Raidījums: Ls 430 tūkstoši 300 cilvēku integrācijai • IR.lv

Raidījums: Ls 430 tūkstoši 300 cilvēku integrācijai

84
Par projektu atbildīgais Uldis Lielpēters (no kreisās) un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Jānis Saliņš, F64

Par Kultūras ministrijas paspārnē tapušo integrācijas centru neko nezina Latvijas cittautiešu organizācijas

Latvijā Kultūras ministrijas paspārnē izveidota jauna institūcija – Nacionālais integrācijas centrs, kas atrodas pašā Vecrīgas centrā – Kaļķu ielā. Šim centram atvēlēti 430 tūkstoši latu, bet par šo naudu centrs 10 mēnešu laikā apņēmies integrēt vien 300 iebraucēju no trešajām valstīm, svētdienas vakarā ziņo raidījums „Nekā personīga”.

Kā ziņo raidījums, no 430 tūkstošiem latu lielā starta kapitāla valsts maksā 25%, bet pārējo sedz Eiropas Savienība. Par šāda centra pastāvēšanu gan nebija dzirdējušas raidījuma uzrunātās cittautiešu organizācijas.

Žurnālistu rokās nonākušajā centra pieteikumā Eiropas fondu līdzekļiem redzams, ka integrācijai domāto naudu dāsni iecerēts tērēt telpu iekārtošanai un dažādas tehnikas pirkšanai. Tā algu fondā pavisam 17 cilvēkiem tiks tērēti 149 tūkstoši latu, par 15 tūkstošiem tiks iepirkti profesionālās kvalifikācijas mācību pakalpojumi, biroja tehnikas iegādei paredzēts 21 tūkstotis, par 14 tūkstošiem tiks izveidota centra mājas lapa internetā, bet par diviem tūkstošiem tiks izstrādāts centra logo.

Toties teju pusmiljonam pretī liekamais plānotais integrējamo skaits ir salīdzinoši niecīgs – 300 personas.

Par projektu atbildīgais ir Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters, tomēr intervija ar viņu raidījumam tika atteikta – lai arī Lielpētera paraksts ir uz projekta dokumentiem, viņš neesot reālais darītājs.

Toties KM Sabiedrības integrācijas departamenta direktora p.i. Anita Kleinberga skaidro, ka visu Eiropas naudu gan jau neiztērēšot un daļu, iespējams, atgriezīšot ES. Finansējums ienācis ar novēlošanos un plānoto 10 mēnešu vietā tam nu atlikuši tikai pieci, vēsta „Nekā personīga”.

TV3 raidījumam gan kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA), gan centra uzraugs ministrijā, gan arī paši darbinieki skaidro, ka Eiropa tā izveidi Latvijai esot gluži vai uzspiedusi. Arī juristu, grāmatvedes un citu – kopumā 17 darbinieku – pieņemšanu, jo to paredzot veids, kā tiek administrēts Eiropas projekts.

Raidījuma atgādina, ka šāda centra izveide ir daļa no plāna, ko premjera paspārnē radīja bijusī kultūras ministre un vēlāk premjera Valda Dombrovska (Vienotība) padomniece Sarmīte Ēlerte (Vienotība). To, ka gadu pēc krievu valodas referenduma padarīts esot daudz, no Saeimas tribīnes šonedēļ ziņoja premjers, atskaitoties Saeimai par drošības stāvokli valstī. Jaunā Integrācijas centra lietderību vairākās komisijās vērtējuši arī Saeimas deputāti, lai gan daži vēl šobrīd nezina, ka šāda jauna iestāde jau ir izveidota.

Kā birojs attaisnojis savu eksistenci un cik pareizi iztērējis naudu, ministrija vērtēšot pēc kāda laika. Patlaban kultūras ministre Jaunzeme – Grende uzskatot, ka ministrija godam izpildījusi valdības uzdoto: „Šī politika nāk mantojumā no iepriekšējās valdības un mēs konsekventi izpildām iepriekšējās valdības uzdevumu, kurā ir rakstīts, ka jādibina nacionālais integrācijas centrs. Mēs viņu esam nodibinājuši, mēs speram pirmos soļus, mēs apgūstam pirmos Eiropas projektus šajā jomā, saskaramies ar pirmajām pieredzēm, un uzskatām, ka šādā veidā sasniegsim tos uzdevumus, kas ir jāsasniedz.”

 

Komentāri (84)

Kaspars Špūle 03.02.2013. 20.59

šāda centra izveide ir daļa no plāna, ko premjera paspārnē radīja bijusī kultūras ministre un vēlāk premjera Valda Dombrovska (Vienotība) padomniece Sarmīte Ēlerte (Vienotība)
———
Ēlertes & Berdņikova mantojums :D

+8
-1
Atbildēt

8

    cheszz > Kaspars Špūle 03.02.2013. 22.31

    Lomu spēle: Kā es iepazinos ar kaimiņiem.

    Labais :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Kaspars Špūle 04.02.2013. 00.40

    TanteSidra. Pinīgi piekrītu, bet, ja šis birojs nebūtu organizēts, vai nesekotu pārmetumi, ka NA nepilda valdības uzdevumu? Tu taču nedomā, ka Grende to pati izdomāja. Vilks taču pārbaudot katru piešķirto santīmu:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Kaspars Špūle 03.02.2013. 23.17

    ka potenciāli integrējamais iegāju mājas lapā. Izvēlējos krievu valodu, skatos “О Латвии”. Stāv links uz http://latvia.lv/. skatos to linku, izvēlos krievu valodu. redzu sadaļu “Развития Технологий в Латвии” (ir kļūda uzrakstā, bet nu labi, nav nāvīgi).

    Pēdējais ieraksts sadaļā – 1960 г. В лаборатории Академии наук Латвии создан электронный калькулятор.
    Viss…
    Bet zemāk ir kāds links http://www.i-mantojums.lv, iegāju. krievu valodā nav, vēl izstrādē, vēru vaļā angliski…sadaļa Chronology. Pēdējais ieraksts “1960

    In the laboratory of Latvian Academy of Science an electronic calculator is built”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Kaspars Špūle 03.02.2013. 23.10

    Tante Sidra – tas logo vienkārši ir labi ieintegrēts.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > Kaspars Špūle 03.02.2013. 23.06

    nevaru taja Ls 14 000 majaslapa atrast vinju Ls 2000 logo.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Kaspars Špūle 03.02.2013. 23.19

    Kāds var pārtulkot uz latviešu valodu?
    Принимая во внимание тот факт, что, согласно принципам интеграции, интеграция является двунаправленным процессом, поэтому обе участвующие в процессе стороны должны быть готовы и открыты к процессу, связанному с интеграцией иммигрантов в обществе, поэтому деятельность Национального центра интеграции является значительным шагом как в выполнении международных обязательств, так и в национальном масштабе, выполняя задачи прямого посредника интеграции.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Kaspars Špūle 03.02.2013. 21.41

    viens otram pa ķēdi ir vērtīgus padomus devuši – Berdņikovs Ēlertei, Ēlerte to pašu tālāk Dombrovskim. Berdņikovs brīvs kā putns gaisā tagad ir tur kur viņam gribas būt bet mēs esam tur kur mums par šādu politiku pienākas būt.
    Grende mums saka: “Šī politika nāk mantojumā no iepriekšējās valdības un mēs konsekventi izpildām iepriekšējās valdības uzdevumu”.
    mantojums skan labi bet varbūt tomēr varam kautkad pārstāt ar muļķībām nodarboties, šis Centrs kā parazitisks veidojums ir likvidējams, tā 17 darbinieki ir izformējami.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 03.02.2013. 22.23

    Nacionālajam integrācijas centram ir sava mājaslapa, kur varam uzzināt, ar ko šie nodarbojas.
    Piemēram, kāda sirsnība dveš no šī pasākuma! :)
    http://www.integration.lv/lv/jaunumi.php

    Bet vispār tā lieta ļoti jocīga – Nac. integr. centrs Kultministrijas pakļautībā integrē trešo valstu valstspiederīgos, bet imigrantu integrēšana un Nac. Integr. fonds kopš 2011. gada jūnija esot nodots Iekšlietu ministrijas pārziņā
    http://www.mfa.gov.lv/lv/Arpolitika/integracija/
    Kura ministrija un par ko ir atbildīga?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

simpsons 03.02.2013. 21.44

Eiropa tā izveidi Latvijai esot gluži vai uzspiedusi. Arī juristu, grāmatvedes un citu – kopumā 17 darbinieku – pieņemšanu, jo to paredzot veids, kā tiek administrēts Eiropas projekts.
——————————-
Ir redzēti daudzi ES projekti. Šis ir pirmais, par kuru dzirdēts, ka no Briseles kāds spiež pieņemt darbā grāmatvedi! Varbūt parādīs kādu instrukcijas kopiju?

Līdz šim ministrijām pārbaudēs uzdeva pretēju jautājumu – kāpēc darbinieki, kas uz pusi dienas dara valsts darbu saņem 300 latus, bet par otru puslodzi, darot to pašu par ES naudu, 700 latus?

+5
0
Atbildēt

2

    Egitazz > simpsons 03.02.2013. 23.23

    Kas te neskaidrs? agrāk atruna bija “Maskava lika tā darīt”, tagad – “Brisele tā lika darīt”

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > simpsons 03.02.2013. 22.18

    Vīķe-Freiberga kādreiz mums stāstīja ka Eiropa spiedusi sačakarēt Valodas likumu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Edzs 03.02.2013. 20.38

te shis temas vel nebija, tadelj biju ierakstijusi blakus topika:
vai skatijam “Neka Personiga”?
sizhets – Latvijas Nacionalas Integracijas Centrs, jaunradita strukturvieniba zem Kulturas Ministrijas par 430 000 Ls integres 300 viesstradniekus, – krievus, baltkrievus, ukrainjus, tas ir vienu integretu dabusim par 1433 Ls.
tika intervetas 2 Centra vadoshas darbinieces, Kleinberga teica ka par naudas apjomu nevajag brinities, integracija ir smalka lieta kas dargi maksa.
otra vadosha darbiniece Vecenane stastija ka Integracijas Centra Vecriga strada 17 darbinieki, sniedz visadus padomus tiem kas neko nesaprot, ja vajag sariko tiem psihologu konsultacijas un iztulko visadus nesaprotamus tekstus.
nosleguma runaja Grende, ta teica ka nav par ko satraukties jo viss ir kartiba – Kulturas Ministrija vienkarshi turpina iedzivinat iepriekshejas ministres uzsaktas integracijas tradicijas.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu