Ātros kredītus vairs neizsniegs 18 un 19 gadus veciem jauniešiem • IR.lv

Ātros kredītus vairs neizsniegs 18 un 19 gadus veciem jauniešiem

43
SIA "VIA SMS Group" valdes priekšsēdētājs Eižens Slava (no kreisās), SIA "Open Credit" valdes priekšsēdētājs Armands Broks, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) vadītāja Baiba Fromane un a/s "4finance" izpilddirektors Toms Jurjevs piedalās LNKA rīkotajā preses konferencē. Foto: Lita Krone, LETA

 

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri vienojušies, ka no 11. februāra neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, informē Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne.

Šāds ierobežojums būs spēkā līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni.

“Kopējais īpatsvars starp kredītņēmējiem, kas ir 18 un 19 gadus veci, ir neliels. Tie veido tikai 5% no kopējā skaita, turklāt arī atmaksas radītāji ir labi. Tomēr, ņemot vērā, ka atsevišķi precedenti var radīt negatīvu ietekmi uz sabiedrību kopumā un šī ir sociāli jūtīga grupa, asociācijas biedri lēma par aizdevuma ierobežojuma noteikšanu līdz brīdim, kamēr valsts izveidos kredītreģistru, dodot nebanku kredītdevējiem likumiskas tiesības pārbaudīt jauniešu maksātspēju,” norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Lai atpazītu tos aizdevējus, kas vienojušies īstenot atbildīgu biznesa praksi, tai skaitā neizsniegt kredītus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, asociācija ir izveidojusi atpazīstamības zīmi “Atbildīgs aizdevējs”. Tā ļaus ikvienam patērētājam pārliecināties, ka konkrētais uzņēmums ir pievienojies asociācijas izstrādātajam Labas prakses standartam, kas paredz nodrošināt kredītņēmējiem papildu aizsardzību un paredzamus sadarbības noteikumus.

“Asociācijas biedru lēmums skaidri parāda, ka nebanku kredītdevēji ir uzsākuši nozares pašregulāciju. Tomēr joprojām nozarei ir svarīgs valsts atbalsts, lai sakārtotu tos jautājumus, kas ir tās kompetencē. Viens no tiem ir kredītreģistra izveide maksātspējas pārbaudei, savukārt otrs virziens ir cīņa ar nelegālajiem kredītdevējiem, nosakot stingrākus sodus,” uzskata asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

LNKA apvieno 12 nebanku kredītdevējus, pārstāvot uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās tirgus daļas.  

Jau ziņots par daudzajiem satraucošajiem gadījumiem, kad ātro kredītu firmas izsniedz aizdevumu jauniešiem, kuriem nav ienākumu, tādējādi iedzenot postā ne tikai jaunos cilvēkus, bet arī viņu ģimenes.

 

Komentāri (43)

juhans 06.02.2013. 20.18

“Asociācijas biedru lēmums skaidri parāda, ka nebanku kredītdevēji ir uzsākuši nozares pašregulāciju”

Drīzāk tas pierāda, ka asociācija ir nobijusies, ka valdība varētu pieņemt tādas likuma izmaiņas, kuras aizgrieztu zelta āderi.

+4
0
Atbildēt

0

Amanda 06.02.2013. 14.54

Labi vien ir! Mans dēls mūsu ģimenei sakrājis jau ap 3500 ls lielu parādu. Es vairs nezinu, ko iesākt. Katrā ziņā man prieks par šo ierobežojumu!

+4
0
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Amanda 06.02.2013. 17.19

    nulle
    Un ja piedevām vēl būtu sodomīts, vecākiem vispār jāpakarās. Cerēsim uz to labāko.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris > Amanda 06.02.2013. 15.37

    Oho! Diezgan liela summiņa.. Iesaku domāt par privātpersonas maksātnespējas procesa uzsākšanu. Esmu dzirdējis par šiem: kreditnemejs.lv

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 06.02.2013. 16.13

ko tas maina atkal kreditu “uzraugu” kartejaa darbibas imitacija…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu