Pasaules Banka samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam • IR.lv

Pasaules Banka samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

25
Ķīnieši vingro. Foto: EPA/LETA

Pasaules ekonomikas izaugsmi varētu veicināt attīstības valstis, piemēram, Ķīna

Pasaules Banka (PB) otrdien publiskotā paziņojumā samazinājusi globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 3% līdz 2,4%, norādot, ka ekonomikas atlabšana saglabājas trausla un nenoteikta, neskatoties uz zemākiem finanšu riskiem, ziņo LETA/AFP.

Bankas ziņojumā “Globālās ekonomikas perspektīvas” norādīts uz tā dēvētās divu ātrumu izaugsmes atšķirībām starp augstu ienākumu un attīstības valstīm. Augstu ienākumu valstīm, kas atrodas finanšu krīzes centrā, šogad prognozēta izaugsme 1,3% apmērā.

Turpretī attīstības valstis varētu uzrādīt 5,5% ekonomikas pieaugumu, tādējādi atgūstoties no pērn piedzīvotās izaugsmes palēnināšanās līdz desmit gados lēnākajai izaugsmei saistībā ar eirozonas parādsaistību krīzi, prognozē PB. “Šis būs interesants gads, kurā mēs sagaidām, ka pasaules ekonomikas izaugsmi veicinās attīstības valstis,” norāda PB ekonomists Kaušiks Basu.

Straujāko izaugsmi atkal varētu piedzīvot Ķīna, kuras ekonomikai prognozēts kāpums 8,4% apmērā, bet Brazīlijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3,4%.

“Attīstības valstis līdz šim spējušas saglabāties pārsteidzoši spēcīgas. Taču mēs nevaram sagaidīt izaugsmes atgriešanos augstu ienākumu valstīs,” uzsver PB prezidents Džimjons Kims. “Mums jāturpina atbalstīt attīstības valstis, veicot investīcijas infrastruktūrā, veselības aprūpē un izglītībā.”

Taču PB arī brīdina, ka spēcīga izaugsme attīstības valstīs nav garantēta. Šīm valstīm riskus rada iespējama situācijas pasliktināšanās eirozonā, kurai banka prognozējusi vēl vienu recesijas gadu ar 0,1% ekonomikas kritumu, kā arī politiskās nesaskaņas ASV saistībā ar valsts budžetu.

Banka lēš, ka ASV ekonomikas izaugsmes temps šogad palēnināsies līdz 1,9%, salīdzinot ar 2,2% kāpumu pērn.

 

Komentāri (25)

oktaavs 16.01.2013. 13.49

Ķīnieši jau sen vairs negrib strādāt par dienišķo rīsa bļodiņu. Līdz ar to globālais lētums drīz beigsies.
Amerikāņi grib risināt savas problēmas ar naudas drukāšanu un jau tā drausmīgā parāda palielināšanu.
Eirozonu (vāciešus) paņēmuši pie rīkles čaklie dienvidneki.
Jautri laiki mūs sagaida.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu