Laikraksts: ASV demokrātijas veicināšanas organizācijas pamet Krieviju • IR.lv

Laikraksts: ASV demokrātijas veicināšanas organizācijas pamet Krieviju

16
Krievijas karogs.

Pret institūtiem vērstais spiediens pieaudzis, darbinieki strādājuši pieaugošas spriedzes apstākļos

Divas ASV demokrātijas veicināšanas organizācijas izvedušas savus darbiniekus no Krievijas, baidoties, ka viņiem varētu tikt izvirzītas apsūdzības, pamatojoties uz Krievijas jauno likumu par valsts nodevību, trešdien vēsta laikraksts “Kommersant”.

Starptautiskais republikāņu institūts un Nacionālais demokrātiskais institūts izveduši no Krievijas septiņus savus krievu darbiniekus un viņu ģimenes un slēguši savus birojus Krievijā. Darbinieki pārcelti uz Lietuvu, baidoties, ka Krievijā viņi var tikt apsūdzēti valsts nodevībā, ziņo LETA/AFP.

Krievijā palicis tikai Nacionālā demokrātiskā institūta grāmatvedis, un institūta vadība ir nobažījusies par šī darbinieka drošību, vēsta “Kommersant”.

Viens no darbiniekiem, kurš pameta Krieviju, intervijā “Kommersant” norādīja, ka pēc pretrunīgi vērtētā likuma pieņemšanas Krievijas biroju vadītājus vairākkārt apmeklējuši Federālā Drošības dienesta pārstāvji. Pret institūtiem vērstais spiediens pieaudzis, un darbinieki strādājuši arvien pieaugošas spriedzes apstākļos, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka pēc Vladimira Putina atgriešanās prezidenta krēslā Krievijā nevalstiskajām organizācijām (NVO) ar ārvalstu finansējumu tika piešķirts “ārvalstu aģenta” statuss.

Novembrī Krievijā stājās spēkā likums, ar kuru tika paplašināti valsts nodevības un valsts noslēpumu izpaušanas jēdzieni, tai skaitā nosakot, ka turpmāk termins “spiegošana” attieksies arī uz Krievijas Federācijas pilsoņiem, kas sniedz atbalstu ārvalstīm vai ārvalstu organizācijām darbībās, kas vērstas pret valsts “konstitucionālo iekārtu, suverenitāti vai teritoriālo un valstisko nedalāmību”.

“ASV galvenajās pārvaldēs viņi zināja par (..) naidīgo vidi šeit. Ņemot vērā faktu, ka mums netika ļauts strādāt, viņi izlēma slēgt Krievijas biroju,” atzīmēja viens no darbiniekiem.

Ja pēc Krievijas pamešanas viņiem neizdosies saņemt darba atļaujas Lietuvā, institūta darbinieki apsvērs iespēju pietiekties politiskā bēgļa statusam citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, ziņo “Kommersant”.

 

Komentāri (16)

buchamona 30.01.2013. 15.40

Putinisti konsolidē pret sevi pasaules demokrātiskos spēkus. Situācijā, kad Krievijas ļaužu vairākums lamā amerikāņus un demokrātiju – jo tumsonīgāks režīms tur valda, jo lielākā drošībā ir Latvija. Varbūt stulbi tas skan, bet tā man liekas :)

+4
0
Atbildēt

1

    gliters > buchamona 31.01.2013. 10.18

    (Relatīvi) droši varēsim justies vien tad, ja valsts ar nosaukumu “Krievija” pazudīs no kartes vispār, t.i. Krievija sašķelsies kādās 100 vienībās – šāda pavērsiena gadījumā galvenais būtu veikt pasākumus, lai nerodas “kristalizācijas centri” uz kuru pamata Mordorai augšāmcelties.
    Bet citādi – mums ir labāk, ja Rietumi Krieviju uzskata par barbarisku tumsoņu valsti, nekā lolo cerības, ka turienes demokrātiem ir iespēja nākt pie varas. Mēs jau zinam, ka reāli Krievijā demokrātija nav iespējama principā, taču krievi māk radīt ilūzijas lētticīgajiem Rietumiem, un Rietumi, būdami šo ilūziju varā, izvairās no uzbraucieniem Krievijai, “lai nestiprinātu antidemokrātisko spēku pozīcijas” un arī mūs mudina būt pielaidīgākiem gan pret krievvalodīgo ambīcijām, gan Krievijas centieniem nostiprināt šeit ietekmi – faktiski visus iepriekšējos gadus tā bija.
    Tāpēc, jo mazāk Krievija atstāj civilizētas valsts iespaidu, jo labāk mums.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 30.01.2013. 21.31

krievam ir sava izpratne par demokraatiju , taa ir proletaariešu diktatuura, vara pieder visiem un nepieder nevienam , kulminaacija komoonisms , rietumu demokraatija ,ienaidnieka propaganda , viņiem sava izpratne par pasaules veesturi , galvenais trumpis , mees guvaam uzvaru paar lielvaaciju , bet tas ka vairs neviens krievs negrib braukt ar maskavnieku , bet ienaidnieka ražoto BMV nevienu diži nesatrauc

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu