Briti apsver iespēju liegt ES imigrantiem veselības aprūpes pakalpojumus • IR.lv

Briti apsver iespēju liegt ES imigrantiem veselības aprūpes pakalpojumus

41
Lielbritānijas un ES karogi. Foto: EPA/LETA

Lielbritānija nākamgad atcels ierobežojumus viesstrādniekiem no Rumānijas un Bulgārijas

Lielbritānija apsver iespēju liegt imigrantiem Nacionālā veselības dienesta (NHS) pakalpojumus, šādi cerot novērst rumāņu un bulgāru masveida pieplūdumu valstī, vēsta tīmekļa medijs “Euobserver”.

Valsts ministrs imigrācijas jautājumos Marks Hārpers pirmdien ļāva noprast, ka bez darba esošajiem imigrantiem varētu tikt liegti NHS pakalpojumi un viņiem būs jāiegādājas privāta veselības apdrošināšanas polise, ziņo LETA.

Lielbritānija nākamgad atcels ierobežojumus viesstrādniekiem no Rumānijas un Bulgārijas, kas varētu novest pie imigrantu skaita pieauguma. Tomēr briti apņēmušies cīnīties pret to, liekot lietā dažādus pasākumus, tai skaitā tiek apsvērta iespēja deportēt imigrantus, kuri nespēj atrast darbu trīs mēnešu laikā pēc ierašanās valstī.

Hārpers norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) studentiem un citiem ekonomiski patstāvīgiem imigrantiem nevajadzētu būt par slogu valstij, kura tos uzņēmusi. Šādiem cilvēkiem nepieciešamas tādas lietas kā veselības apdrošināšana, bet NHS ir nacionāls, nevis starptautisks veselības dienests, atzīmēja Hārpers.

Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona preses pārstāvis otrdien apstiprināja, ka valdība izskata veidus ekonomiskās imigrācijas ierobežošanai, piebilstot, ka šajā gadījumā runa ir par potenciālo kaitējumu Lielbritānijas darba tirgum.

Viņš norādīja, ka Eiropā pastāv konkrēti tiesību ietvari, kuros jāiekļaujas un iespējams būs jomas, kurās Londona varētu gribēt sadarboties ar citām ES valstīm, bet pašreiz valdība izskata visus iespējamos variantus.

Laikraksts “The Guardian” šonedēļ vēstīja, ka Lielbritānija pat apsver iespēju sākt reklāmas kampaņu potenciālo imigrantu atbaidīšanai, norādot, ka Apvienotajā Karalistē ir auksts un drēgns, labi apmaksātu darbavietu patiesībā ir maz un tās ir grūti atrodamas.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija nav nākusi klajā ar aplēsēm par iespējamo imigrantu pieplūdumu no Bulgārijas un Rumānijas, bet organizācija “MigrationWatch” prognozē, ka nākamo piecu gadu laikā no abām valstīm Lielbritānijā ieradīsies 250 000 cilvēku.

“MigrationWatch” priekšsēdētājs sers Entonijs Grīns paudis bažas, ka imigrācija var sasniegt apjomus, kam būs nopietnas sekas mājokļu un sabiedriskos pakalpojumu sektorā.

Tomēr eksperti šīs prognozes apšauba, jo tās lielā mērā balstītas uz datiem par poļu un čehu skaitu, kas pārcēlās uz Lielbritāniju 2004.gadā. Toreiz savas robežas atvēra tikai trīs valstis, bet šoreiz ierobežojumus viesstrādniekiem atcels visas pārējās 25 Eiropas Savienības (ES) valstis, norāda eksperti.

 

Komentāri (41)

Rita Lazda 31.01.2013. 20.56

Tūlīt saskries visi, kam nepieciešams, lai visi brauc mājās vai arī papriecāsies, kā tagad latviešiem ārzemēs sāks iet grūtāk… :)

+5
-3
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Rita Lazda 31.01.2013. 21.21

    whateva
    “bez darba esošajiem imigrantiem varētu tikt liegti NHS pakalpojumi”

    Tiem, kuri izmantojot nelikumīgi iegūto Latvijas pasi ārzemēs parazitē, pienāks grūtas dienas. Kas tad latviešiem?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Rita Lazda 31.01.2013. 21.32

    Latviešiem par savu NHS Latvijā ir jāmaksā – pat tad, ja vēršas pie neatliekamās palīdzības, kur ES pilsoņiem Latvijā neatliekamā palīdzība saskaņā ar ES valstu noslēgto vienošanos ir jāsniedz bez maksas. Manuprāt, Latvijas valsts šajā gadījumā diskriminē pati savus pilsoņus.

    Daudziem ŗumāņiem un bulgāriem šīs izmaiņas neko sliktu nedos – UK jau patlaban dzīvo un strādā rumāņi un bulgāri – viss kas viņiem mainīsies, ir tas, ka viņi beidzot spēs pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu, kur līdz šim viņi bija beztiesiskā stāvoklī, ja zaudēja darbu.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

oktaavs 31.01.2013. 18.48

Lielbritānija pat apsver iespēju sākt reklāmas kampaņu potenciālo imigrantu atbaidīšanai, norādot, ka Apvienotajā Karalistē ir auksts un drēgns, labi apmaksātu darbavietu patiesībā ir maz un tās ir grūti atrodamas.
——————————————-
Tā ir mūsu nākotne. (Vai tagadne ?)

+2
-2
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 31.01.2013. 17.59

Nevienam šaubu nav, ka Ēlertes, Raudsepa, Dombrovska, Lemberga, Ušakova utt. sapnis būtu, lai Latvijas pilsoņiem VISPĀR būtu LIEGTA iespēja braukt strādāt ārzemēs. Ar to arī ir saistīta tik neparasta mediju interese par šīm ziņām: lūk, Lielbritānija IESPĒJAMS liegšot iespēju BULGĀRIJAS un RUMĀNIJAS valstu iedzīvotājiem strādāt pie sevis. It kā kāda tad Latvijai gar šādu hipotēzi ir daļa? Jā, tik tiešām, nekāda, ja neizsapņots elites sapnis par robežu slēgšanu brīvai darbaspēka kustībai.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu