Valdība sarunām par vilcienu iepirkumu dod laiku līdz 8.martam • IR.lv

Valdība sarunām par vilcienu iepirkumu dod laiku līdz 8.martam

26
Pasažieru vilciens. Foto: Evija Trifanova, LETA

Vilcienu iepirkuma sarunas paredzēts beigt 29.martā; CAF prognozē pozitīvu sarunu rezultātu

Valdība devusi laiku a/s “Pasažieru vilciens” (PV) turpināt mediācijas sarunas ar Spānijas uzņēmumu “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” (CAF) līdz 8.martam, pēc jautājuma izskatīšanas slēgtajā sēdē teica PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

Par Eiropas Savienības (ES) finansējuma pārdali viņš atturējās sniegt komentārus, mudinot vērsties pie Satiksmes ministrijas, taču uz jautājumu, vai valdību izdevies pārliecināt nesteigties ar tā pārdalīšanu, viņš atbildēja apstiprinoši, raksta „Nozare.lv”. “Cerēsim, ka pasažieri varēs braukt ar jauniem vilcieniem,” teica Birkmanis, norādot, ka izlīgums ļautu ES finansējumu izmantot vilcieniem.

Valdībai par mediācijas procesa rezultātiem jāziņo 12.martā.

Komentējot CAF minēto, ka mediācijas process jānoslēdz līdz 29.martam, viņš teica, ka ar kompāniju paredzēts runāt par ātrāku procesa pabeigšanu. “Ar viņiem runāsim par to, ka strādājam ātrāk, vairāk, ilgāk, lai pabeigtu procesu ātrāk.” Viņš teica, ka līdz 8.martam procesu būs iespējams noslēgt.

Vaicāts par turpmāko PV rīcību, ja tomēr tiks nolemts līdzekļus pārdalīt, Birkmanis norādīja, ka uz šo jautājumu varētu atbildēt marta vidū, kad būs pilnīga skaidrība, vai nauda tiks pārdalīta.

Jau rakstīts, ka a/s “Pasažieru vilciens” (PV) un Spānijas uzņēmuma “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” (CAF) mediācijas sarunas paredzēts noslēgt 29.martā.

CAF pārstāvis advokāts Ivo Klotiņš norāda, ka sarunu gaita ir konfidenciāla, tomēr atzīst – ja puses grib vienoties, rezultāts tiks sasniegts, jo līdz šim sarunas bijušas konstruktīvas un sekmīgas. Ja sarunās saglabāšoties pušu labā griba, tad nekas neliecinot, ka mediācijas procesa rezultāts varētu būt negatīvs.

Klotiņš arī norāda, ka mediācijas beigu datumu ir noteikuši mediatori, kas risina sarunas, turklāt sarunas notiekot starp PV un CAF, līdz ar to nav iespējams valdībai ietekmēt to ātrāku norisi.

Pirms nedēļas pēc iepazīšanās ar a/s “Pasažieru vilciens” (PV) ziņojumu par mediācijas procesu Stokholmā valdība nolēma uz nedēļu atlikt lemšanu šajā jautājumā, savukārt PV turpināja mediācijas sarunas ar Spānijas uzņēmumu “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles” (CAF) par abu pušu noslēgtā līguma izmaiņām, kas atbilstu iepirkuma nolikumam.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka mediācijas process ir ievilcies, kas ir problēma, savukārt Satiksmes ministrija (SM) nepiedāvā risinājumu, kā nonākt līdz mediācijas procesa beigām “saprotamā laika periodā”. Tāpat esot jāņem vērā Eiropas Savienības fondu pārdales termiņi, lai apgūtu vilcienu iepirkumam paredzētos līdzekļus vēl šajā finanšu perspektīvā, piebilda premjers.

Atbildot uz jautājumu, vai šos līdzekļus izdosies apgūt, valdības vadītājs uzvēra, ka pie tā ir jāstrādā. “Nav jautājuma par to, izdosies vai neizdosies. Ir jāizdodas, tas vienkārši ir jāizdara,” piebilda Dombrovskis.

Kā ziņots, SM ir sagatavojusi papildu informāciju Eiropas Komisijai (EK) par sešiem projektiem, kuru labā tiktu pārdalīts vērienīgā un neveiksmīgā vilcienu iepirkuma finansējums 100 miljonu latu vērtībā, taču tie uz Briseli tiks sūtīti pēc valdības sēdes, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja ministrijā.

Kā skaidro SM, ministrija ir sagatavojusi informāciju EK, tomēr, ņemot vērā 13.februārī valdības sēdē lemto, tā tiks nosūtīta tikai pēc turpmākās rīcības priekšlikumu saskaņošanas ar Finanšu ministriju un informatīvā ziņojuma izskatīšanas Ministru kabineta sēdē. Paredzams, ka tas varētu notikt nākamnedēļ.

Latvijas atbildīgās institūcijas EK piedāvājušas sešus projektus, kuru labā tiktu pārdalīts vērienīgā un neveiksmīgā vilcienu iepirkuma finansējums. Šie projekti segtu 80% no vilcienu iepirkumā paredzētajiem līdzekļiem.

Latvijas piedāvātie projekti ir 13 būtisku dzelzceļa pieturu modernizēšana, Šķirotavas stacijas modernizācija, Liepājas stacijas signalizācijas sistēmas modernizācija un sliežu paplašināšana, sliežu ceļa atjaunošana Austrumu-Rietumu transporta koridorā, sliežu pārmiju nomaiņa “Rail Baltica” un Austrumu-Rietumu koridorā, kā arī Austrumu-Rietumu koridora galvenā datu pārraides tīkla modernizācija.

EK šiem projektiem devusi “zaļo gaismu”, jo tie atbilst programmas mērķiem, proti, padara transporta sistēmu videi draudzīgāku un ir saistīti ar dzelzceļa infrastruktūru. Vienlaikus EK radušās bažas par pirmo trīs projektu īstenošanas laiku. EK šos trīs projektus atbalstīs tikai tad, ja saņems no Latvijas atbildīgajām institūcijām vairāk informācijas, kā plānots novērst ar iepirkumiem un tehnisko sarežģītību saistītos riskus, ņemot vērā, ka līdz 2015.gada beigām projektiem jābūt pabeigtiem. Savukārt pēdējie trīs Latvijas piedāvātie projekti atzīti par zema riska projektiem un ir atbalstāmi.

Tāpat EK vēlas zināt alternatīvos projektus atlikušajiem 20% no finansējuma. Satiksmes ministrijā skaidroja, ka vēl tiek vērtētas alternatīvas, kas vislabāk atbilstu prioritātes mērķim. Pēc tam tās tikšot iekļautas ziņojumā valdībai.

Atbildes Latvijas pusei no 20.decembra bija jāsniedz divu mēnešu laikā.

(papildināts ar valdības viedokli)

 

Komentāri (26)

dro 19.02.2013. 23.12

…dod laiku līdz 8.martam…
______________
…tik dēļ jums, daiļās dāmas dēļ jums:)

+2
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 20.02.2013. 09.57

Interesanti, vai krievu bandītu un čekas “severstaļ”(rvr) intereses arī tiks ievērotas? Ronis un SC “latvietis” Zariņš par savējiem bija izrādījuši satraukumu, ne pa jokam.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu