Satiksmes ministra amatam, visticamāk, meklēs profesionāli • IR.lv

Satiksmes ministra amatam, visticamāk, meklēs profesionāli

113
"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis (no kreisās) un neatkarīgo Saeimas deputātu līderis Klāvs Olšteins. Foto: Ieva Čīka, LETA

Olšteins un Zaķis Nacionālajai apvienībai nedod lielas cerības uz satiksmes ministra krēsla iegūšanu

Nacionālā apvienībai “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) nav lielu cerību iegūt vakanto satiksmes ministra amatu, trešdienas rītā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” pauda “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un neatkarīgo deputātu neformālais līderis Klāvs Olšteins. Politiķi pieļauj, ka satiksmes ministra amatam, visticamāk, varētu meklēt bezpartijisku profesionāli.

Abi politiķi uzsvēra, ka neesot iemeslu, lai mainītu koalīcijas veidošanas laikā panākto vienošanos par proporcijām valdībā, ziņo LETA.

Olšteins atgādināja, ka tad, kad Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) atkāpās no tieslietu ministra amata, neviens no koalīcijas partneriem neizvirzīja savas pretenzijas uz šo posteni. “Ir skaidri spēles noteikumi, kas jāievēro,” uzsvēra deputāts. Savukārt Zaķis norādīja, ka šis “nē” Nacionālās apvienības vēlmēm esot skaidri ierakstīts koalīcijas līgumā un “džentelmeņi līgumus nepārkāpj”.

Abi politiķi izvairīgi runāja par iespējamajiem kandidātiem satiksmes ministra amatam. Tika apgalvots, ka nekāda apspriešana par šo jautājumu neesot bijusi un vienošanās neesot panākta, tāpat netika konkrēti atbildēts, vai šis kandidāts varētu būt ar “olšteiniešiem” saistītais Kaspars Ozoliņš, kuru kā nākamo iespējamo satiksmes ministru min portāla „Pietiek.com” žurnālisti un arī „Diena”.

Pēc „Pietiek.com” ziņām, par ar “olšteiniešiem” saistīto juristu Kasparu Ozoliņu esot vienojušies par Satiksmes ministriju (SM) atbildīgie koalīcijas partneri. Plašākai sabiedrībai mazpazīstamais Ozoliņš vēl pirms gada bijis Valmieras domes jurists, bet “olšteinieši” viņu ievirzījuši dažādos ar SM saistītos amatos. Pērnā gada 1. decembrī Ozoliņš ticis iecelts par satiksmes ministra Roņa juridisko padomnieku. Vēl pēc pāris mēnešiem Ozoliņš jau tika iecelts arī starptautiskās lidostas „Rīga” valdē.

Zaķis norādīja, ka patlaban nekādai steigai neesot pamata un laika kandidāta izvēlei pietiekot “ar rezervi”. “Aizkulisēs jau katrs mēģina sev piemērot šo amatu,” piebilda “Vienotības” politiķis. Olšteins apgalvoja, ka varētu tikt apspriesti ļoti daudzi kandidāti. Viņš gan nevēlējās saukt vārdus, jo varot rasties “telpa spekulācijām”.

Spriedze koalīcijā gan varētu pastiprināties, sākot jauna ministra meklējumus, par ko vajadzētu vienoties Olšteina vadītajai neatkarīgo deputātu grupai ar „Vienotību”, raksta „Diena”.

Abi politiķi atzinīgi izteicās par Roņa paveikto un apgalvoja, ka viņam ar koalīciju nekādu nesaskaņu neesot bijis.

Nacionālā apvienība labprāt uzņemtos vakanto satiksmes ministra amatu, bet par citām pārbīdēm valdībā netiek runāts, šorīt intervijā “Latvijas Radio” apgalvoja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Brigmanis: Ronis amatu zaudējis patstāvīguma dēļ

Satiksmes ministrs Aivis Ronis amatu zaudējis savas patstāvības un neatkarības dēļ, tā trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” izteicās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis Ronim veltīja atzinīgus vārdus, uzslavēja viņa paveikto un norādīja, ka ZZS ministru vērtējot kā patstāvīgu politiķi. “Tas viņam maksāja amatu,” teica ZZS līderis.

Pēc Brigmaņa teiktā, Ronis esot jutis, ka nespēj nodrošināt visas politiķu vēlmes, tāpēc aizgājis. “Vilcieni, algas, “šofera dēls” valdē – ne jau viņš to izdomāja. Koalīcija vienojās un nolika viņam to priekšā,” skaidroja politiķis. Tāpēc Ronis esot aizgājis, lai saglabātu savu “seju un stāju”, raksta LETA.

Komentējot izskanējušos viedokļus, ka Nacionālā apvienībai “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlētos iegūt šo vakanto ministra amatu, Brigmanis norādīja, ka šādā gadījumā notiekot “divu sačupošanās pret trešo” un tāpēc VL-TB/LNNK esot maz cerību kaut ko mainīt.

Pēc ZZS frakcijas vadītāja domām, kandidāta izvirzīšanā galvenā loma būšot premjeram. Brigmanis izteicās, ka līdz šim izskanējušās kandidatūras neesot nopietnas un visticamāk, ka ministrs nākšot no nozares. “Pie koalīcijas savstarpējās neuzticēšanās vienīgā iespēja ir cilvēks no malas,” norādīja politiķis.

Brigmanis skaidroja, ka tas, vai ZZS atbalstīs iespējamo kandidātu, esot atkarīgs “no cilvēka”.

Otrdien partijas “Vienotība” pārstāvji un neatkarīgie deputāti paziņoja, ka demisionējušā Roņa vietā būtu jāvirza bezpartijisks profesionālis, bet Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) līderi izteicās, ka būtu gatavi virzīt arī savu kandidātu šim amatam.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka prioritāri kā satiksmes ministra amata kandidāts būtu virzāms nozares profesionālis, pieļaujot iespēju, ka uz satiksmes ministra krēslu varētu pretendēt bezpartijisks kandidāts. Vienlaikus Dombrovskis sacīja, ka pagaidām vēl diskusijas par vakanto amatu nesāksies, jo piektdien, 18.janvārī, ir paredzēta tikšanās ar satiksmes ministru, lai izrunātu šos jautājumus.

 

Komentāri (113)

silvija_vitina 16.01.2013. 09.15

Es brīnos, par ko domā V, pozicionējot partijas viedokli ar Zaķa starpniecību. Zaķis sevi ir degradējis, viņam būtu jābūt maziņam un nemanāmam, lai netracinātu sabiedrību. Bet viņš turpina gozēties visās bildēs, un visam, ko viņš saka, nāk līdzi sevi diskreditējuša šeftmaņa smaka. Tiešām Vienotībai tas ir vienalga?

Es ticu, ka V eventuāli spēj piedāvāt cienīgu pretendentu, bet caur Zaķi (un kur nu vēl apvienojumā ar politkarjeristu Olšteinu) tas viss liek raudzīties ar lielām aizdomām. Jo īpaši zinot, ka Olšteins trinas ap SM krēslu kā lapsa ap vistu kūti.

+10
-3
Atbildēt

10

    piziks > silvija_vitina 17.01.2013. 00.25

    Klusais, bet tas, ka Zaķim ļauj izteikt publiski V partijas viedoklis, tas gan ir partijas attieksmes pret sabiedrību pierādījums. Un attieksme pret sabiedribu nav mainījusies (vismaz ne uz labo pusi).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > silvija_vitina 17.01.2013. 00.27

    Bet, Bronks, būs arī citi, kuri, ieraugot, Zaķi V sarakstā, V listi nemaz neņems rokā, — ja bus paņēmuši, noliks neaiztiktu. Tāpat jau tur citu V suvenīru būs pārpārēm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 16.01.2013. 10.45

    klusais
    kā izpaužas Zaķa ietekmes mazināšanās? ka viņš runā savā, nevis V vārdā, un lien katram caurumam par spundi? Šaubos, vai tas tā varētu būt.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 16.01.2013. 10.42

    aivaram
    vēl daži ir, kas nav :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 16.01.2013. 10.39

    tradutrīce Zaķis sevi ir degradējis
    _______________________________

    Kurš tad tāds tur nav? :)))

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > silvija_vitina 16.01.2013. 10.36

    klusais: Tas, kas viņiem notiek zem segas ir šoreiz nebūtiski. Latvijas tautu ar masu mediju starpniecību Satiksmes ministra izvēles jautājumā politiskās partijas Vienotība vārdā uzrunā Dzintars Zaķis un nevis Aleksandrs Loskutovs!:)
    Āboltiņa acīmredzot naivi cer, ka jo vairāk Zaķim būs publicitātes, jo ātrāk viņa PVN shēmas aizmirsīsies. Politiski pasīvs vēlētājs partijas sarakstā ieraudzīs uzvārdu Zaķis un to ieķeksēs, jo zemapziņā liksies kaut kur redzēts(dzirdēts) darbonis.
    Visa viņu matemātika:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > silvija_vitina 16.01.2013. 10.50

    tradutrice – Zaķis vairs nav Vienotības valdē .

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > silvija_vitina 16.01.2013. 10.14

    Bronks – taisnības labad piebildīšu – ar Zaķi vairs īpaši nerēķinās, Zaķa ietekme ir strauji sarukusi . Tas , ka viņš runā ir viena lieta , cik tam ir liels svars ir cits jautājums.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > silvija_vitina 16.01.2013. 11.50

    Bronks
    Laikraksts: Sprūdžs lielāks nodokļu «optimizētājs» nekā Zaķis
    http://www.db.lv/nodokli/nodokli/laikraksts-sprudzs-lielaks-nodoklu-optimizetajs-neka-zakis-376650

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > silvija_vitina 16.01.2013. 10.00

    traductrice: Vienotībai liekas, ka Zaķis ir nopērts, viss ir piedots un aizmirsts, un galu galā NEKAS, jau TĀDS nav noticis:)

    Bet es tev piekrītu, ka, ja partija, par savu seju var izvēlēties šādu deputātu, tad tas par kaut ko liecina…:) Taču, ja jau ZZS par premjera kandidātu var saukt Lembergu, tad Zaķis ir bērnu šļupsti!:)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 16.01.2013. 09.36

Izsaku līdzjūtību Dombrovskim: varēs savas 2-3 nedēļas veltīt tikai deķa raustītājiem! Dombrovskim ar steigu būtu jāpaziņo, ka par ministru tiks tikai tāds, kuram ir ļoti liela darba pieredze, lai Olšteins un viņa sociālie darbinieki aizmirst par savu cilvēku līdz šīs Saeimas beigām. Bet žurnālistiem ieteiktu nesaudzēt resursus, lai publiski atklātu visus Olšteina mērķus no satiksmes nozares. Olšteinam būtu jāsaprot, ka otreiz Šlesera pēdās būs ļoti grūti iekāpt (vienkārši politiskā konjunktūra ir cita)!

+8
-3
Atbildēt

1

    Egitazz > Una Grinberga 16.01.2013. 09.46

    Vai tad “kāda” cilvēkam nevar būt gara darba pieredze?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

peerku 16.01.2013. 11.00

Olšteins ne tikai neslēpj savu vēlmi ietikt Satiksmes ministra krēslā, bet raudulīgā balstiņā liek visiem saprast, ka viņš un tikai viņš tur iederētos. Bezgala nesimpātisks tips un visticamāk, ka bija lielākais traucēklis Ronim izpausties kā pilnvērtīgam ministram.

Starp citu, mani pārsteidz Zaķa virzīšana par Vienotības runas vīru. Pat pirms nodokļu skandāla es viņa runas stilu vērtēju kā politiskas partijas “sejai” neatbilstošu, kamēr salīdzinajumam Reira runas stils ir inteliģents, visnotaļ simpātisks.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu