ASV vēstnieks Twitter rosina diskusiju par pilsonību bērniem • IR.lv

ASV vēstnieks Twitter rosina diskusiju par pilsonību bērniem

82
ASV vēstnieks Marks Pekala. Foto: Jānis Trekteris, F64

Komisāra Muižnieka pārmetumi par bērniem bezvalstniekiem vērsti arī pret Latviju un Igauniju

ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala sociālajā tīklā “Twitter” rosina diskusiju par Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra Nila Muižnieka nedēļas sākumā pausto, ka valstīm automātiski pēc dzimšanas ir jāpiešķir pilsonība bērniem, kas dzimuši šo valstu teritorijā, ziņo LETA.

“Ko jūs par to domājat? Esmu ieinteresēts jūsu viedoklī,” raksta Pekala, pievienojot saiti uz Muižnieka blogu gan krievu, gan latviešu valodā.

Muižnieks uzskata, ka Eiropā nedrīkst būt bērni bez pilsonības un katra bērna interesēs ir būt pilsonim. Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs savā blogā apraksta situāciju par bērniem bez pilsonības vairākās Eiropas Padomes valstīs, tai skaitā arī Latvijā un Igaunijā.

Komisārs norāda, ka nozīmīga daļa bērnu bezvalstnieku dzīvo Latvijā un Igaunijā. Likumdošana Latvijā garantē speciālu statusu 304 000 nepilsoņu, bet Igaunijā ir aptuveni 92 cilvēki ar nenoteiktu pilsonību. 2011.gada beigās Igaunijā bija apmēram 1500 bērnu bezvalstnieku, kas jaunāki par 15 gadiem, bet Latvijā – aptuveni 9000.

“Lai arī vecākiem ir tiesības reģistrēt bērnus kā pilsoņus, daudzi to nedara vai nu tāpēc, ka nav informēti par šo iespēju, vai arī viņi ir tik tālu atsvešināti, ka izvēlas atstāt savus bērnus par bezvalstniekiem. Igaunijas un Latvijas valdības ir ļāvušas šādai situācijai pastāvēt, ļaujot vecākiem izvēlēties statusu, kas nav bērna interesēs,” raksta Muižnieks.

Muižnieks norāda, ka valstīm nepieciešams nodrošināt efektīvas un pieejamas administratīvās procedūras visiem cilvēkiem pilsonības iegūšanai, par prioritāti izvirzot bērnus un viņu aizbildņus. Komisārs bilst, ka svarīga loma šajā jautājumā var būt tieši nevalstiskajām organizācijām, kuras sniedz konsultācijas un bezmaksas juridisko palīdzību.

Cilvēktiesību komisārs uzsver, ka valstīm savas politikas jābalsta uz uzticamiem datiem un tām ir jāsadarbojas, lai risinātu bezvalstniecības lietas. Tāpat valstīm ir jāpievienojas starptautiskām konvencijām par bezvalstniecību.

“Valdībām ir jāpārtrauc nogrūst vainu uz vēsturi, citām valstīm vai “bezatbildīgiem vecākiem”, bet gan jāuzņemas iniciatīva, lai risinātu bezvalstniecību un par prioritāti izvirzītu bērnu intereses,” uzsver komisārs.

 

Komentāri (82)

dro 17.01.2013. 11.52

“Valdībām ir jāpārtrauc nogrūst vainu uz vēsturi, citām valstīm vai “bezatbildīgiem vecākiem”, bet gan jāuzņemas iniciatīva, lai risinātu bezvalstniecību un par prioritāti izvirzītu bērnu intereses,” uzsver komisārs.
_______________________
Jā, atskats uz Baltijas valstu vēsturi ASV ne vienmēr ir glaimojošs. Kā demokrātu pārstāvis vēstnieks laikam ir Rūzvelta fans. Viņš liekas nav dzirdējis par Elenoras Rūzveltas jautājumu prezidentam 1943, gadā : ~Kā tu varēji?

+20
-2
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 17.01.2013. 12.06

Ar savu jautājumu ASV vēstnieks aizskar LV iekšlietas. Skaidrot viņam visiem zināmos vēsturiskos un ģeopolitiskos aspektus ir muļķīgi. Ja vēstniekam tas nav zināms, tad viņa iecelšana šajā amatā bijusi kļūda.

+19
-2
Atbildēt

0

ievuliitis 17.01.2013. 12.41

Vai kāds man nevarētu izlīdzēt, un nepaskaidrotu vēstniekam (es netvitoju), ka nepilsoņu institūts Latvijā tika izveidots pēc EDSO augstā komisāra van der Stūla ieteikumiem. Tieši dēļ tā, lai nebūtu jāveic deokupācijas process un tūkstošiem okupantu un kolonistu pēctečiem rastos vismaz kāds juridisks statuss valstī.
Valsts atstāj vecāku ziņā – cik un kad radīt pēcnācējus. Kāpēc valstij vardarbīgi jāuzspiež tiem obligāta, iespējams, negribēta pilsonība?

+20
-4
Atbildēt

11

    Sandris Maziks > ievuliitis 17.01.2013. 21.35

    betijacelmale
    “ASV pamatnācija dzīvo (pārsvarā) rezervācijās.”

    99% nēģeru labprāt indiāņu vietā dzīvotu rezervācijā un, ņemot vērā populista, nēģera ievēlēšanu Baltā namā, domāju arī 50-60% procenti balto amerikāņu to darītu.
    Dzīve rezervātā ir bezrūpīga un nodrošināta.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > ievuliitis 17.01.2013. 19.49

    Nulle, nevis saņem, bet ir tiesības saņemt
    ——
    Un nullem mute ciet. Jo patiesībā jau viņš par to neko nezina, tik pelna te naudu :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 17.01.2013. 16.49

    Nulle Neesmu dzirdējis, ka ASV nebūtu jāraksta iesniegums par pilsonības saņemšanu tur dzimušajiem ārvalstnieku bērniem!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 17.01.2013. 18.02

    Nulle, nevis saņem, bet ir tiesības saņemt. Tāpat, kā te.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > ievuliitis 17.01.2013. 17.43

    Man prieks par ASV. Bet vai vari pateikt, kas ir ASV pamatnācija un kā tai klājas šodien?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.01.2013. 21.00

    Esmu atpakaļ. Un, tā kā nulle nav atbildējis uz con brio jautājumu, tad atbildēšu es – ASV pamatnācija dzīvo (pārsvarā) rezervācijās, kaut gan humānie ASV likumi nu jau ļauj tiem no tām izbraukt un dzīvot visā valstī. Vai ASV vēstnieks nožēlo, ka okupācijas gados tas pats nav noticis arī ar Latvijas pamatnāciju?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > ievuliitis 17.01.2013. 23.15

    >0 “ASV jebkurš kas ir piedzimis ASV teritorijā saņem pilsonību automātiski.” – jo ASV ir tīrā migrantu valsts, pamatiedzīvotāji tur ir principā iznīcināti, bet tie, kuriem ir palaimējies palikt dzīviem, iesprostoti rezervātos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > ievuliitis 17.01.2013. 21.33

    Paldies, betijacelmale. Piebildīšu tikai, ka pavisam maz trūka, tikai kādu nieka pāris gadu, lai arī no latviešiem nevajadzētu baidīties un varētu viņiem ļaut ceļot pa visu Latviju, neuztraucoties, ka kāds muļķa iezemietis uzdrīkstētu bilst kaut vārdiņu par okupāciju, nemaz nerunājot, ka tas varētu notikt latviski.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.01.2013. 21.59

    articulus, šeit atslēgas vārdi ir “kur dzīvo?”, nevis “kā dzīvo?”. Varbūt dzīvniekiem zoodārzā arī dzīve ir “pārtikušāka” un saldāka un, iespējams, viņu ciltsbrāļi, ja to zinātu, tos varētu apskaust, bet ne par to tak runa.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 17.01.2013. 14.45

    Pag, vai man jāraksta, ka es negribu ASV pilsonību, kad aizbraucu uz turieni padzīvot?

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 17.01.2013. 12.55

    Būsim pozitīvi, nulle, un arī vecākus nemudināsim uz “pret”darbībām. Lai raksta, ja grib, lai bērns izaug par pilsoni.
    Kaut gan arī šis variants man nav pieņemams. Sākumā jāpilnveido skolu sistēma, jāizvāc no skolu programmām un bibliotēkām nedraudzīgas valsts melu pilnie mācību līdzekļi, jālaiž pie bērnu skološanas un audzināsanas valstij lojāli skolotāji un tikai tad, kā nākamo soli, var dāvāt pilsonību, ja kāds to vēlas. Nevis sākumā pilsonība un lai aug par valsts neatkarībai naidīgu pilsoni. Jau tā mums to ir pārāk daudz.
    Aizdodos.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu