Zviedri saņem apbalvojumu par „plīša desantu” • IR.lv

Zviedri saņem apbalvojumu par „plīša desantu”

19
Baltkrievijā nolaidies plīša lācītis. Foto: EPA/LETA

Zviedru reklāmisti apbalvoti par vīrišķību, aizstāvot cilvēktiesības Baltkrievijā

Zviedrijas reklāmas aģentūras „Studio Total” darbinieki, kuri pagājušā gada vasarā īstenoja akciju, lai pievērstu uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, saņēmuši cilvēktiesību aizstāvības organizācijas „Harta’97” prēmiju, ziņo mediji. Šī ir jau otrā prēmija, ko „Studio Total” saņem par „plīša desanta” akciju.

Apbalvošana notikusi zviedru pilsētā Malmē, kur ar akcijas dalībniekiem tikās cilvēktiesību organizācijas pārstāve Natalja Radina. Viņa norādījusi, ka zviedri ir pirmie ārzemnieki, kuri šo prēmiju saņēmuši „par vīrišķību, aizstāvot cilvēktiesības Baltkrievijā”.

Prēmiju saņēma Hanna Freja un Tomass Mazeti, kuri vadīja lidmašīnu ar tā saucamo plīša desantu, un Pērs Kromvels, kurš lidojuma laikā jau atradās Baltkrievijas teritorijā un fotografēja akcijas norisi no zemes. Viņam bija dots uzdevums gādāt par kolēģu drošību, ja lidmašīnai, kas nesankcionēti ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā, nāktos nosēsties.

Ir.lv jau rakstīja, ka zviedru reklāmas aģentūras akcija un nesankcionētais lidojums Baltkrievijā notika pērnā gada 4.jūlijā. Mazā lidmašīna „Jodel”, kuru vadīja reklāmas aģentūras darbinieks, izlidoja no Lietuvas lidlauka un devās uz Baltkrievijas galvaspilsētu Minsku. Pa ceļam no lidmašīnas tika izmesti plīša lācīši ar uzrakstiem, atbalstot vārda brīvību Baltkrievijā.

Lidmašīna, izmetusi savu mīksto kravu, bez sarežģījumiem atgriezās Lietuvā, savukārt zviedri vēlāk devās atpakaļ uz dzimteni.

Reklāmas aģentūra „Studio Total” uzņēmās atbildību par šo savdabīgo akciju, paziņojot, ka tādējādi gribējusi pievērst uzmanību cilvēktiesību ierobežojumiem Baltkrievijā. Viņi arī norādīja, ka akcijā nav tikuši iesaistīti Baltkrievijas pilsoņi, lai viņus nepakļautu briesmām un represijām.

Savukārt Baltkrievijas varas iestādes sākumā noliedza, ka kaut kas tāds varētu notikt Baltkrievijā, bet vēlāk nācās atzīt, ka robežsargi nav pamanījuši mazās lidmašīnas ielidošanu. Prezidents Aleksandrs Lukašenko pieprasīja atstādināt valsts robežsardzes vadību un pretgaisa aizsardzības komandieri, kā arī tika ierosināta krimināllieta. Tās izmeklēšanas laikā tika aizturēti vairāki Baltkrievijas pilsoņi, piemēram, fotogrāfs, kurš publicēja attēlus ar plīša lācīšiem, un citi. Viņus varas iestādes vainoja robežpārkāpuma atbalstīšanā, taču vēlāk visi tika atbrīvoti.

Baltkrievijas valsts drošības komitejas sūtītā pavēste Zviedrijas reklāmas aģentūras darbiniekiem ierasties uz nopratināšanu Lukašenko valstī bija iemesls jaunai atklātai reakcijai pret Lukašenko autoritārismu – zviedri publicēja atklāto vēstuli, kurā ne tikai atteicās ierasties uz nopratināšanu, bet arī izsmēja vecišķo diktatoru kā neprasmīgu PR speciālistu.

Pērnā gada beigās „plīša desanta” organizatori saņēma vēl vienu prēmiju – „Epica Award” starptautisko reklāmas prēmiju nominācijā „Public Relations”.

Tikmēr Lietuvas ģenerālprokuratūra šogad paziņoja, ka „plīša desanta” jeb zviedru lidmašīnas nesankcionētā lidojuma uz Baltkrieviju izmeklēšanu nodod Zviedrijai, ziņo „delfi.lt”. Lietuvieši savu izmeklēšanu jau esot veikuši, tālākais esot atkarīgs no Zviedrijas.

 

Komentāri (19)

Kaspars Špūle 29.01.2013. 10.06

organizatori saņēma vēl vienu prēmiju – „Erica Award” starptautisko reklāmas prēmiju
—–
Tā prēmija saucas “Epica Award”.
Nevajag visu laiku lasīt tikai krieviski :)

+3
-1
Atbildēt

0

Egitazz 29.01.2013. 14.50

Visai bīstama, bet toties cik iedarbīga PR akcija tai reklāmas aģentūrai.
Un kā palika ar Lietuvas varas iestādēm? Bija brīdinātas par maršrutu?

0
0
Atbildēt

0

kristrun 29.01.2013. 12.51

Neviens zem šiem murgiem nav parakstījies, pat ar niku nē. Viena no pasaules aktuālākajām ziņām, ko?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu