgu identifikācijas numuri ar skaidru norādi, ka piegādājamā prece ir liellopu gaļa, informēja Meistere.

“Forevers” ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta. PVD šodien ir saņēmis informāciju, ka Vācijas laboratorijā pārbaudītajos “Forevers” produkcijas paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Jau tuvākajā laikā tiek gaidīti testēšanas pārskati.

“Forevers” zirga gaļu kā liellopu gaļu ir piegādājis arī SIA “Heinors” – starpnieks, kurš kādā citā kautuvē kautu zirgu gaļu ar jaunu pavadzīmi, kurā tā uzdota par liellopu gaļu, piegādājis SIA “Forevers”, informēja Meistere.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs – SIA “Viļumene”, z/s “Kalnpierbes” un SIA “Musino”, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopu gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu nevis zirga gaļu.

Vairāki veikalu tīkli aptur tirdzniecību ar “Forevers” produkciju

Veikalu ķēde “Rimi Latvija” apturējusi tirdzniecību ar visu uzņēmuma SIA “Forevers” produkciju, kur sastāvā norādīta liellopu gaļa, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja veikala pārstāve Laura Podskočija.

“Rūpējoties par mūsu pircēju drošību, balstoties uz Pārtikas un veterinārā dienestā mājas lapā pieejamo informāciju, šobrīd Rimi veikalos visā Latvijā līdz turpmākajai informācijai tiek apturēta gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” produkcija, kuras sastāvā ir norādīts “liellopa gaļa”,” norādīja veikala pārstāve.

Kā biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja veikalu tīkla “Maxima” pārstāvis Ivars Andiņš, neskatoties uz to, ka “Maxima Latvija” veikalu tīklā līdz šim netika tirgots produkts, kur atklāta zirga gaļas klātbūtne, tomēr drošības apsvērumu dēļ uzņēmuma vadība pieņēmusi lēmumu atsaukt no tirgošanas “Forevers” izplatīto liellopu kotlešu masu.

“Elvi” zīmola un franšīzes devējas SIA “Pārtikas tirdzniecības apvienība” (PTA) komercdirektore Laila Vārtukapteine skaidroja – atsevišķu partneru veikalos “Forevers” produkcija ir nelielā apjomā, un PTA rekomendēs apturēt tirdzniecību ar šo produkciju.

Vārtukapteine arī skaidroja, ka patlaban jau ir apturēts iepirkums, kas nozīmē, ka PTA nepārtrauc sadarbību ar “Forevers”, bet gan aptur to uz izmeklēšanas laiku.

Uzņēmums: lēmumi pieņemti emociju iespaidā

Lielveikalu tīkla lēmums pārtraukt tirdzniecību ar gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA “Forevers” liellopa gaļas produkciju ir pieņemts “pārāk lielu emociju iespaidā”, nesagaidot oficiālu produkcijas analīžu rezultātus no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD), biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja “Forevers” kvalitātes nodaļas vadītāja Irina Zoļina.

“Tās ir emocijas, jo neviens attiecīgo analīžu rezultāts vēl nav saņemts, oficiāli nekādus papīrus neesam redzējuši. Patlaban gatavojam atkārtotu apliecinājumu – sertifikātu, kur “Rimi” apliecināsim, ka mūsu produkcijā nav nekādas zirga gaļas, tikai liellopu gaļa,” sacīja Zoļina.

Viņa atzina, ka “Rimi” lēmums pārtraukt produkcijas tirgošanu radīs uzņēmumam zaudējumus, tomēr tie nebūs “astronomiski”, jo tur tiek tirgoti tikai daži izstrādājumu veidi ar liellopu gaļu – “marmora gaļa” no 100% govs gaļas un divu veidu salami desa.

Savukārt uz “Nozare.lv” jautājumu, kā uzņēmums vērtē vairāku kautuvju vadītāju apgalvojumu, ka zirga gaļa tiek uzdota par liellopu gaļu tieši pēc pārstrādātāja diktāta, Zoļina bija kategoriski noraidoša.

“Skandāla laikā katram savs krekls tuvāks un katrs pagriež to stāstu, kā izdevīgāk. Mēs esam mierīgi, mums nav par ko uztraukties,” sacīja “Forevers” pārstāve.

PVD: pārbaudes apliecina zirga gaļu “Forevers” produkcijā

PVD no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior” ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA “Forevers” ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirgu gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā Eurofins/GfA laboratorijā Vācijā.

Veicot pārbaudi gaļas pārstrādes uzņēmumā “Forevers”, kuram SIA “Aibi” kautuve piegādājusi zirgu gaļu, pavadzīmēs norādot, ka tā ir liellopu gaļa, PVD paņēma produktu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai, lai noteiktu, vai tie satur zirgu gaļu. SIA “Forevers” ražoto produktu marķējumā zirgu gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

Zirgu gaļa konstatēta sekojošos SIA “Forevers” ražotos produktos: doktordesa “Ekstra” (realizācijas datums 27.02.2013.), doktordesa (realizācijas datums 18.04.2013.), kupāti (realizācijas datums 25.02.2013.), cūku, liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.), liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.), desa “Forevers” (realizācijas datums 12.03.2013.), Vīnes cīsiņi “Ekspress” (realizācijas datums 27.02.2013.), gaļas maize (realizācijas datums 27.02.2013.), “Tējas desa” (realizācijas datums 16.04.2013.), “Valmieras desa” (realizācijas datums 15.03.2013.).

Produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA “Forevers” būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē. Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirgu gaļu vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu, norāda PVD.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

 

 

Komentāri (21)

Verners Losbergs 27.02.2013. 17.08

500 lati? Pāris lētus zirgus ietirgojot kā liellopus pat pāri paliek. Ls 3000 jau kā pirmais sodiņš būtu gana saudzīgi un kā otrajam pārkāpumam būtu jābūt minimums 10 000.

+12
0
Atbildēt

1

    aldis_grunde > Verners Losbergs 27.02.2013. 18.08

    Tas sods jau ir kautuvei, nevis pārstrādātājam. Un lai Forevers nepūš pīlītes, ka viņi naivi paskatās pavadzīmē un nespēj dabā atšķirt govs un zirga kautķermeņus…

    +12
    0
    Atbildēt

    0

reksa 27.02.2013. 18.01

Citāds: “Mēs esam pārbaudījuši deviņas kautuves un konstatējām, ka sešās no tām ir pārkāpumi produkcijas izsekojamībā.”

Man liekas, ka pēc šādas pārbaudes PVD būtu jālikvidē kā absolūti bezjēdzīga iestāde. Vai vismaz būtu jānomaina PVD darbinieku sastāvs par 100%.

+13
-1
Atbildēt

1

    armn > reksa 27.02.2013. 21.05

    Un šeit vēl piemērs, kādēļ IR vērts būt Eiropas Savienībā, jo visas šīs PVD atklāsmes nāk dienas gaismā pateicoties šīs problēmas aktualizācijai ES. Mēs tā arī būtu turpinājuši ēst zirgus, to nezinot…. Forever…

    +12
    0
    Atbildēt

    0

simpsons 27.02.2013. 18.20

Fantastiska latviešu taisnīguma sajūta – mūs palūdz, un mēs uzrakstam nepareizus dokumentus. Un pa visam labi – ‘tā ir vispārpieņemta prakse’.

Tie kas var zog, tie kas nevar vismaz melo. Valsts ar nākotni…

Ceru ka vismaz ‘Lido’ gaļa izrādīsies gaļa, nevis kas cits.

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu