ASV Senāts apstiprina Džonu Keriju valsts sekretāra amatā • IR.lv

ASV Senāts apstiprina Džonu Keriju valsts sekretāra amatā

23
Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

Kerijs rosina esošās ārpolitikas problēmas uztvert ar jaunu domāšanu

ASV Senāts otrdien apstiprināja senatoru Džonu Keriju valsts sekretāra amatā. Par Kerija apstiprināšanu nobalsoja 94 senatori, bet pret bija trīs likumdevēji, ziņo LETA/AFP. Otrdien Kerija virzīšanu šim amatam atbalstīja arī Senāta Ārlietu komiteja.

Kerija apstiprināšana Senātā notika salīdzinoši ātri, ņemot vērā, ka viņa kandidatūru atbalstīja abu partiju politiķi.

69 gadus vecais Demokrātu partijas veterāns pēdējos 28 gadus strādājis ASV Senātā. Kerijs Senātā pārstāvēja Masačūsetsu. 2004.gadā viņš neveiksmīgi kandidēja uz ASV prezidenta amatu.

Pagājušajā nedēļā Kerijs rosināja esošās ārpolitikas problēmas uztvert ar jaunu domāšanu. “Amerikāņu ārpolitiku nenosaka tikai bezpilota lidmašīnas un [karavīru] izvietošana,” uzrunājot Senāta Ārlietu komiteju, norādīja Kerijs.

Runājot par ASV ārpolitiku, jārunā arī par palīdzību, cīņu pret slimībām, nabadzību un represijām un “balss došanu mēmajiem”, atzīmēja kādreizējais prezidenta amata kandidāts, kurš 2004.gadā zaudēja vēlēšanās republikānim Džordžam Bušam.

Izklāstot savu viedokli ārpolitikas jautājumos, Kerijs uzsvēra, ka ASV nepieļaus kodolieroču nonākšanu Irānas rokās, un solīja stiprināt attiecības ar Ķīnu, kā arī deva mājienu, ka viņam ir jaunas idejas Tuvo Austrumu miera procesa atdzīvināšanai.

Kerijs arī raksturoja sevi kā kaismīgu aizstāvi cīņai pret globālās sasilšanas radītajiem izaicinājumiem, aicināja ASV pastiprināt savu klātbūtni Āfrikā un pauda pārliecību, ka Savienotajām Valstīm ir ar jaunu sparu jāiesaistās cīņā pret narkotiku kontrabandu Latīņamerikā.

Līdzšinējā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone neturpinās darbu valsts sekretāres amatā prezidenta Baraka Obamas otrajā prezidentūras pilnvaru termiņā.

Iepriekš kā ticamākais Klintones pēctecis valsts sekretāra amatā tika minēta ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa, bet pēc 11.septembra uzbrukuma ASV konsulātam Bengāzī viņa lūdza Obamu neizraudzīties viņu šim amatam, jo izpelnījās ārkārtīgi asu republikāņu kritiku par saviem izteikumiem pēc notikušā, ka uzbrukums izcēlies spontānas protesta akcijas laikā, nevis bijis iepriekš izplānots.

Decembrī prezidents valsts sekretāra amatam nominēja Keriju.

Sagaidāms, ka Klintone savus darba pienākumus valsts sekretāres amatā beigs piektdien. Pēdējās dienās uzjundījušas runas par Klintones iespējamo kandidēšanu 2016.gada prezidenta vēlēšanās.

 

Komentāri (23)

Laura Afanasjeva 30.01.2013. 14.09

Džona Kerija apstiprināšana valsts sekretāra amatā ir pareizs lēmums un uzskatu, ka šī Baraka Obamas izvēle nesīs labumu ne tikai ASV. Viņa pieredze darbā Senātā un politikā kopumā ir būtiska priekšrocība šim amatam. Šobrīd ir izveidojusies interesanta situācija – 2004.gada ASV prezidenta vēlēšanās neveiksmīgi startēja Džons Kerijs un šī paša gada Demokrātiskās partijas Nacionālajā konventā pirmo reizi nacionālajā līmenī sevi “parādīja” (“pieteica”) vēl praktiski nezināmais, bet šobrīd jau esošais prezidents Baraks Obama ar visnotaļ iespaidīgu uzstāšanos (keynote address). Man ir iekšējas aizdomas, ka līdzīgi savu karjeru turpinās republikānis Kris Kristijs (Ņūdžersijas gubernators), kurš iespaidīgi uzstājās republikāņu konventā 2012.gadā, bet laiks rādīs.

Veiksmīgu dienu visiem!

0
-1
Atbildēt

0

janazakovica 30.01.2013. 09.30

pedejos 28 gadus stradajis senaataa..tad jau bus istaa runajosaa galva..

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu