Noslēgta līguma dēļ IUB neskatīs sūdzību par "mikriņu" iepirkumu • IR.lv

Noslēgta līguma dēļ IUB neskatīs sūdzību par “mikriņu” iepirkumu

22
Mikroautobuss Rīgas ielās. Foto: Edijs Pālens, LETA

IUB atzīst, ka situācija ar mikroautobusu pārvadātāju sūdzību nav vienkārša

Par personu apvienības SIA “DMK”, SIA “Centība N” un SIA “Blands” iesniegto sūdzību pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” mikroautobusu iepirkuma konkursā lēmums netiks pieņemts, jo pasūtītājs jau ir noslēdzis līgumu, aģentūra LETA uzzināja Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).

IUB vadītāja Dace Gaile skaidroja, ka, saņemot sūdzību pirms līguma noslēgšanas, iepirkuma konkurss tiek apturēts līdz tās izskatīšanai, taču, ja sūdzība iesniegta jau pēc tam, kad līgums ir noslēgts, IUB to neskata.

Kad IUB informējis “Rīgas satiksmi” par iesniegto sūdzību, saņemta atbilde, ka līgums jau ir noslēgts, tāpēc šo pārvadātāju sūdzība tiks atstāta bez izskatīšanas.

Gaile atzina, ka situācija nav vienkārša, jo lēmumu par iepirkuma konkursa rezultātiem “Rīgas satiksme” pieņēmusi starpsvētku periodā. Pretendenti par iepirkuma rezultātiem informēti, nosūtot faksu 21.decembrī – piektdienā pirms Ziemassvētkiem -, un lielākā daļa no nogaidīšanas perioda bijušas svētku dienas.

“Centība N” pārstāve Jeļena Cvetanoviča biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja, ka IUB atteikumu pieņemt sūdzību apvienība pārsūdzēs Administratīvajā tiesā. Lai gan pārsūdzībai ir dotas 30 dienas, tiesā plānots vērsties jau nākamās nedēļas sākumā. Cvetanoviča uzskata, ka vēl ir visas iespējas ietekmēt konkursa rezultātu.

Kā ziņots, SIA “DMK”, SIA “Centība N” un SIA “Blands”, kuru piedāvājums tika noraidīts iesniegto dokumentu nepilnību dēļ, apgalvoja, ka paziņojumu par noraidījumu saņēmis tikai pēc svētkiem 3.janvārī – dienu pirms tam, kad beidzies termiņš apelācijas iesniegšanai. Jau 4.janvārī uzņēmēji iesniedza sūdzību IUB.

4.janvārī arī beidzies nogaidīšanas termiņš, un “Rīgas satiksme” nekavējoties parakstījusi līgumu ar otru pretendentu – pilnsabiedrību “Rīgas mikroautobusu satiksme”.

Grūti atbildams esot jautājums par to, kurš 4.janvārī paspējis pirmais – SIA “DMK”, SIA “Centība N” un SIA “Blands” iesniegt sūdzību IUB vai “Rīgas satiksme” parakstīt līgumu ar “Rīgas mikroautobusu satiksmi”. “Tad ir jāveic izmeklēšana par to, kurā brīdī, kurš pirmais atrāva pildspalvu no papīra,” sacīja IUB vadītāja.

Uzņēmējiem, kuru sūdzība atstāta bez izskatīšanas, vienīgā iespēja ir vērsties tiesā, atzina Gaile.

Kā ziņots, līgums par paaugstināta servisa pārvadājumu nodrošināšanu Rīgas pilsētas mikroautobusu maršrutos ar pilnsabiedrību “Rīgas mikroautobusu satiksme” noslēgts 4.janvārī – tikai divas dienas pēc tam, kad iepirkuma konkursa rezultāti 2.janvārī tika publicēti Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

3.janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka pārbaudīs amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar uzņēmuma “Rīgas satiksme” izsludinātā mikroautobusu pārvadājumu konkursa rezultātiem.

Tā kā līgums noslēgts bez īpašas informēšanas par notiekošo, par faktu plašāka sabiedrība uzzināja tikai vairākas dienas pēc notikušā. Rīgas domes opozīcija vēl 8.janvārī aicināja uz KNAB izmeklēšanas laiku atlikt līguma slēgšanu par pārvadājumiem mikroautobusu maršrutos Rīgā. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) dienu vēlāk sacīja, ka tā būtu nepamatota rīcība, jo IUB iepirkuma konkursu atzinis par korektu, savukārt par KNAB interesi liecina vien publikācijas medijos.

2012.gada augustā izsludinātā iepirkuma konkursa norises gaitā IUB tika iesniegtas sešas sūdzības, taču nevienu no tām IUB nav atzinis par pamatotu.

Kā ziņots, pilnsabiedrībā “Rīgas mikroautobusu satiksme” apvienojušies dalībnieki SIA “B-Bus” un tai pilnībā piederošās SIA “Sabiedriskais autobuss” un SIA “Vidlatauto”, kā arī “B-Bus” vadītājam Vitālijam Komaram pilnībā piederošā SIA “FPK”.

Uzvarējusī pilnsabiedrība bijusi saistīta ar “Rīgas satiksmei” daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas “Rīgas karte” valdes locekli, partijas “Gods kalpot Rīgai” biedru, “Rīgas satiksmes” Elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītāju Aleksandru Brandavu.

 

Komentāri (22)

Lauris Lauris 25.01.2013. 19.01

Publisko iepirkumu likums ir atvērts! Ierosinu veikt grozījumus likuma mērķī. Tad beidzot visiem viss taps skaidrs un neviens nelolos veltīgas ilūzijas :D http://bit.ly/10WtP7L

0
0
Atbildēt

0

ievuliitis 25.01.2013. 14.23

“Par personu apvienības SIA “DMK”, SIA “Centība N” un SIA “Blands” iesniegto sūdzību pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” mikroautobusu iepirkuma konkursā lēmums netiks pieņemts, jo pasūtītājs jau ir noslēdzis līgumu, aģentūra LETA uzzināja Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).”
Nu tieši, kā pamācība visu veidu blēžiem – galvenais fiksi noslēgt līgumu un visi gali ūdenī.
Pie tādas lietu kārtības, kam mums ir vajadzīgs IUB? Valstī vēl joprojām nav liekas naudas un, neefektīvi strādājošā IUB, gada budžetu derētu nodot…nu, kaut vai Nacionālajam Simfoniskajam orķestrim. Labuma būtu noteikti vairāk.

0
0
Atbildēt

0

janis17 25.01.2013. 13.34

Līguma slēgšanas laiks jau vien liecina par netīru konkursa norisi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu