Reemigrācijas plānam jauns virziens • IR.lv

Reemigrācijas plānam jauns virziens

35
Ekrānšāviņš no Ekonomikas ministrijas sagatavotās prezentācijas.

Pavļutu neuztrauc paustā skepse par reemigrācijas plānu

Līdz šim reemigrācijas plānā bija astoņi galvenie virzieni, taču tiem ir pievienots vēl devītais – par izglītības diplomu un kvalifikācijas atzīšanu Latvijā, otrdien paziņoja reemigrācijas plāna izstrādes darba grupas vadītāja “Providus” pētniece Dace Akule.

Viņa uzsvēra, ka šim virzienam vēl nepieciešama papildu izpēte, taču tas paredz, ka Latvijā varētu atzīt ārvalstīs iegūtus izglītības diplomus, lai tādējādi Latvija nezaudētu augsti kvalificētu darbaspēku, ziņo LETA.

Lai šo virzienu īstenotu, ir nepieciešams identificēt šķēršļus, kādi pastāv reemigrējošo valstspiederīgo nodarbinātībai viņu kvalifikācijai atbilstošajās profesijās. Akule paskaidroja, ka nereti ir situācija, ka cilvēks, atgriežoties Latvijā, nevar strādāt savā profesijā, jo viņa iegūtais izglītību apliecinošais dokuments ir neaktuāls.

Tāpēc darba grupa uzskata, ka būtu jāuzlabo procedūra, kā personas, kuras Latvijā ieguvušas tiesības strādāt reglamentētajās profesijās, var atjaunot šīs tiesības, ja uz laiku ir bijušas prombūtnē un nav strādājušas savā profesijā vai to darījušas citā valstī. Kā piemēru darba grupas vadītāja minēja ārsta profesiju.

Savukārt ekonomikas ministru Danielu Pavļutu maz uztrauc sabiedriskajā telpā esošā skepse par Ekonomikas ministrijas reemigrācijas plānu. Ministru neuztrauc ne skepse, ne arī paustā kritika par šo plānu, jo, viņaprāt, tā ir veselīgas diskusijas sastāvdaļa. “Viens no būtiskajiem plāna izstrādes mērķiem ir tāds, ka par šiem jautājumiem diskutē arvien vairāk,” sacīja Pavļuts. Viņš arī pavēstīja, ka pēdējā laikā arvien vairāk tautiešu ir vērsušies gan Ekonomikas ministrijā, gan pie viņa personīgi, gan arī pie darba grupas, kas izstrādājusi plānu, vaicājot, kur saņemt informāciju un palīdzību, lai atgrieztos Latvijā.

Pavļuts teica, ka reemigrācijas plānā noteiktie darbības virzieni pagaidām ir priekšlikumu līmenī, bet ministrijām un plāna īstenošanā iesaistītajām ministrijām būs jāizstrādā detalizēti priekšlikumi, kā arī jāsniedz jaunas idejas, kā palīdzēt ekonomiskajiem emigrantiem atgriezties Latvijā.

Viņš uzsvēra, ka šo plānu nevar sasaistīt ar prognozēm par to, cik cilvēku Latvijā atgriezīsies tuvākajos gados, jo šis plāns palīdzēs tautiešiem pieņemt lēmumu par atgriešanos dzimtenē, un, lai viņi atgrieztos, ir jārada tam piemēroti apstākļi. “Es neaicinu cilvēkus atgriezties tukšā vietā vai uz dullo. Cilvēkam ir jādod iespēja uzzināt, vai viņam šeit ir darbs,” sacīja ministrs.

Liels darbs darāms, lai mainītu sabiedrības attieksmi, kas, pēc ministra teiktā, ir nīgra, pesimistiska. “Kamēr būsim tik nīgri un noraidoši, kādi mēs esam, pašiem nav jābrīnās, ka tie, kas atgriežas atpakaļ, saka, ka nejūtas šeit īpaši labi. Katram ir vērts spogulī paskatīties, vienalga, vai viņš ir valdības loceklis vai cits kāds,” pauda politiķis.

Pēc ministra domām, lai tautiešiem būtu motivācija atgriezties Latvijā, vidējam atalgojumam valstī būtu jātuvinās tam, kāds ir tajās valstīs, uz kurām devušies Latvijas piederīgie. Kā piemēru plāna darba grupa minējusi Īriju, kur vidējais atalgojums ir 1462 eiro (1230 lati). Tomēr viņš nevarēja konkrēti pateikt, kad Latvijā varētu tikt sasniegts šāds vidējās algas līmenis. Tomēr viena no prognozēm varētu būt 2020.gads. Tomēr ministrs aicināja neskatīties uz atalgojuma jautājumu tikai kā uz konkrētiem cipariem, jo dzīves dārdzība valstīs tomēr atšķiras.

Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar atbildīgajām ministrijām un institūcijām līdz šā gada 2.aprīlim izstrādās un iesniegs Ministru kabinetā “Reemigrācijas atbalsta pasākumu plānu 2013.-2016.gadam”.

Izstrādātais reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projekts paredz astoņus konkrētus rīcības virzienus tuvākajiem trim gadiem. Plānā ir paredzēti vairāki virzieni reemigrācijas veicināšanai, piemēram, dažādi pabalsti, bērnu vienkāršota reģistrēšana izglītības iestādēs, repatriantu statusa saņēmēju loka paplašināšana, latviešu valodas apmācība.

Ministrijām un citām atbildīgajām institūcijām 2013.gadā iespēju robežās jāveic priekšdarbi, lai nodrošinātu reemigrācijas atbalsta pasākumu ieviešanu tām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Savukārt jautājumu par 2014.-2016.gada pasākumu īstenošanai papildus nepieciešamo finansējumu jāskata Ministru kabinetā 2014.gada valsts budžeta likuma sagatavošanas laikā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām un iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar atbildīgajām ministrijām un institūcijām līdz šā gada 2.aprīlim izstrādās un iesniegs Ministru kabinetā “Reemigrācijas atbalsta pasākumu plānu 2013.-2016.gadam”. Rīcības plānā atbilstoši informatīvajā ziņojumā identificētajiem atbalsta pasākumu virzieniem un to risinājumiem tiks iekļauti konkrēti rīcības virzieni un pasākumi, to īstenošanai nepieciešamais finansējums, sagaidāmie rezultatīvie rādītāji un to avoti, norādīti pasākumu īstenošanas termiņi un noteiktas atbildīgās un iesaistītās institūcijas.

 

Komentāri (35)

ilma 29.01.2013. 19.06

Pagājušonedēļ uznāca dīvaina mendele pamēģināt šeit Latvijā pameklēt darbu. Pieteicos uz pārrunām vienā apsardzes kantorī. Viņi jau kādu gadu ikdienu meklē apsargus veikalos.
Vismaz tas, ko man piedāvāja – 1.10 Ls/stundā “uz rokas”, darba maiņa 12- 13 stundas, nekādas apdrošināšanas, iespēja mēnesī “uz rokas” nopelnīt 160 – 170 Ls.
ja kāds te gatavs par šādu naudu vergot, uz priekšu.
Vismaz es ne.

+10
-2
Atbildēt

0

andris902 29.01.2013. 21.10

…24% iedzīvotāju samazinājums 22 gadu laikā….jā, it kā iespaidīgi…bet zem šiem skaitļiem paslēpta dzīves realitāte:

Iedzīvotāju skaits Latvijā:
• 1990. gada sākumā – 2 668 140
• 2011. gada 1. martā – 2 067 887
Iedzīvotāju skaita samazinājums 22 gadu laikā – aptuveni 660 000 no 1990. gada iedzīvotāju skaita. No šiem 660 000 „pazudušajiem” iedzīvotājiem 1/3 ir samazinājušies mirstībai pārsniedzot dzimstību, bet 400 000 iedzīvotāju (vai 2/3) – aizbraukuši no valsts…
…bet no tiem 400 000, liels skaits pazuda no Latvijas drīz pēc neatkarības iegūšanas. Tie bija okupantu armijas un režīma pārstāvji un viņu ģimenes locekļi, kas 1991-95.gados izbrauca no Latvijas saskaņā ar līgumu par PSRS armijas izvešanu….tādu ir aptuveni 200 000 – 250 000 krievu. Un tas ir ļoti pozitīvs rādītājs, jo ar Latviju viņiem nebija nekāda sakara.Tas bija svešķermenis. Latvija tikai ieguva no tā, ka viņi aizbrauca.
1989. Latvijā bija 905 569 krievu,
2009. palika 628 882,
2011. gadā palikuši 556 422 krievu…

…kas attiecas uz atlikušajiem aptuveni 200 000, tad, protams, viena daļa brauc uz citām Eiropas valstīm meklēt lielāku algu vai darbu vispār… tā ir mūsdienu parādība Eiropā un Latvija ar to nav nekāds izņēmums vai kaut kādā ziņā unikāla….

…pēc statistikas datiem Latviju lielākā skaitā pamet nepilsoņi….
…bet…mājās taču mēs gaidām visus, vai ne?…. :)

+9
-2
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > andris902 29.01.2013. 22.52

    —–
    Statistikas cienītājiem un gudriem rēķinātajiem derētu akadēmiķa J.Stradiņa skarbajās atziņās par aizbraukšanas IEMESLIEM padomāt – galu galā 1944.- 1945.gg. aizdzītie vai viņu pēcteči arī lielā skaitā mājup neatgriežas:

    “20. gadsimta 40. gados apmēram 150 tūkstoši cilvēku aizbrauca projām, bēgot no represīvā padomju režīma, savukārt tagad divas reizes vairāk iedzīvotāju ir aizbraukuši, jo netic savai valstij. Un tas jau ir traģiski!
”

    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=318464%3Ajnis-stradi&catid=76%3Adienas-citts&Itemid=302

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andris902 01.02.2013. 13.55

    Cerams, ka ne. Cerams, ka sveštautieši ir aizbraukuši uz neatgriešanos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > andris902 29.01.2013. 22.14

    Tādi nepilsoņi diez vai brauks atpakaļ – lai ko te solītu. Viņiem Latvija ir kārtējā vieta, kuru tie ir pametuši – pirmā bija lielā nedalāmā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

LAURIS 29.01.2013. 18.20

Tiešām vienkāršs plāns. Ir arī plāns, kā sasniegt šo plānu?

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu