Mediji: Krievijas opozīcijas gājiena panākumu pamats – pilsoniskā nostāja • IR.lv

Mediji: Krievijas opozīcijas gājiena panākumu pamats – pilsoniskā nostāja

39
Protesta gājiens Maskavā. Foto: AFP/LETA

Maskavā tūkstošiem cilvēku svētdien protestēja pret adopcijas aizliegšanu uz ASV

Noskaņojuma maiņa, akcijas vispārcilvēciskais iemesls, atteikšanās no partiju lozungiem – šie ir mediju minētie iemesli svētdien notikušā opozīcijas gājiena panākumiem. 

Tā saucamais antimagņitska likums jeb Krievijas Valsts domes pieņemtais aizliegums adoptēt bērnus uz ASV kļuvis par jauna protesta viļņa katalizatoru. Turklāt nepārprotami masveidīgajai un mierīgajai protesta akcijai, kas notika svētdien Maskavā, tik daudz ļaužu bija iespējams savākt tāpēc, ka akcijai bija pilsonisks, ne tik daudz politisks raksturs, pirmdien Krievijas medijos vērtē eksperti.

Jau rakstīts, ka vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku svētdien devās gājienā „Pret nodevējiem”, lai paustu savu sašutumu par Valsts domes un prezidenta Vladimira Putina lēmumu aizliegt bāreņu adopciju uz ārvalstīm.

Kā raksta avīze „Kommersant”, tik lielu auditoriju opozīcijai neesot izdevies savākt jau vismaz pusgadu. Turklāt protesta akcija šoreiz notikusi mierīgi, neviens no tās organizatoriem, par kreisais Sergejs Udaļcovs, kuru iepriekš ikreiz aizturēja varas iestādes, svētdien nav aizturēts.

Avīzes eksperti domā, ka akcijas masveidīguma iemesls ir tas, ka šī ir pirmā pilsoniskās sabiedrības akcija, kurai nav izteikti politiskas nokrāsas. Gājienā svētdien patiesi netika izmantota partiju simbolika, vairākums gājiena dalībnieku bija vidusšķiras pārstāvji, raksta avīze.

Citi mediji atzīmē arī to, ka gājienā ļaudis bija ieradušies kopā ar saviem bērniem, jo protesta iemesls bija visnotaļ cilvēcisks – atbalstīt slimos bērnus un bāreņus.

Savukārt „Ņezavisimaja gazeta” raksta, ka svētdienas gājiena galvenā atšķirība no pērnā gada septembrī notikušā „Miljonu marša” ir noskaņojuma maiņa. Par spīti aukstumam cilvēki bija optimistiski un labprāt piedalījās mītiņā, virs galvām turot plakātus, kas vērsti pret „valsts muļķiem” un iesīkstējušajiem „Vienotās Krievijas” biedriem, laiku pa laikam daudzgalvainajam pūlim vienoti skandējot: „Kauns!”.

Jau ziņots, ka vismaz 20 000 cilvēki svētdien bija izgājuši Maskavas ielās, lai protestētu pret jaunpieņemto likumu, kas aizliedz Krievijas bērnu adopciju uz ASV, ziņo LETA/AFP. Demonstrācijas mērķis bija nosaukt vārdā un nosodīt tos deputātus, kuru dēļ šis likumprojekts tika pieņemts.

Likumprojekts tika izstrādāts, atbildot uz ASV likumdevēju apstiprināto “Magņitska likumu”, ar kuru noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos.

Decembrī Krievijas Valsts dome to apstiprināja, 420 deputātiem balsojot “par” un vien septiņiem – “pret”. Likums stājās spēkā 1.janvārī, izraisot vētrainas debates sabiedrībā.

Saskaņā ar šo likumu ASV ģimenēm aizliegts adoptēt Krievijas bērnus, apturēta Krievijas un ASV divpusējā adopcijas līguma darbība, bet ASV adopcijas aģentūrām aizliegts turpināt darbu Krievijā.

Tikmēr adopcijas aģentūras brīdinājušas, ka, Krievijai aizliedzot bērnu adopciju uz ASV, vislielākie cietēji būs slimi bērni un bērni invalīdi. “Es esmu pret mūsu Valsts domi un zaglīgajām varasiestādēm. Šis ir ļoti apkaunojos likums, kas būtu jāatceļ,” aģentūrai AFP norādīja viena no demonstrācijas dalībniecēm.

Maskavas varasiestādes atļāvušas piedalīties protestos līdz pat 20 000 cilvēku, un AFP žurnālists no notikuma vietas ziņoja, ka aptuveni šāds cilvēku skaits arī izgājis ielās. Savukārt Krievijas opozīcijas Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs apgalvoja, ka protestētāju skaits jau sasniedzis 50 000.

Tikmēr Maskavas policija paziņojusi, ka demonstrācijā piedalās tikai ap 10 000 cilvēku.

 

Komentāri (39)

austrisv 13.01.2013. 22.29

Es gan domāju, ka nav svarīgi cik Maskavā iedzīvotāju, jo pat 20 vai 10 tūkstoši ir daudz cilvēku, kuri nav vienaldzīgi pret slimiem bērniem un invalīdiem, jo labi zin, ka Krievijas korumpētajai varai neinteresē viņu pašu tautas bērnu likteņi!
Putins jau parādījis kā propogandu var dzīt ar vienu cilvēku – Depardjē, kurš pārbēdzis lielo nodokļu dēļ.

+12
-1
Atbildēt

15

    Egitazz > austrisv 13.01.2013. 22.57

    Likums, protams, ir stulbs, visai dīvains veids kā atbildēt uz Magnitska aktu.

    Interesants ir cits – cik daudzie no protestētājiem paņems kādu bāreņi (tas gan attiecas arī uz šī likuma atbalstītājiem).
    tas viss pasākums atgādina Ilfa un Petrova feļetonu par korķu vākšanu, kad visām iesaistītām pusēm svarīgs kļūst process, nevis būtība.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 14.01.2013. 16.37

    Ja mēs iebraucam Latgalē no Krievijas, tad diez, ko labs iespaids arī nebūs.(diemžēl)

    Nevienmērīga attistība tur ir ļoti izteikta lieta. Kaut, kur lasīju, ka viņi tagad no dabasresursu eksporta noteiktu procentu virzīs, tieši mazai un mikrouzņēmējdarbības attistībai, kā parsti daļa kaut, kur citur aizvirzīsies….

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 14.01.2013. 15.10

    Un cenu atskiribas iereikinaji….

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 14.01.2013. 16.11

    tik nez kāpēc cilvēki brauc prom no šis veiksmes stasta zemes…. vel pie tam arī uz Krieviju strādāt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 14.01.2013. 16.17

    viņi arī veic uzkrājumus nebaltām dienām 2012 gada 1. decembrī tās bija 528,236 miljardu dolāru vērtībā http://top.rbc.ru/economics/07/12/2012/835510.shtml

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 14.01.2013. 13.56

    aivarsk cik daudzi no fotogrāfijā redzamajiem demonstrantiem var atļauties ieguldīt, teiksim 100.000 usd bērna ārstēšanai, kuru krievijā nemaz nevar izdarīt?

    – Уровень жизни в Латвии ниже, чем в России:

    Latvia 17,569

    Russia 21,246

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

    Тем, кто рассуждает о том, что Россия “незаслуженно” имеет свои природные богатства, статья гражданина ЛР Юрия Алексеева:

    http://imhoclub.lv/material/esli-bi-u-babushki-bili-jajca?userlast=91

    …Вопрос первый: природные богатства достались россиянам незаслуженно?

    Кто хочет, может прочитать в учебниках истории, как русские осваивали эту свою «одну седьмую часть суши», подробно. А вкратце так: в конце XVI века русские казаки и авантюристы двинулись на восток и север Евразии. Закончился этот поход в начале XVIII века на мысе Челюскин. Кое-кто даже переправился на Аляску…

    Кто-нибудь бывал в тех краях? Видели тысячи километров непролазной тайги, болот и тундры? Где летом комарье сжирает заживо, а зимой плевок становится ледышкой раньше, чем долетит до земли. Лично меня до сих пор удивляет несказанно: что гнало русских людей туда? ТАМ ЖИТЬ НЕЛЬЗЯ! А ведь в те времена никто еще не знал, что через 400 лет в тех краях найдут газ, нефть и всю таблицу Менделеева — богатство…

    Вообще, эпоха великих географических открытий и колонизации началась в XV веке. Европейцы поперли в разные стороны – в Африку, Америку, Азию, Океанию… Поплыли за золотом, пряностями, экзотикой, плодородными землями – в места приятные, теплые и благодатные, по большей части уже плотно населенные туземцами. И только ушибленные на голову русские пошли пехом в дикую тайгу, болота и тундру. Туда, где и сейчас плотность населения – полчеловека на квадратный километр. Где нормальный человек жить не сможет, только русский.

    …вы, латыши, крепко прогадали, когда вышли из ее состава. Пока вы копались в своих огородах, русские 500 лет путешествовали, открывали, воевали, осваивали свою «одну седьмую» часть суши.
    http://imhoclub.lv/material/esli-bi-u-babushki-bili-jajca?userlast=91

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 15.01.2013. 10.41

    What CNN doesn’t want you to see again

    http://www.youtube.com/watch?v=tFabLp-Jcbg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 15.01.2013. 08.47

    Arctikulus

    Aicinu piedalīties realitātes šovā, tu brauc uz demokrātijas pārņemto un cilvēktiesībām plaukstošo Lībiju, bet es uz banditisko kapitālisma Krieviju (reālais krievijas ekonomiskais modelis). Un pēc gada atgriežamies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    manatuja > austrisv 15.01.2013. 09.06

    atmiņas atsvaidzināšanai par komonikāciju ar tautu Latvijā

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w8UYec1sPp8

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 14.01.2013. 20.05

    Jānis
    Kāpēc vēl neesi aizvācies pie sava saprāta brāļiem?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 14.01.2013. 21.33

    GNP per capita un dzīves līmenis ir divas dažādas lietas.
    Latvijā nav tik daudz ULTRA miljardieru, kas savāktu 80 % GNP. Minimālā alga krievijā ir Ls 75,
    http://www.minimum-wage.org/international/lv/Russia/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > austrisv 14.01.2013. 14.17

    2011. gada dzīves līmenis LV ir apsteidzis RUS, bet 2012. vēl vairāk attālinājies. To var redzēt pat turpat Jūsu norādītajā lapā http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita .
    Tabulu par 2011. gadu ir trīs, un divās no tām Latvijai ir augstāka vieta, nekā Krievijai:

    Latvia 16,818
    Russia 16,736

    Latvia 16,800
    Russia 16,700

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 14.01.2013. 11.41

    kolpants
    “Interesants ir cits – cik daudzie no protestētājiem paņems kādu bāreņi (tas gan attiecas arī uz šī likuma atbalstītājiem).”

    Tas gan attiecas tikai uz likuma atbalstītājiem, jo protestētāji apzinās, ka krievija nespēja parūpēties par dzīves pabērniem.
    Putins un viņa zagļu, žuļiku un pedofīlu partija izliekas, ka tā nav.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 14.01.2013. 06.58

    kolpants – tiešām domā, ka Krievijā neatrastos daži tūkstoši cilvēku, kam rūp to krievu bērnu liktenis, kuriem vienkārši viņus žēl, žēl, ka viņi nomirs Krievijas bērnu namos ( nesen vienā no bada nomira pie 20 cilvēkiem, jo visu nozaga vadība, un tas ir oficiāli atzīts fakts, nemaz nerunājot, ka Krievijas medicīna nav spējīga izārstēt to, ko ASV medicīna?
    Zemu gan tu vērtē to savu tautu, es vērtēju augstāk, nevajag jau atkārtot Kremļa propogandistu melus.
    Un par adopciju – un kāds deputāts vai valdības loceklis ir adoptējis?
    Starp citu, tur piedalijās daudzi cilvēki, kas to izdarījuši.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 13.01.2013. 23.25

    cik daudzi no fotogrāfijā redzamajiem demonstrantiem var atļauties ieguldīt, teiksim 100.000 usd bērna ārstēšanai, kuru krievijā nemaz nevar izdarīt?

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 14.01.2013. 13.01

Parīzes demonstrācija: 3,5 stundas 4 minūtēs, vairāk nekā pusmiljons – pret.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ozjsyvc8eRE
Efektīgi.

+4
-2
Atbildēt

10

    ligakalnina > Kaspars Špūle 14.01.2013. 17.55

    Es to izdzēsu, pirms izlasīju tavu komentāru, un, otrkārt, tas kaut kādā ziņā izmainīja komentāra jēgu, vai, manuprāt, nemaz, un pret franču socialistiem man vispār nekāda mīlestība nav.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 14.01.2013. 14.25

    Ar Franciju un ES gan jau viss būs OK, bet ar tiem krievu bāreņiem, sevišķi invalīdiem, gan būs ļoti slikti, varbūt, skan nedaudz patētiski, bet man, tāpat, kā arī daudziem Krievijas un arī ASV un citu valstu iedzīvotājiem, to liktenis nav vienaldzīgs.
    Bez tam esmu ilgi Krievijā strādājies, man tur ir daudz paziņu, un man nav vienalga, kas tur notiek.
    Krievija, vispār, ja kas, atrodas mums kaimiņos, un, ja kāds, domā, ka Krievijas notikumi mūs neietekmē, tas kļūdas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 14.01.2013. 14.05

    Ak tagad jau pret viņu, nevis pret homoseksuālo ģimeņu tiesībām?
    Tad tevi tas Francijas prezidents tā satrauc, un par to demonstrāciju pret viņu tu te tā priecājies, nevis tā iespēja homoseks. ģimenēm adoptēt bērnus?
    Nu tad, acīmredzot, būšu ko pārpratis, tikai, arī tam nav nekāda sakara ar Maskavas protestiem pret bāreņu likumu.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kaspars Špūle 14.01.2013. 13.42

    Nesen kā Francijā arī dedzināja mašīnas un rīkoja grautiņus, tur ir veseli rajoni, kur nogalinātu ne tikai homoseksualistu, bet, pat sievieti bez lakatiņa, tāda viņiem par visu izpratne.
    Acīmredzot, tie, un līdzīgi domājošie( tādi ir arī pretējā, galēji labējo nometnē, kas šos neieredz, bet, par dažām lietām abām šim grupām viedoklis sakrīt), arī bija, pamatā, tie protestētāji, un tie ir tie mūsu VL idejiskie dpomubiedri, no kā jūs te aicināt ņemt piemēru, un par kuru demonstrāciju tagad jūsmojat.
    Kaut, principā, dažiem komentētājiem šeit tas homoseksualisma un seks. minoritāšu tiesību jautājums ir tik aktuāls, ka tie pamanīsies to piesiet pat pie laika ziņām, nevilšus nāk prātā vecā Freida domas par šādas neizprotamas aktivitātes neapzinātajiem cēloņiem.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > Kaspars Špūle 14.01.2013. 13.16

    pat loti….

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Kaspars Špūle 14.01.2013. 22.51

    aivarsk
    Nespārdi tik sadistiski organismu ar īpaši īpašām vajadzībām!!!
    Kāpēc domā, ka dzēris bioloģiskai mammai patika viņa bioloģiskais tētis? Vai Tu pieļauj, ka mīlestības auglis varētu būt tāda nemotivēta naida pārņemts?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kaspars Špūle 14.01.2013. 21.44

    Dzeri, šaubos vai ASV tie ir homoseksuālie pāri, kam nu putina debilitātes dēļ liegta krievijas bērnu adopcija.
    Otrkārt, Francijas bāreņi dzimuši heteroseksuālu attiecību rezultātā, tāpēc var saprast to, ka demonstranti prasa šiem bērniem tiesības augt normālā ģimenē, īpaši, ja Francijā ir adoptējamo bērnu “deficīts”.
    Treškārt, man nav šaubu, ka tu esi hetroseksuālu attiecību produkts, vai tu nožēlo, ka tavai mammai kādu brīdi patika tavs tētis??? :)
    Ceturtkārt -ziņkārība – tie tavi krievijas draugi, viņi par puķinu balso?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 14.01.2013. 14.15

    Džeri, vai tu dzīvo Krievijā, ka tik ļoti uztraucies par to, kas tur notiek?
    Francijas notikumi Latvijai tomēr ir daudz svarīgāki, jo kopā esam Eiropas Savienībā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 14.01.2013. 14.56

    Lieliski! Džeris atcerējies, ka nedrīkst kritizēt franču sociālistus, tāpēc izlabojis savu komentāru (13:42), kas sākotnēji bija šāds:

    “Nesen kā Francijā arī dedzināja mašīnas un rīkoja grautiņus, tur ir veseli rajoni, kur nogalinātu ne tikai homoseksualistu, bet, pat sievieti bez lakatiņa.
    Nesen kā pateicoties tādiem “francūžiem”, ievēlēja to dīvaino socialistu par prezidentu.
    Acīmredzot, tie arī bija tie protestētāji, un tie ir tie mūsu VL idejiskie biedri, no kā jūs te aicināt ņemt piemēru, un par kuru demonstrāciju tagad jūsmojat.”

    Iesaku kopēt Džera komentārus un tikai tad uz tiem atbildēt.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 14.01.2013. 13.47

    Vispār jau šī demonstrācija bija vērsta pret “dīvaino sociālistu” un notika ar VISU labējo partiju atbalstu.

    P.S. Džeri, katram gadījumam nokopēju šo tavu ierakstu. Vienkārši drošības pēc :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.01.2013. 14.12

cilvekam ar 70 gadus padomju propogandas izskalotaam homo sovietikus smadzenem nevar but pilsoniskas nostajas..bet tikai pasiedomatas refleksijas..kas radusas jaunas propogandas ietvaros..pavlova eksperimenti ar suniem..

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu