Pāvests aicina ticīgos lūgties par viņu un baznīcu • IR.lv

Pāvests aicina ticīgos lūgties par viņu un baznīcu

18
Romas pāvests Benedikts XVI pateicas ticīgajiem un aicina lūgties. Foto: AFP/LETA

Vatikāns: Pāvestam slepus pirms trim mēnešiem veikta operācija

Romas pāvests Benedikts XVI, kurš negaidīti paziņojis par lēmumu atkāpties no amata, trešdien izteica pateicību katoļiem par “mīlestību un lūgšanām” un aicināja viņus “turpināt lūgties par mani”. “Paldies jums par mīlestību un lūgšanām, kas mani pavadījušas (..). Turpiniet lūgties par mani, par baznīcu un par nākamo pāvestu,” Benedikts XVI sacīja iknedēļas audiencē Vatikānā.

Katoļu baznīcas vadītājs arī teica, ka no amata nolēmis atkāpties “baznīcas labā”, ziņo LETA/AFP.

Pāvestam Benediktam XVI pirms trim mēnešiem veikta operācija, plašāku sabiedrību par to neinformējot. Katoļu baznīcas vadītāja kardiostimulatoram nomainītas baterijas, otrdien apliecināja Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka operācija nav ietekmējusi Benediktalēmumu atkāpties no amata.

“Tā bija kārtējā operācija. Viņam jau bija kardiostimulators. Ar svētā tēva lēmumu atkāpties tam nav nekāda sakara,” preses konferencē sacīja Lombardi.

Tas, ka pāvestam bijušas problēmas ar sirdi, bijis plaši zināms, tomēr ziņa, ka operācija veikta tik nesen, parādījās tikai otrdien. Ar šo ziņu pirmais nāca klajā laikraksts “Il Sole 24 Ore”.

Benedikta tuvākā loka cilvēki teikuši, ka operācija pāvestam bijusi kā pamudinājums “uzdot sev vienkārši un apņēmīgi jautājumus par savām spējām vadīt svētā Pētera kuģi”, vēstīja laikraksts.

Benedikts pirmdien paziņoja, ka 28.februārī pametīs pāvesta amatu, jo lielā vecuma dēļ nespēj pienācīgi veikt amata pienākumus.

Pāvests Vatikāna kardinālu sapulcē sacīja: “Esmu nācis pie pārliecības, ka mani spēki, man kļūstot arvien vecākam, vairs nav piemēroti, lai pienācīgi veiktu Pētera amata kalpošanu.” “Lai vadītu svētā Pētera kuģi un sludinātu evaņģēliju, ir vajadzīgs kā prāta, tā miesas spēks, kas pēdējos mēnešos manī ir vājinājies tādā mērā, ka man ir nācies atzīt savu nespēju pienācīgi pildīt man uzticēto kalpošanu.”

“Šī iemesla dēļ, pilnībā apzinoties šādas rīcības nopietnību, pēc savas brīvas gribas pasludinu, ka atsakos no Romas bīskapa, Svētā Pētera pēcteča amata, kuru man 2005.gada 19.aprīlī uzticēja kardināli, un tas no 2013.gada 28.februāra plkst.20 būs brīvs, un atbildīgajiem būs jāsauc konklāvs, lai ievēlētu jaunu augstāko pontifu,” sacīja 85 gadus vecais pāvests, kardinālus uzrunājot latīņu valodā.

Vatikāna pārstāvis žurnālistiem apliecināja, ka “Lieldienās mums būs jauns pāvests”.

 

Komentāri (18)

ligakalnina 13.02.2013. 13.47

Lasīju, ka īstais iemesls ir pāvesta iekšējas reliģiska rakstura šaubas par atsevišķām baznīcas dogmām un izpratne, ka viņš nespēj pildīt savu misiju, un celt baznīcas popularitāti, kā arī cīnīties ar tās trūkumiem.
Katrā ziņā, ar šo savu soli viņš stipri cēlies un pelna milzu cieņu, ne katrs spējīgs tā vienkārši atteikties no tādas varas un visa pārējā savu iekšējo šaubu dēļ, un ar šo viņš rāda piemēru, kā būtu jārīkojas visiem, kas ne tikai sauc sevi par kristiešiem, bet, arī ir tādi.
Jānovēl šim cilvēkam veselība un arī turpmāk kalpot par piemēru visiem kristiešiem.

+7
-3
Atbildēt

1

    dzintarz > ligakalnina 14.02.2013. 16.25

    īstais iemesls ir pāvesta iekšējas reliģiska rakstura šaubas
    ==============
    Loģiski..
    21.gadsimtā attīstītam prātam beidzot pienāktos attīrīties no reliģiskām dogmām, tumsonības un totalitārisma.
    Papriekš kristieši pēc tam – vēlāk sākušie muslimi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 13.02.2013. 20.05

es neticu pavesta nemaldibai un bezgrecibai..vins ir parasts grecigs karjeras cilveks.

+3
-1
Atbildēt

1

    Gunta Laiz?ne > janazakovica 13.02.2013. 20.36

    Ticēšu , ja Krusttēvs atteiksies no savām tumšajām brillēm.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 13.02.2013. 16.48

nulle. Vari man norādīt uz konkrētu komentētāju – kristieti, kurš regulāri cenšas apvainot tos savus līdzcilvēkus, kuri Dievam netic? :)

Kāda Tev ir daļa gar kristiešiem un šinī gadījumā pāvestu? Tu esi lieks sarunāt, kur tiek pieminēts Dievs un baznīca. Tad nebāz savu degun tur, kur tam nepienākas būt.

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu