Desmit fakti par dzīvesvietas deklarēšanu pirms pašvaldību vēlēšanām • IR.lv

Desmit fakti par dzīvesvietas deklarēšanu pirms pašvaldību vēlēšanām

24
Rīga saulē. Foto: Lita Krone, LETA
Pēteris Viņķelis

“Vienotība” ir aicinājusi un aicina savā pilsētā deklarēties tikai un vienīgi tos cilvēkus, kuri jau te pastāvīgi dzīvo

Uzskatu, ka patlaban iedzīvotājiem nepietiekami tiek atgādināts par pašvaldību vēlēšanu norisi un to, kāda nozīme līdz 1.martam ir katra Rīgā dzīvojošā pilsoņa deklarētajai dzīvesvietai.

Tāpēc vēlos uzskaitīt desmit, manuprāt, būtiskus faktus, kurus būtu vēlams zināt.

1. Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām un referendumiem, pašvaldību vēlēšanās balsošanas kārtība ir pavisam cita – iedzīvotāji var vēlēt tikai tajā pašvaldībā, kurā līdz 1. martam ir deklarējuši savu dzīvesvietu.

2. Piemēram, ja Jānis no Valmieras vairākus gadus Rīgu sauc par savām mājām, te ir mācījies un turpina strādāt, bet kā savu deklarēto dzīvesvietu joprojām uzrāda adresi Valmierā, Jānis pašvaldību vēlēšanās varēs balsot Valmierā.

3. Tāpēc aicinājums deklarēt savu faktisko adresi līdz 1.martam ir loģisks – iedzīvotājiem ir jābūt ieinteresētiem izteikt viedokli un atdod balsi tur, kur viņi dzīvo ikdienā un izmanto pašvaldību pakalpojumus. Tātad runa ir par pilsonisko līdzdalību un iesaistīšanos savas pašvaldības nākotnes veidošanā.

4. Dzīvesvietas deklarēšana nav priekšvēlēšanu bubulis vai atslēga uz balsu pirkšanu, kā to labpatīkas norādīt atsevišķiem politiskajiem spēkiem. Dzīvesvietas deklarēšana ir katra pilsoņa pienākums! Arī likums nosaka, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā mēneša laikā jādeklarē sava jaunā dzīvesvieta. Tikai ar deklarēšanos iespējams noteikt, kur galu galā cilvēks dzīvo.

5. Reālā dzīve gan, protams, rāda, ka ne vienmēr tas tiek izdarīts – 18% Latvijas pilsoņu nav deklarējuši savu dzīvesvietu tur, kur faktiski dzīvo. Rīgā šis skaitlis ir vēl lielāks. 24% rīdzinieku faktiski dzīvo Rīgā, tomēr oficiāli savu dzīvesvietu galvaspilsētā nav deklarējuši.

6. Te arī problēmas sakne – nedeklarējoties savā faktiskajā dzīvesvietā, piektā daļa pilsoņu, visticamāk, pašvaldību vēlēšanās vispār reāli nevarēs piedalīties un izniekos savu balsi.

7. Jāņem vērā, ka no pašvaldības, kurā iedzīvotāji deklarējušies, viņi saņem konkrētus pakalpojumus – prioritāti bērnudārza rindā, pašvaldības līdzfinansējumu privātajam bērnudārzam, iespēju saņemt sociālo palīdzību, sabiedriskā transporta brīvbiļetes vai atlaides skolēniem, pensionāriem, invalīdiem, vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu un nodokļu atvieglojumus.

8. Jāuzsver, ka runa nav par fiktīvu deklarēšanos. “Vienotība” ir aicinājusi un aicina arī tagad savā pilsētā deklarēties tikai un vienīgi tos cilvēkus, kuri jau pastāvīgi dzīvo, nevis citu Latvijas pilsētu un novadu iedzīvotājus.

9. Vienlaikus “Vienotība” atgādina, ka vēlētāju aktivitāte var ievērojami ietekmēt arī vēlēšanu un referendumu rezultātus. Tā 2009.gadā pašvaldību vēlēšanās piedalījās 54% pilsoņu, bet valodas referendumā – 71%. Tas ir konkrēts atgādinājums tam, ka katra balss ir no svara.

10. Visbeidzot, deklarēšanās ir ļoti vienkārša. To var izdarīt interneta vietnē www.latvija.lv, tas aizņems tikai līdz piecām minūtēm laika. Tāpat deklarēties var arī konkrētās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Vairāk par to lasiet Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Autors ir partijas Vienotība Rīgas programmas direktors

 

Komentāri (24)

Pauze 27.02.2013. 14.28

Paldies, Pēteri, īsi un skaidri! Tomēr bumba šoreiz ir jūsu vārtos. Es gan nevaru iedomāties, ar kādiem vārdiem jūs šoreiz aicināsiet būt aktīviem vēlēšanās, kad paralēli tiek darīts viss, lai mēs saprastu, ka mūsu domas netiek ņemtas vērā – ne par Zaķīša pirtiņu (Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja uzkakāšana tautai), ne par EURo, ko mums cenšas uzspiest bez neviena loģiska argumenta. PIlnīga bezatbldība šajā priekšvēlēšanu laikā. Es uzskatu, ka arī Ēlertes izvirzīšana bija kļūda. Vienotībai bija labāki kandidāti, protams, ja lēmumu ļautu pieņemt PARTIJAI, ne dažu Viņķeļu kliķei.

+14
-6
Atbildēt

4

    Pauze > Pauze 28.02.2013. 08.03

    VAI KĀDS VAR PAMATOT, KĀDĒĻ MUMS TUR JĀLIEN IEKŠĀ- The Wall Street Journal intervija: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324445904578285503854758408.html?mod=wsj_share_tweet Manuprāt, Ilmārs Rimšēvics vienkārši grib lielāku algu kā ECB filiāles vadītājs, jo viņam jāmaksā kredīti par vairākiem īpašumiem. Cita pamatojuma es neredzu. Un pat viņam vajadzētu būt pietiekami gudram, lai saprastu, ka ilgi tas nevilksies. Bet laikam jau vissmieklīgākais ir sauklis, ka jāstājās EURozonā, jo citādāk būs vairāki gadi jāgaida :)) “Lēksim bedrē, lēksim bedrē” argumenti.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Pauze 27.02.2013. 18.21

    “Viņķeļu kliķei”
    ===
    40% no V saprāta…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    oskaar > Pauze 27.02.2013. 21.44

    Pārējam varbūt piekrītu, bet par Eiro ieviešanu esmu pilnīgi pretējās domās.
    Manā skatījumā Loģiski argumenti ir tikai EUR ieviešanas piekritējiem, bet pretiniekiem- tikai emocijas bez ekonomiska pamatojuma.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Pauze 27.02.2013. 22.32

    +1 Vinķelu klans sevi pozicionē kā galēji liberālus karjeristus, kas komplektā ar Ēlertes kandidatūru neko labu neliecina….es drīzāk RD vēlēšanās RP atbalstītu nekā V novākto “profesionāļu” komandu šoreiz, bet nu tas jau nenotiks, jo vēl par laimi ir NA, kaut gan arī viņiem ir jābūt aktīviem !

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

mjantons 27.02.2013. 12.55

Pēteri, esmu deklarejis pamata dzīves vietu novada un Rīgā ka papildus adresi. Mani nodokli atbalsta novada budžetu un tam tas pienākas vairāk ka sarkanai armijai Rīgā. Grūta pozīcija un izvēle, atsaucoties uz Sarmītes aicinājumu. Es pat nakti nemierīgi grozos.

+8
-4
Atbildēt

3

    dzintarz > mjantons 27.02.2013. 14.48

    Ozoliņa kungs! Saprotu jūsu nemierīgo naktsgrozīšanos.
    Sarmīte īsti (kā jau daždien mēdijžurnāliste) pat neizprot savu pozīciju…

    Visa nelaime ir tajās “papildadresēs”.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > mjantons 27.02.2013. 18.16

    “nodokli atbalsta novada budžetu”
    ==
    Pilnībā atbalstu šādu attieksmi. To, protams, varētu arī mainīt, ja “izlīdzināšanas fonds” pasākumu kaut nedaudz izlīdzinātu…
    =
    Nemierīga grozīšanās gan droši vien nebūs saistīta ar deklarēto dzīvesvietu, vien āderēm, sirdsapziņu, kukaiņiem vai nelāgiem mikroorganismiem…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Līna Kārkliņa > mjantons 27.02.2013. 15.31

    Arī mana deklarētā dzīves vieta ir citā miestā, bet Rīgā man pieder dzīvoklītis. Ja pareizi esmu sapratis, tad pēc vēlēšanu paziņojuma saņemšanas savā miestā varēšu mainīt vēlēšanu iecirkni līdz 7.maijam uz to pašvaldību, kurā man pieder īpašums, bez jebkādas pārdeklarēšanās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Elina 28.02.2013. 07.49

Uzskatu, ka Vienotības sauciens deklarēties Rīgā ir amorāls…

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu