Kultūras ministre nezina, kas ir Berlīnes kinofestivāls • IR.lv

Kultūras ministre nezina, kas ir Berlīnes kinofestivāls

116
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Reinis Hofmanis, F64

Latvijas kinoļaužu panākumu prēmēšanai līdzekļus iesaka meklēt „nozares iekšienē”

Vai Latvijas divu filmu veidotāju panākumi Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā būtu jānovērtē tāpat kā sportistu panākumi sacensībās, nezina Latvijas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA). Viņa arī nevarot novērtēt, kas pēc savas nozīmības ir Berlīnes kinofestivāls. Festivālā apbalvotā režisora Jāņa Norda filma „Mammu, es tevi mīlu” saņems vien ministrijas atzinības rakstu, bet Radošo darbinieku savienība rosina valdību prēmēt arī kultūras sasniegumu autorus.

Ja Kultūras alianse nolems, ka Berlīnes kinofestivāls ir pielīdzināms lielajām sporta sacensībām, piemēram, Olimpiskajām spēlēm, tad jautājumu par mākslinieku prēmēšanu varētu skatīt gada beigās, Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā „Panorāma” sacīja kultūras ministre, vēsta “Panorāma”.

Kas ir pasaules līmeņa kultūras notikumi, Latvijas kultūras ministre nezina, atbildot uz TV žurnālistu jautājumu. „Dodiet sarakstu!” saka Jaunzeme-Grende. “Vajag nosaukt konkrētus pasākumus, festivālus kultūras jomā, kas būtu pielīdzināmi starptautiskajām sporta spēlēm vai olimpiādēm.” Par Berlīnes kinofestivālu viņa saka: „Jā, [tas ir] ļoti liels. Bet kas?”

Viņa apelē pie tā, ka ministrs nevar aiziet uz valdības sēdi un vienkārši prasīt naudu. Tam ir jābūt pamatojumam, bet kultūras darbinieki neesot prasījuši, lai viņus prēmē par starptautiskiem panākumiem. “Ja Kultūras alianse nolems, ka šis festivāls ir pielīdzināms lielajām sporta sacensībām, tad gada beigās šo jautājumu var skatīt,” uzsvēra ministre.

Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Ieva Struka raidījumam stāsta, ka padome vērsās Ministru kabinetā ar ierosinājumu sakārtot šo jautājumu – neviens Latvijas kultūras sasniegums starptautiskajā arēnā nesaņem adekvātu apbalvojumu. Struka teic, ka no valdības saņemta atbilde, ka šis jautājums jāizskata Kultūras ministrijai, savukārt tā norādījusi, ka jautājums jārisina nozares iekšienē.

Kā zināms, Berlīnes kinofestivālā šogad balvas saņēma divas Latvijas filmas – spēlfilma „Mammu, es tevi mīlu” un Ēvalda Lāča animācijas filma „Eži un lielpilsēta”. Norda filma ieguva Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu, savukārt Lāča animācijas filma ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls, kurš šoreiz kino cienītājus kopā pulcēja jau 63.reizi, ir viens no svarīgākajiem kinofestivāliem pasaulē. Festivālā tiek izrādītas līdz pat 400 filmām, aptuveni 20 filmas sacenšas par festivāla galvenajām balvām – “Zelta lāci” un “Sudraba lāci”.

 

Komentāri (116)

grislits 19.02.2013. 08.40

Jāāā! IR ievietojis to pašu dzelteno no konteksta izrauto un pārveidoto izteiktajai domai neatbilstošo virsrakstu, ko Delfi.

Apsveicam IR ar pilnīgu pievienošanos dzeltenai presei.

+30
-11
Atbildēt

4

    Silvija Adijāne > grislits 19.02.2013. 08.57

    Var jau būt, ka kaut kas no konteksta ir izrauts, bet ministres tūlītējai atbildei bija jābūt: jā, darīšu visu iespējamo, lai šādas starptautiskas atzinības tiktu prēmētas un atbalstītas. Tajā vietā viņa atbildēja ar pilnīgi birokrātisku atrunāšanos un pieļāva, ka sporta sacensības tiek pielīdzinātas kultūrai.

    +12
    -16
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > grislits 19.02.2013. 09.12

    Tāpēc, ka patiesībā būtu tikai normāli, ja Kultūras ministrija atbalstītu/prēmētu veiksmes stāstus savas darbības jomā. Vienalga vai tas ir kino vai tekstilmāksla. Ja nav izveidota sistēma un kritēriji, tad kas liedz tādus radīt? Bet pateikt: “pasakiet man , kas ir Berlīnes kinofestivāls”…..Nu, piedodiet.

    +14
    -11
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 19.02.2013. 09.05

    Kādēļ autmātiski būtu jādara viss iespējamais, lai apbalvotu?

    +15
    -8
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > grislits 19.02.2013. 12.21

    Atliek tik pilnībā pievienoties! Virsraksts dzeltenās avīzes cienīgs. Interesants arī Grendes domu gājiens – tak labi zināja, ka šāds izteiciens mēdijiem būs kā medusmaize:)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

Vineta Ungailo 19.02.2013. 10.23

vai žurnālistiem kāds ir mācījis, ka ziņas virsrakstam jāatspoguļo ziņas saturs? kur pie velna, no teksta izriet, ka ministre nezina, kas ir Berlīnes kinofestivāls?! stāsts ir par to, ka nav skaidrības, kādi festivāli būtu pielīdzināmi olimepiskajām spēlēm, un kādi pasaules čempionātiem, un tas nu ir jautājums, kuram diez vai kāds būtu spējīgs atrast atbildi.

+20
-3
Atbildēt

0

ievuliitis 19.02.2013. 11.37

Nemaz jau nerunājot par virsrakstu, bet pati raksta būtība ir ļoti tendencioza un netaisnīga. Vai kāds no Kultūras ministriem pirms gadiem ir izteicis domu, ka būtu jāprēmē Elīna Garanča pēc uzvaras Mirjamas Helinas vokālistu konkursā Somijā, dažādām pasaules gada balvām, Baibu Skridi par uzvaru karalienes Elizabetes konkursā, Maiju Kovaļevsku par panākumiem Plasido Domingo konkursā un vēl, un vēl un vēl? Noteikti Sarmītes Ēlertes ministrēšanas laikā arī kāds kultūras cilvēks ir saņēmis starptautisku atzinību, bet tai jau vienvalodīgo integrācija bija svarīgāka.

+20
-8
Atbildēt

6

    janazakovica > ievuliitis 19.02.2013. 15.27

    ebreju sievieteem labi stradaa galva..lai ari tendenciozi..

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 19.02.2013. 20.00

    Betijacelmale. Varēji gan būt mazliet iecietīgāka – šitā visu acu priekšā cienījamu kundzi iesēdināt peļķē! Viņa tik ļoti centās:)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > ievuliitis 19.02.2013. 13.22

    Betij, šodien esi man topā: “vienvalodīgo integrācija” :):):), jauka diena, kāda vairs strādāšana :)

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 19.02.2013. 12.05

    betijacelmale. Labs:)

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 19.02.2013. 19.46

    Tad jau viss kārtībā, Zane. Kino jomā Lielo Kristapu arī katru gadu pasniedz un arī kāda tur naudiņa nāk klāt. Par ko brēka sacelta?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ievuliitis 19.02.2013. 18.24

    …. – “Vai kāds no Kultūras ministriem pirms gadiem ir izteicis domu, ka būtu jāprēmē Elīna Garanča pēc uzvaras Mirjamas Helinas vokālistu konkursā Somijā, dažādām pasaules gada balvām, Baibu Skridi par uzvaru karalienes Elizabetes konkursā, Maiju Kovaļevsku par panākumiem Plasido Domingo konkursā un vēl, un vēl un vēl? Noteikti Sarmītes Ēlertes ministrēšanas laikā arī kāds kultūras cilvēks ir saņēmis starptautisku atzinību, bet tai jau vienvalodīgo integrācija bija svarīgāka.”….
    ——————————-

    …mjā…nezināšana = pārliecība?….

    …Lielo mūzikas balvu pasniedz no 1993.gada – katrs balvas laureāts saņem sudraba statueti un naudas balvu 1000 latu apmērā….Baiba Skride par sasniegumiem LMB ieguva jau 2002.gadā…saņēmusi arī MK Balvu par sasniegumiem kultūras jomā 2009.gadā un naudas balvu 5000 latu apmērā….

    …KM balva jauniešiem par sasniegumiem starptautiskajos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs iedibināta 1998.gadā….balvas saņēmēju vidū bijuši tādi Latvijā un pasaulē atzīti mūziķi kā Vestards Šimkus, Baiba Skride, Elza Leimane….

    …LMB saņēmusi arī Elīna Garanča, Vestards Šimkus….MK Balvas saņēmuši vesela plejāde kultūras un mākslas jomā strādājoši profesionāļi….
    …balvas tiek piešķirtas katru gadu….neatkarīgi no Kultūras ministra uzvārda….

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu