„Pussy Riot” ECT prasa atzīt cilvēktiesību pārkāpumus Krievijā • IR.lv

„Pussy Riot” ECT prasa atzīt cilvēktiesību pārkāpumus Krievijā

39
"Pussy Riot" dalībnieces slēgtajā tiesas būrī. Foto: AFP/LETA

Advokāti: akcija Kristus Glābēja katedrālē bija mākslinieciska performance, kuru nevar vērtēt atrauti ārpus Krievijas politiskās situācijas konteksta

Krievijas pankgrupas „Pussy Riot” dalībnieces trešdien Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) iesniegušas 355 lappušu garu pretenziju sarakstu par Krievijas tiesas spriedumu. Pankgrupas dalībnieces ECT prasa atzīt Krievijas valdību par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumos, liedzot vārda brīvību, kā arī apsūdz valsti par nespēju nodrošināt taisnīgu tiesu, vēsta Krievijas avīze „Kommersant”.

55 lapas ir pats iesniegums, pārējais – pievienotie dokumenti. Laikraksts ceturtdien raksta, ka ECT esot izrādījusi lielu interesi šīs lietas izskatīšanā, prasot „Pussy Riot” advokātiem iespējami ātrāk atsūtīt nepieciešamos dokumentus, lai sāktu to izskatīšanu.

Grupas advokāti pagaidām nerunā par sagaidāmās kompensācijas lielumu. „Daudz svarīgāk ir, lai tiesa atzītu mūsu nevainību, bet Krievijas varas iestādes – par vainīgām cilvēktiesību pārkāpumos. Domāju, ka tas ir iespējams, jo visa Eiropa sekoja mūsu lietai,” avīzei teica viena no „Pussy Riot” dalībniecēm Jekaterina Samuceviča.

Krievijā ar divu gadu cietumsodu notiesātās Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina, kā arī Jekaterina Samuceviča, kurai tiesa galu galā piemēroja nosacītu sodu, Strasbūrā iesniegtajā sūdzībā raksta, ka Maskavas tiesa savā spriedumā uzreiz pārkāpusi vairākus Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pantus. Runa ir par konvencijas 10.pantu – vārda brīvība, 5.pantu – tiesības uz brīvību un personisko neaizskaramību, 3.pantu – spīdzināšanas aizliegums, 6.pantu – tiesības uz taisnīgu tiesu.

Kā zināms, pankgrupa tika tiesāta par akciju Kristus Glābēja katedrālē, kur meitenes sarīkoja protestu, lūdzot Dievmāti pasargāt Krieviju no Vladimira Putina. Advokāti raksta, ka šādu uzstāšanos katedrālē uzskatīt par ticīgo jūtu aizskārumu ir nekorekti, jo tā bijusi mākslinieciska performance, kuru nevar vērtēt atrauti ārpus Krievijas politiskās situācijas konteksta.

Sūdzības iesniedzēji raksta, ka „Pussy Riot” akcijas pamatā ir toreizējā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paziņojums 2011.gada septembrī, ka viņš atteiksies no dalības prezidenta vēlēšanās par labu Putinam. Pēc tam 2012.gada 1.februārī Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils Kristus Glābēja katedrālē paziņoja par baznīcas atbalstu Putinam. Pēc advokātu teiktā, tas satrieca „Pussy Riot” dalībnieces.

Tāpēc šo grupas akciju jāuztver kā reakciju uz to, ka Krievijas Pareizticīgās baznīcas galva atklāti atbalsta konkrētu prezidenta kandidātu, vēsta advokāti. Viņi atsaucas uz 1976.gadā ECT izskatītu lietu „Ričards Hendsaids pret Lielbritāniju”, kurā tika formulēts princips, ka demokrātiskās valstīs valsts varai jāaizstāv izteiksmes brīvība pat tad, ja šie izteikumi ir šokējošas un satraucošas idejas.

Advokāti sūdzībā ECT raksta par to, ka „Pussy Riot” dalībnieču turēšana tiesas prāvas laikā iestiklotā būrī liedza konsultācijas iespējas ar advokātiem, tas arī ir Eiropas konvencijas pārkāpums. Šim punktam kā arguments minēts lietas „Mihails Hodorkovskis pret Krieviju” rezultāts, jo uzņēmējs arī tiesas sēdes laikā tika turēts slēgtā būrī.

 

Komentāri (39)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu