Eiropas septiņgades budžets – uzvarētāji un zaudētāji • IR.lv

Eiropas septiņgades budžets – uzvarētāji un zaudētāji

59
Dažādu ES valstu vadītāju preses konferences redzamas displejā vienlaikus. Foto: EPA/LETA
Sandra Kalniete

Latvijā lielākie ieguvēji jaunajā budžeta septiņgadē nenoliedzami būs Latvijas zemnieki

Noplacis pirmais putekļu mākonis ap uzvarētāju un zaudētāju meklēšanu saistībā ar Eiropas Savienības (ES) septiņgades budžeta projekta apstiprināšanu. Lai cik nepietiekama vienai vai otrai valstij vai arī interešu grupai liktos tā vai cita budžeta pozīcija, gandrīz visi ir vienisprātis, ka labāka ir neideāla noteiktība nekā ideāla nenoteiktība un nezināmi pagaidu risinājumi.

Par budžeta sarunu uzvarētājiem noteikti uzskatāma Angela Merkele un ES budžeta donorvalstis. Eiropadomē pieņemtais budžets gandrīz precīzi atspoguļo Vācijas priekšlikumu par kopapjomu un sadalījumu lielākajās pozīcijās. Un kopumā uzvarētājas ir lielākās donorvalstis, kuras panāca, ka pirmo reizi ES vēsturē tās budžets tiek samazināts.

Mēs par to varam būt sarūgtināti un uzstāt, ka izaugsmes atjaunošanai būtu nepieciešami drīzāk lielāki, nevis samazināti līdzekļi, bet tāda nu ir realitāte – iekšpolitiskā situācija Eiropas valstīs prasa no valdībām demonstrēt taupību gan pašu mājās, gan arī Eiropas Savienības līmenī, jo arī tā ir dalībvalstu nodokļu maksātāju nauda.

Latvijā lielākie ieguvēji jaunajā budžeta septiņgadē nenoliedzami būs Latvijas zemnieki. Eiropā kopumā nauda lauksaimniecībai tiek samazināta par 14%, bet Latvijas zemniekiem tiešmaksājumi tiek palielināti 2,4 reizes – līdzšinējā septiņgadē Latvija saņēma 700 miljonus eiro, nākamajā saņems 1,7 miljardus eiro.

Kopējais atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai palielinās no 1,8 miljardiem uz aptuveni 2,8 miljardiem eiro.

Jā, protams, daudzus sarūgtina Latvijas salīdzinājums ar citām valstīm un joprojām nevienlīdzīgie konkurences apstākļi, bet kopumā jāatzīst, ka šāds sarunu iznākums ir politiski un diplomātiski iespējamais augstākais sasniegums. Pilnīgi noteikti!

Šāds rezultāts nebūtu bijis iespējams bez sadarbības starp zemnieku organizācijām, valdību un deputātiem, un bez Baltijas valstu sadarbības, kuras galvenais dzinējspēks pēdējos gados ir bijusi tieši Latvija. Un tieši Latvijai, izmantojot Baltijas sadarbību, ir izdevies panākt salīdzinoši vislielāko izrāvienu Baltijas valstu vidū. Es ļoti labi atceros, kā pirms nepilniem diviem gadiem latvieši jau sāka organizēties, kad Lietuvā un Igaunijā idejas par vērienīgu kopīgu kampaņu par taisnīgāku Eiropas lauksaimniecības politiku īsti vēl nebija nevienam.

Iespējams, tieši šis ieguldītais lielais darbs ir iemesls savam rūgtumiņam, ka nav izdevies sasniegt visu iecerēto un ka Lietuva un Igaunija pēdējā sarunu raundā negāja līdz galam un samierinājās ar sasniegto lauksaimniecības budžetā, lai nemazinātu iespējas saņemt finansējumu citās jomās (piem., Ignalinas AES demontāžai). Mūsu V.Dombrovskis tika atstāts viens cīņā par lauksaimniecības budžetu un izturēja spiedienu līdz galējai robežai. Tieši tāpēc es uzskatu, ka mums visiem pilnībā ir pamats būt gandarītiem par kopīgi sasniegto.

Savukārt par zaudētājiem Latvijā es uzskatu tos politiski angažētos vai nelabojami pesimistiskos personāžus, kuri izmanto katru iespēju, lai mēģināti pazemot Dombrovski, bet patiesībā pazemo paši sevi.

Neloģiska ir žēlaba par to, ka „šādu rezultātu varēja sasniegt neko nedarot” un „tas nolemj Latvijas zemniekus iznīcībai”. Tādā gadījumā labākais rezultāts būtu 144 eiro par hektāru 2020.gadā, kā to bija paredzējusi Eiropas Komisija savā budžeta projektā, nevis tik, cik izcīnījām mēs visi kopā, mērķtiecīgi strādājot kopš 2010.gada (skat. kopsavilkumu par LV ieguvumiem ES budžeta sarunās).

Tomēr Eiropas budžeta apstiprināšanas gaitā “nekas nav nolemts, pirms viss ir nolemts”. Premjeru apstiprinātajam ES budžeta projektam vēl stāv priekšā pārbaudījums Eiropas Parlamentā. Sarunas starp Padomi un Parlamentu par budžetu nebūs vienkāršas. Arī es mēģināšu virzīt un sasniegt iespējami plašāku atbalstu grozījumiem, kuri saīsinātu pārejas periodu uz līdzvērtīgākiem tiešmaksājumiem par vairākiem gadiem.

Šis ir otrais ES daudzgadu budžets, kura sarunās Latvija piedalās kā pilntiesīga ES dalībvalsts. Salīdzinot pirmās un otrās budžeta sarunas, ar gandarījumu var teikt, ka esam iemācījušies aktīvi un ar izdomu aizstāvēt Latvijas intereses. Un šīs zināšanas un iemaņas ir liels ieguvums, pamats uz kura būvēt turpmāko Latvijas interešu aizstāvēšanu Eiropa Savienībā. Ar šo ieguvumu un sasniegto mēs varam pelnīti lepoties! Beigsim reiz žēloties un paši sevis sasniegto nopelt.

Attēlā: Atbalsta intensitāte visās kategorijās, kas panākta sarunās par ES budžetu 2014.-2020.gadam 

Autore ir Eiropas Parlamenta deputāte (Vienotība)

 

Komentāri (59)

ligakalnina 13.02.2013. 20.01

Vienmēr jau var vēlēties labāk, bet, izskatās, ko D varēja, to izdarīja, katrā ziņā, vairāk par visām iepr. valdībām, tā ka diezin vai viņš ir pelnījis kritiku.
Ja jau kādu grib kritizēt, tad jākritizē ES birokrātija, nevis Dombrovskis.

+23
-7
Atbildēt

17

    Māris Bārzdainis > ligakalnina 13.02.2013. 21.06

    to Dzeris
    Kā Jūs variet zināt, ka Dombrovskis izdarīja visu “ko varēja”?
    Par to, kā notika sarunas, mums stāsta tik ieinteresētās personas – premjers un eirodeputāti.
    Mums ir piemērs – pārējās divas kaimiņvalsts Lietuva un Igaunija. Kas, mēs esam “ar slotu taisīti”, ka mūžīgi spiesti būt pastarīšos. Tā jau atpaliekam no kaimiņiem, bet, kad tiešmaksājumi izlīdzināsies, tie būs vēl tālāk mums priekšā.
    Jūsu Dombrovska slavināšana, salīdzīnot to ar iepriekšējām valdībām, ir tikai tāda acu apmānīšana. Kaut kas līdzīgs bij Padomju Savienībā, kur sasniegumus salīdzināja ar pirmsrevolūcijas laiku.
    Vienotība un Dombrovskis ir jau ļoti sen pie varas, tā kā sen laiks prasīt no viņiem atbildību :
    gan par PV iepirkumu
    gan par Liepājas Metalurgu
    gan tagad par pazemojošiem tiešmaksājumiem.
    Latvijas valsts krīzes apstākļos, kad bija bankrota priekšā, parādīja sevi no vislābākās puses. Latvijas valsts iedzīvotāji ar sapratni izturējās pret milzīgajiem taupības pasākumiem un mūs visur, gan Eiropā, gan pasaulē, minēja kā piemēru citiem.
    Un ko saņēmām pretī?
    Nekaunību no ES.
    Nekaunību no saviem politiķiem, kuri atveda no Briseles lielu pigu un sauc to par “mazu bažiņu”.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 13.02.2013. 22.04

    Pareizi rūkts, susur. Vakar salīdzināju savu pirms un pēckrīzes algu pēc nodokļiem. Joprojām turpinu uzturēt Dombrovska mītisko “veiksmes stāstu”, bet smadzenes izskalot neļaušu.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > ligakalnina 13.02.2013. 21.18

    to susurs
    Laboju – Kalniete lieto ne “bažiņu”, bet gan “rūgtumiņu”.
    Nu tad šis “rūgtumiņš” paliks mums visiem labā atmiņā.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > ligakalnina 13.02.2013. 23.06

    to zanE
    Tos ciparus variet Kalnietes vietā parādīt Iecavas zemniekiem.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > ligakalnina 13.02.2013. 23.46

    to zanE
    Mums te IRā ir savs vietējais “pietiek. com” izveidojies – lai kaut ko uzzinātu nemaz nav pie Lapsas jābrien.
    Starplaikos starp melošanu un liekuļošanu zanE visus pārsteidz ar skaitļiem, likumiem un paragrāfiem.
    Klusais, savukārt, dalās ar informāciju, ko par vienu groka glāzi izvilinājis tālā Karībsalu ostas krodziņā no iereibuša matroža – kaut kur tālu, tālu Baltijas jūrā starp Roņu un Kihnu salām siro viens drausmīgs pirāts, saukts “Asiņainais Zatlers”, kas ēd mazus bērnus un atsakās piešūt klāt cilvēkiem nogrieztās kājas.
    Ja kādu interesē viss par anālām lietām un perversiem dzimumaktiem čekas stilā, tad Jums vienmēr līdzās būs un izpalīdzēs arcticulus100, kas pārsvarā iedvesmojies no viena recidīvista, kurš visu savu apzinīgo mūžu ir pavadījis cietumkamerā, netālu no atejas poda.
    Ja gribiet uzzināt, vai esiet tīras rases un vai galvas forma pareiza, tad talkā Jums nāks Haris.
    Par atbilžu dekoratīvo noformulējumu parūpēsies lama, kas ietērps to visu asprātīgā, veselīgā humoriņā.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > ligakalnina 13.02.2013. 22.56

    to zanE
    Es no S. Kalnietes sen vairs neko negaidu.
    Bet prasīt prasu – man uz to ir tiesības, jo par viņu balsoju.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 14.02.2013. 00.12

    dzeris49

    …izskatās, ko D varēja, to izdarīja… Vai esi pamanījis, ka Dinamo treneris ir atlaists. Domāju, ka arī viņš darīja, ko varēja :)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 14.02.2013. 00.17

    zanE …Susurs….

    zanE! Jo vairāk cilvēku aizbrauc un nomirst, jo labāks ekselītī vērtētais Dombrovska sniegums budžeta cīņā :(

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ligakalnina 14.02.2013. 09.48

    susurs +++++++++ kaut kur tālu, tālu Baltijas jūrā starp Roņu un Kihnu salām siro viens drausmīgs pirāts, saukts “Asiņainais Zatlers”, kas ēd mazus bērnus un atsakās piešūt klāt cilvēkiem nogrieztās kājas.

    klau! lai nu kas, bet šito gan tu pareizi dabūji!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 14.02.2013. 09.55

    klejotājs – viena piebilde – susurs ir aizmirsis ka gan Kihnu gan Ruhnu atrodas Rīgas jūras līcī un jautājums par tālu, tālu attālumu izteiksmē nozīme Ruhnu – Roja ( tuvāka osta ) – 20 j.j. , Ruhnu – Rīga – 45 j.j. , Kihnu – Kuiviži 20 j.j. Skaidrā laikā esot starp Ruhnu un Kihnu var redzēt abas salas :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 13.02.2013. 23.09

    …Susurs….Iecavas zemnieki nav tādi nejēgas, lai lektu uz ecēšām….viņu vietā to izdara – susuri…. :)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 14.02.2013. 10.09

    zanE …
    “bet neko pat nemēģini pajautāt Mirskim….Ždanokai….Rubikam?….”

    Savējie

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 14.02.2013. 11.16

    susurs. Tu nu gan esi ieinteresēts vairāk kā vienkāršs interneta pļāpa. Tagad arī uzņēmēji sapratuši, ka daži algoti interneta “fani” var panākt vairāk kā TV vai vides reklāma. Diemžēl tā prece, ko Tu esi spiests reklamēt ar dzera atbalstu, ir tik sabojāta, ka cilvēkam skaidrā prātā neiesmērēsi. Neesi apsvēris iespēju salīgt ar Zani un kopīgiem spēkiem kopt V lauciņu? Cik tad ilgi līķi apstāvēsi – laiks atdot zemei…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 14.02.2013. 08.57

    susurs – viens pirāts ar kuru ir sanācis sirot starp Ruhnu un Rīgu ( nevis Kihnu ) piektdien pačukstēja , ko SMS bija atsūtijis Tev tuvāk pieejamais Rinkevičs no Asiņainās Zatlera partijas . Vari uzjautāt pats , ja ir pieeja , ko viņš domāja par sarunu norisi piektdien :) Domas jau tāpat nemainīsi, tas skaidrs, bet vismaz uzzināsi Tev mīļās partijas pārstavja viedokli :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Andis > ligakalnina 13.02.2013. 23.18

    Paprasīšu Iecavas zemniekiem, vai tiešām ir tik traki. Tur tik tāds Dimants, kam nekad nekas nav labi :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 13.02.2013. 22.50

    …un vēl, Susur….kādēļ Tu gaidi atbildes tikai no S.Kalnietes, bet neko pat nemēģini pajautāt Mirskim….Ždanokai….Rubikam?….

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 13.02.2013. 22.48

    …Susurs…. “Un ko saņēmām pretī? Nekaunību no ES.”

    …pirms Tev atkal pigas un nekaunība rēgojas – ieskaties šajos skaitļos un tad – mēģini saprast, kurš ir nekaunīgs….

    …rēķinot uz vienu iedzīvotāju Latvija ES budžetā iemaksā 77,- EUR, saņem – 439,11 EUR…
    Igaunija iemaksā – 101,98…saņem – 376,58…
    Lietuva iemaksā – 84,33…saņem – 541,44…
    Polija iemaksā – 83,77…saņem – 374,79…
    Bulgārija iemaksā – 46,96…saņem – 150,23…
    Rumānija iemaksā – 52,12…saņem – 124,19…
    Grieķija iemaksā – 155,80…saņem – 577,98…

    Vācija iemaksā – 240,82…saņem – 148,41…
    Somija iemaksā – 335,39…saņem – 240,55…
    Zviedrija iemaksā – 304,46…saņem – 186,61…
    Dānija iemaksā – 381,39…saņem – 264,91…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

nefratete 13.02.2013. 18.21

Pieņemu, ka ja rēķinātu nevis oficiālos iedzīvotājus (tos, kurus saskaitīja 2010.gadā) bet faktiski Latvijā dzīvojošos, tad rezultātā Latvija būtu pirmajā vietā. Un tā no manas puses nav žēlošanās par izbraucējiem, bet priecāšanās par to, ka reālos skaitļos uz reāliem iedzīvotājiem panākts ir vēl vairāk nekā mums to parāda Kalnietes kundzes rakstam pievienotais grafiks.

+15
-4
Atbildēt

0

Līna Kārkliņa 13.02.2013. 19.34

Pazemojoši Latvijai ir tas, ka ES birokrāti atļaujās Latvijai piedāvāt tādus zemnieku diskriminējošus tiešmaksājumus.
Pazemojoši Latvijai ir tas, ka Domrovskis akceptē tos.
———————————–
pazemojoši Latvijai ir tas ka tā nav donorvalstu vidū, bet ir plikadīda, kas nemāk saimniekot un ir spiesta pārtikt no citu labvēlības….

+18
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu