Ušakovs bruģē sev Putina ceļu uz vēlēšanām • IR.lv

Ušakovs bruģē sev Putina ceļu uz vēlēšanām

104
Nils Ušakovs. Foto: Nora Krevneva, F64
Aivars Ozoliņš

 

Latvija ir demokrātiska valsts. Tas ir galvenais šķērslis, kas traucē Rīgā valdošajam brigadiera Nila Ušakova grupējumam iegūt 51% vēlētāju atbalstu pašvaldību vēlēšanās. Ušakovs nu ir stājies šo problēmu risināt.

Decembrī dome nolēma aizliegt politisko reklāmu Rīgas rajonos, kuros Ušakova ar centru saskaņotajiem un Andra Amerika godam kalpotājiem acīmredzot nav vai nu droša vēlētāju atbalsta, vai nu iespēju reklamēties tikai un vienīgi pašiem, vai nu abējādi. Aizliegums ir pretrunā ar Satversmē garantētajiem vārda brīvības un arī ar godīgas un vienlīdzīgas politiskās konkurences principiem, taču tieši tāpēc loģisks īpašā “Rīgas ceļa” rullētājiem.

Problēmas risinājuma iedvesmotājs un paraugs Ušakovam ir, protams, čekistu suverēnās demokrātijas skolotājs un visu diktatoru labākais draugs Vladimirs Putins, ar kura partiju Vienotā Krievija šejienes putiniešu šūniņai Saskaņas centrs ir oficiāls sadarbības līgums un kopīga izpratne par to, kas ir demokrātija un tiesiskums. Un arī par varas monopola saglabāšanas tehnoloģiju.

Šai tehnoloģijai ir divas galvenās daļas. Pirmkārt, sev jānodrošina neierobežotas iespējas, otrkārt, konkurentiem tās maksimāli jāierobežo.

Pirmo Ušakova komanda ir pamatos nodrošinājusi, bet ar jaunajiem politiskās reklāmas aizliegumiem savu iespēju robežās var nodrošināt arī otro. Un dara to ar patiesu Putina ceļa gājēju izpratni par tiesiskumu – ka vara ir likums, nevis otrādi. Vienkāršāk sakot – šādi noteikumi pieņemti tāpēc, ka pie varas esošajiem tie ir izdevīgi, bet viņi varēja tos pieņemt, jo ir pie varas.

Ārpus konkurences

Rīgas domes pieņemtie grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā aizliedz izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās vietās. Šāds aizliegums būs spēkā Rīgas vēsturiskajā centrā, kā arī Mežaparkā un pilsētas vēsturiskās apbūves teritorijās, piemēram – Āgenskalnā, Ķīpsalā, Dzegužkalnā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos, Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā.

Droši vien SC sociologi izrēķinājuši, ka šo teritoriju iedzīvotāji nav šīs partijas cietais elektorāts un varētu būt atsaucīgi konkurentu reklāmai. Bet SC varas vertikāles tehnologi laikam vēl nav šajos rajonos nodrošinājuši monopola apstākļus savējo firmām izvietot visur tikai savējo reklāmas, tāpēc būs labāk, ja tur nereklamēsies neviens.

Šāds steigā īsi pirms vēlēšanām ieviesto aizliegumu skaidrojums šķiet daudz atbilstošāks Rīgas valdnieku mentalitātei nekā viņu blā blā par it kā rūpēm par “pilsētvides kvalitāti” un rīdzinieku sirdsmieru un estētiskajām jūtām – ka, raugi, šajās vietās notiekot sabiedriski nozīmīgi publiski pasākumi, tāpēc priekšvēlēšanu aģitācija tur neesot vēlama, toties reklāmas aizliegums mudināšot politiķus iet un tikties ar vēlētājiem personīgi.

Lieki vaicāt, vai kādas politiskās partijas reklāmas plakāts Daugavmalā aizskartu rīdzinieku jūtas stiprāk nekā tur vasarās rīkotā Jaunā viļņa zīmuļu ālēšanās. Taču var droši prognozēt, ka arī aizliegtajās teritorijās Ušakovs pārī ar Ameriku pārvērtīs katras ceļa dangas aizlāpīšanu un katra žoga nokrāsošanu par nozīmīgu sabiedrisko pasākumu, lai plaši nolīgtie mediji var vēstīt par “pilsētas tēvu” personīgu parādīšanos rīdziniekiem.

Demagoģisks ir arī aizliedzēju arguments, ka no starptautiskajiem vēlēšanu novērotājiem esot saņemti aizrādījumi par pārāk lielu naudas ietekmi priekšvēlēšanu aģitācijā. Un ka, redz, televīzijā un radio politiskā reklāma jau ir aizliegta, tāpēc tās aizliegšana arī pilsētas vidē esot vēl viens solis naudas ietekmes mazināšanas virzienā.

Likumdevēji pēc ilgām diskusijām aizliedza reklāmu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos tieši tāpēc, ka tā ir visdārgākā un padara partijas atkarīgas no lielas naudas, kas tām nepieciešama konkurencei ar lielākoties mazsaturīgiem reklāmas rullīšiem. Taču tas nebūt nenozīmē, ka jebkādas politiskās reklāmas aizliegšana vairo partiju piedāvājuma un demokrātijas kvalitāti.

Tieši otrādi – pārmērīgi reklamēšanās ierobežojumi liks partijām gan meklēt slēptās reklāmas iespējas, gan izmantot tā dēvētos administratīvos resursus. Pirmais no šiem risinājumiem tikai vairos gan politiķu atkarību no slēptas naudas, gan arī tiesisko cinismu, bet otrais ir pieejams tikai tiem, kuriem šādi resursi ir.

Laikam nav jāatgādina, ka gan vienu, gan otru tieši Rīgā valdošais grupējums vienmēr izmantojis ar īsteni putinisku vērienu un bezkaunību. Gan regulāri izdotajam žurnālam Tava Rīga, gan Ušakova un Amerika partiju un arī domes struktūru un uzņēmumu līgumiem ar reklāmas aģentūrām un masu medijiem atvēlētās summas ir milzīgas. Ar aizliegumu politiķiem reklamēties Ušakovs un Ameriks faktiski noliek sevi ārpus priekšvēlēšanu politiskās konkurences.

Atskaites un stāsti

“Dārgie rīdzinieki! Mēs esam labi pastrādājuši ar jūsu naudu. Vismaz divdesmit santīmi no katra jūsu nodokļos maksātā lata aizgājuši neteiksim, kurās kabatās. Taču daudzus no mūsu darbiem varat apskatīt un pat aptaustīt, kā, piemēram, pasaulē dārgākās stikla būdas, kurās var tirgot puķes. Taču tie ir tikai ziediņi. Miljonus esam pazaudējuši valūtas spekulācijās, vēl daudz vairāk miljonu jūsu bērni maksās par šodienas atvieglojumiem braukšanai sabiedriskajā transportā. Budžeta deficītu esam panākuši nu jau lielāku nekā Grieķijai, un nav vairs tālu laiks, kad visi trekno gadu iekrājumi būs izšķiesti un mēs uzkrausim jums jaunu parādu nastu. Lai ir ko maksāt arī jūsu bērnu bērniem. Arī šo atskaiti par padarīto baudāt par savu naudu. Jo politiskās organizācijas nav pelnoši uzņēmumi, bet ziņas par čomakiem, kuri tām ziedo pusi no saviem ienākumiem, kā paši saprotat, ir blēņas jeb, kā mēs sakām, tufta. Daudz ir izdarīts, taču gribam vēl vairāk iepirkt un uzcelt, un folklorizētie divdesmit procenti arī nav iespēju griesti. Ja uzticēsiet mums savus maciņus, tukšosim tos vēl efektīvāk. Tikai ielāgojiet – mums jeb pūtēju orķestrim “Rīgas ceļš” nav vajadzīga pirmā vieta vēlēšanās, mums ir vajadzīgs 51%!”

Raksturodams šādu izdomāta politisko pūtēju orķestra māksliniecisko vadītāju hipotētisko tekstu, Ušakovs varētu teikt: “Es neizmantotu jēdzienu politiskā reklāma.” Kā ir teicis par tiem saviem un Amerika tekstu reālajiem blāķiem, kurus bijām spiesti klausīties televīzijā un radio līdz pat 2.februārim, kad sākās ar likumu noteiktais priekšvēlēšanu aģitācijas periods. “Stāstām cilvēkiem, kas ir izdarīts,” viņš kautrīgi skaidroja janvārī. Un apsolīja: “Pēc tam, kad būsim snieguši atskaiti par to, kas ir padarīts, mēs varēsim stāstīt rīdziniekiem tālāk, ko plānojam darīt nākotnē.”

Pēc domes ieviestajiem politiskās reklāmas aizliegumiem varam sagaidīt, ka līdz pat vēlēšanām Rīgas sabiedriskajā telpā dominēs Saskaņas centra/Gods kalpot Rīgai monologs. Ušakovs var pavisam mierīgi teikt, ka “mums vairs nevajag reklāmu”. Varam jau cerēt, ka viņa atskaites par padarīto un stāstus par nākotni KNAB nodēvēs citādi. Taču tas nemainītu Rīgā valdošā grupējuma monopolu priekšvēlēšanu saziņā ar vēlētājiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija var apturēt Rīgas domes izdotus noteikumus. Šī ir reize, kad tas ir jādara. Rīgā valdošā koalīcija cenšas regulēt ne vairs tikai pašvaldības kompetencē esošus saimnieciskus jautājumus, bet jau politiskās tiesības un brīvības. Lai cik centīgs Putina skolnieks būtu Ušakovs, šeit nav Krievija.

 

Komentāri (104)

Zane Degro 10.02.2013. 02.47

“Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija var apturēt…”
…………..
– vai “Ir” naivi cer, ka tankistei Sandrai S.-Kukulei jau apnikusi ideja par iespēju RP viņas pašas interesēs draudzēties ar valstī vislielākajiem visilgstošākajiem kukuļņēmējiem?
Vai tiešām tikai pārējām koalīcijas partijām ir skaidrs, kādā s. bedrē labprāt grib ielīst RP?
Pamatā tieši RP būtu brēktin jābrēc pret tiem oligarhiem, kuri ar Ušakova/Amerika svētību čum un mudž tagadējā Rīgas domē; bet, kā visiem tas ir redzams, RP par šo partijai “sāpīgo” tēmu klusē kā partizāni.

Vai RP biedri arī Zatleram ir aizbāzuši muti par tēmu “saeimu atlaidu, jo turienes deputāti taisa likumus oligarhiem, bet tagad pats gribu draudzēties ar oligarhiem”? – KAUNS!!!
Vai arī – partija jau ir mainījusi savus ideoloģiskos saukļus?

Ja RP nespēj atturēties no iespējas pieslieties 20% (un nu jau vairāk %) komandai, lai saņemtu savu daļu, tad lai nebrīnās, ka šīs būs RP pēdējās vēlēšanas.
RP ir jābeidz izlikties, ka viņus interesē “tautu draudzība”, jo faktiski šīs partijas alkatīgo tā saucamo virsotni neinteresē ne valsts, ne politika; viņus interesē iespēja tikt pie miljoniem, un tas nekas, ka tie būs tautai nozagti.

+23
-5
Atbildēt

3

    efeja60 > Zane Degro 10.02.2013. 11.53

    Lai Vienotība nebrīnās, ka šīs būs viņu pēdējās vēlēšanas Rīgā

    +4
    -14
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Zane Degro 10.02.2013. 10.42

    Berta. +1

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Zane Degro 10.02.2013. 09.20

    Berta
    “tad lai nebrīnās, ka šīs būs RP pēdējās vēlēšanas.”

    ZP šīs šā kā tā būs pēdējās vēlēšanas. Izdošanās gadījumā, kopā ar SC/GKR aktīvi melojot, zogot un postot, paši nelietīgākie zēpisti nākamāmās Saeimas vēlēšanās var tikt iekļauti SC vēlēšanu listēs.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

peerku 10.02.2013. 09.56

> Berta

Tā ir, ka par Ušakova/Amerika vadītās Rīgas domes finanšu skandāliem (Z)RP klusē kā partizāni. Tas nav un nevar būt nejauši. Kur paliek hiperaktīvais ministrs Sprūdžs, kas vienā pašvaldībā Ventspilī par otrreiz atstādināja Lembergu no amata, bet daudz tuvāko Rīgas pašvaldību ar tās skandāliem neredz un uz tiem nekā nereaģē?

+18
-2
Atbildēt

2

Nika 10.02.2013. 05.16

Ož pēc izmisuma. Putinisti zin, ka godīgi neuzvarēt. Antonijas iela “ukazus” iedeva :)

Kopš 2009 gada Latvijā ir bijušas lielas izmaiņas politikas kultūrā. Padomju domāšana ir sākusi savu norietu. Daži “giganti” jau skuju takā aizgājuši un man ir sajūta, ka Ušaks un Puzes Aivars būs nākošie.

+20
-5
Atbildēt

14

    Signija Aizpuriete > Nika 10.02.2013. 09.40

    ——–
    “Taupīt, bet neskopoties” Vaira Vīķe-Freiberga (LA,08.09.2008)

    – Visā tā Dombrovska taupības poļitika jeb ‘konsolidācija’ dažam labam Mūkusalas ielas patiesības ministrijam ozoliņam krietnu robu maciņā izgrieza – , tagad laiks atgriezties pie tik ierastās amerikanizācijas, lai var demokrāti caurumus aizlāpīt.
    Neļausim puķinistiem turpināt taupības poļitiku – demokrātijas slāpēšanu!

    Visiem jāseko amerikāņu demokrātijas labākajiem paraugiem, jāatceras bērnības spēlīti: “Barakam bij’ 7 dēli, visi dara tā”:

    “Pēdējās ASV prezidenta vēlēšanas bijušas dārgākās valsts vēsturē”

    Prezidenta amata kandidāti kopā iztērējuši vairāk nekā divus miljardus dolāru (1,07 miljardi latu), atsaucoties uz apkopotajiem datiem, vēsta ārvalstu mediji…”
    http://www.delfi.lv/news/world/other/pedejas-asv-prezidenta-velesanas-bijusas-dargakas-valsts-vesture.d?id=42887706

    0
    -15
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Nika 10.02.2013. 12.04

    ——-Fikseris Tipiska padomju cilvēciņa domāšana- uzdod viņam jautājumu par viņa dzīvi, atbildē noteikti būs vārds “Amērika”.
    =============================================================================
    Tipiska “Arābu pavasara” revolucioniera domāšana, kas saklausījies pasaciņas par rietumu demokrātiju un kapitālismu:

    http://www.youtube.com/watch?v=aOZZ5zGAWKE

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Nika 10.02.2013. 10.57

    ——–

    Uncle Sam – Who Was He?

    http://www.youtube.com/watch?v=dvltLYj3zm0

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Nika 10.02.2013. 12.04

    ASV ir 5% zemes iedzīvotāju, bet patērē 50% zemes resursu. Skaidrs, ka kādam uz zemes jābūt badā, lai amerikāņi varētu šķiesties ar resursiem. Turklāt šos resursus kontrolē tikai 1% amerikāņu. Amerikāņi apmaksā 50% no visiem pasaules militārajiem izdevumiem.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Nika 10.02.2013. 12.51

    ——-
    Kādam interesē ASV, kādam Krievija – , kas parūpēsies par latviešu karavīriem? Ar ko atšķiras “internacionālā palīdzība” no “demokrātijas ieviešanas”? 18. novembra ģenerāļi to nekad nesaprastu…..

    Latvijas karavīri pošas kārtējā misijā uz Afganistānu http://www.youtube.com/watch?v=l5maVhB8GDo

    “(..)Latvju karavīrs arī nekad nevienam neies palīgā apspiest citas tautas…” ģenerālis L.k.o.k. Kr. Berķis http://www.lacplesis.com/WWII/110_latvijas_republikas_nacionala_ar.htm

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > Nika 10.02.2013. 11.24

    klejotājs. Kādēļ šausti edgi, kurš savu viedokli centīgi pamato ar tekstiem un video, ja dzeris pauž to pašu ar tukšiem apgalvojumiem, diendienā oponentiem karinot birkas – infantīli, populisti, aprobežoti…

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 10.02.2013. 12.27

    Krievijai miera laikā kazarmās vairāk karavīri iet bojā un tiek sakropļoti, nekā ASV ir zaudējusi 10 gadu laikā Irākā un Afganistānā. Ieliec video par to.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Nika 10.02.2013. 08.32

    Fikseris +++++ Padomju domāšana ir sākusi savu norietu. Daži “giganti” jau skuju takā aizgājuši un

    un vēl daži no tiem ar pēdējiem spēkiem vēl šeitan komentārus raksta

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 10.02.2013. 11.52

    Tipiska padomju cilvēciņa domāšana- uzdod viņam jautājumu par viņa dzīvi, atbildē noteikti būs vārds “Amērika”.

    Tikko ziņās teica, ka lielais sociālists, Putina draugs Hugo no Venecuēlas, devalvējis valūtu par 30% savā sociālisma paradīzē. Tas ir pēc 10% deficīta un 20% inflācijas 2012 gadā. Pat ar masīviem dabas resursiem, tiem sarkanajiem ekonomikas kaut kā neturas virs ūdens.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Nika 10.02.2013. 10.06

    Fikseris

    Eža ir jancīgs ķēms. Katrai Latvijas ķibelei viņš piemeklē Amerikas izskaidrojumu. Pilnīgs idiots. Laikam nekad nav dzirdējis par ziemeļkoreju un krievijas draugu Asadu. Ziņās bija, ka Z Korejā no bada apēd bērnus. Nez ko viņam, ežai Baraks Obama izdarījis. Čekā nu gan stulbeņi, paldies Dievam, strādā :)

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu