EP deputāti pieprasa ES ieviest "Magņitska sarakstu" • IR.lv

EP deputāti pieprasa ES ieviest “Magņitska sarakstu”

22
Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

 

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasījuši Eiropas Komisijai (EK) nosaukt konkrētu termiņu, kad tiks noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas ir saistītas ar fonda “Hermitage Capital” jurista Sergeja Magņitska nāvi ieslodzījumā, kā arī Krievijas valsts budžeta naudas – vairāku miljardu rubļu – nolaupīšanu, ziņo LETA/Grani.ru.

Liberāļu un demokrātu alianses (ALDE) frakcijas paziņojums izskan laikā, kad Krievijas tiesa grasās sākt izskatīt lietu par Magņitska un fonda vadītāja Viljama Braudera izvairīšanos no nodokļiem. Maskavas Tveras rajona tiesā 18.februārī paredzēta šīs lietas sākotnējā noklausīšanās.

“Sergeja Magņitska vajāšanas turpināšana pēc nāves ir vēl viens starptautisko un Krievijas tiesību normu pārkāpums, kas acīmredzami atspoguļo Krievijas tieslietu sistēmas pagrimumu un valsts vispārīgo nespēju aizsargāt savus pilsoņus,” norāda EP deputāti.

Magņitska lietā iejauktajām Krievijas amatpersonām ir jānosaka sankcijas ES mērogā, norāda Beļģijas pārstāvis Gijs Verhofstats, Igaunijas pārstāve Kristīna Ojulanda un citi eiroparlamentārieši.

“Šīs rekomendācijas plašais parlamentārais atbalsts atspoguļo neapmierinātību – kā Krievijā, tā pasaulē -, kas ir saistīta ar Magņitska arestu, viņa ieslodzījuma necilvēcīgajiem nosacījumiem un nāves apstākļiem,” teikts paziņojumā.

Deputāti lūdz EK viceprezidenti ārpolitikas un drošības jautājumos Ketrinu Eštoni paskaidrot savu nostāju par termiņiem, “kādos tiks sagatavots par Sergeja Magņitska nāvi atbildīgo amatpersonu vienots Eiropas saraksts” un kādos termiņos attiecībā uz viņiem ES tiks noteiktas vīzu sankcijas, kā arī iesaldēti viņu aktīvi.

EP 23.oktobrī plenārsēdē Strasbūrā ieteica ES Padomei noteikt Magņitska saraksta amatpersonām vīzu un finanšu sankcijas. ES Padome līdz šim šo rekomendāciju nav izskatījusi.

6.decembrī ASV Senāts apstiprināja “Magņitska likumu” Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos, nosakot vīzu un finanšu sankcijas. Likumu parakstīja prezidents Baraks Obama, un tas jau ir stājies spēkā.

 

Komentāri (22)

buchamona 13.02.2013. 12.05

Magņitska lietā iejauktajām Krievijas amatpersonām ir jānosaka sankcijas ES mērogā, norāda Beļģijas pārstāvis Gijs Verhofstats, Igaunijas pārstāve Kristīna Ojulanda un citi eiroparlamentārieši. +++ ceru, ka starp tiem ” citiem eiroparlamentāriešiem” ir arī pārstāvji no Latvijas.

+15
0
Atbildēt

0

ligakalnina 13.02.2013. 11.51

Somijas prezidents šodienas intervijā Eho Moskvi pateica, ka Somijā pat nekādas runas par to nenotiek, un Somija noteikti negrasās neko tādu darīt, un vispār, viss, kas notiek Krievijā, esot Krievijas iekšējā lieta.
Jādomā, vairākumam ES valstu vadītāju arī domā līdzīgi,tikpat netālredzīgi- galvenais, nekaitināt Krieviju, saņemt no tās energoresursus un pārdod savu produkciju,tā ka, visdrīzāk, viss tā arī beigsies ar runāšanu, vismaz, pagaidām, un Krievija varēs turpināt darīt visu, kas ienāk prātā, pārkāpjot visas saistības, ko pati uzņēmusies, un ES valstu vadītāji arī turpmāk izliksies kurli un akli.

+13
-2
Atbildēt

3

    Janis > ligakalnina 13.02.2013. 12.14

    “Haļava” nevar būt mūžīga.
    Izbeigsies Krievijas “haļava” ar pašreizējām energoresursu cenām un kirdik būs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.02.2013. 14.36

    Uzbrukt neuzbruks, bet, nervus kutinās un draudēs, ja jau var pat Krievijas bērnus, faktiski, nolemt nāvei. “par spīti Amerikai”.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 13.02.2013. 12.56

    Nesaki vis, vēl jau paliek šantāža ar kodolieročiem, politiķu iebiedēšanas, uzpirkšanas, kas notiek jau tagad, utt., šis režīms spējīgs uz visu, tam vispār nav nekādas bremzes un principi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu