Topošajiem pilsoņiem, iespējams, būs svinīgi jāsola uzticība Latvijai • IR.lv

Topošajiem pilsoņiem, iespējams, būs svinīgi jāsola uzticība Latvijai

23
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Edijs Pālens, LETA

Iecerēts arī mainīt svinīgā solījuma tekstu

Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas deputāti nolēmuši, ka topošajiem pilsoņiem turpmāk solījums par uzticību Latvijai būs jādod svinīgā ceremonijā, nevis vienkārši jāparaksta, aģentūru LETA informēja Saeimas Juridiskajā komisijā.

Pilsonības likuma grozījumi pašlaik tiek skatīti trešajā lasījumā, un apakškomisijai vēl pastāv teorētiska iespēja mainīt šīs redakcijas variantu. Par grozījumiem tāpat būs jāvienojas Saeimas Juridiskās komisijas un pēc tam paša parlamenta vairākumam.

Pašlaik Pilsonības likums nosaka, ka solījums ir tikai jāparaksta, kā arī nav minēta svinīgas ceremonijas nepieciešamība.

Normatīvajā aktā iecerēts noteikt, ka “persona, kuru uzņem Latvijas pilsonībā svinīgā ceremonijā, dod un paraksta (..) solījumu par uzticību Latvijas Republikai”. Svinīgās ceremonijas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Mainīts arī solījuma teksts – jaunpilsoņiem būt jāsola būt uzticīgiem un lojāliem Latvijai un godprātīgi pildīt valsts Satversmi un likumus. Solījuma turpinājumā būs teikts: “Solos aizstāvēt Latvijas valsts neatkarību, stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, godīgi dzīvot un strādāt, lai vairotu Latvijas valsts un tautas labklājību. Apliecinu, ka mana rīcība nekad nebūs vērsta pret Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti.”

Persona šo solījumu dos, ja būs noskaidrots, ka nepastāv šķēršļi šī cilvēka uzņemšanai Latvijas pilsonībā.

 

Komentāri (23)

Kaspars Špūle 13.01.2013. 13.02

Protams – labāk vēlu nekā nemaz.
Tikai nekas nav teikts par to, kāds sods būs solījuma pārkāpējiem.
Vai tāds pats kā Saeimas deputātiem, kuri parakstījās par valodas referendumu, pārkāpjot savu svinīgo solījumu?

+13
-2
Atbildēt

0

janis17 13.01.2013. 13.38

Iespējams, būs iespējams svinīgi, iespējams jāsola, iespējams uzticība, iespējams Latvijai.
Iespējams, ka kabatā turēs “čurikus”…

+11
-1
Atbildēt

0

Sanšains 13.01.2013. 13.22

Man jau šķiet, ka izmērīt tāda solījuma pildīšanu nevar, tāpēc jēgas tam maz.

Vai tagad aborigēniem būs labāka jušana, apzinoties, ka pilsonība tiek dāļāta mazliet svinīgākā veidā? Cik ļoti mēs esam “attīstījušies” 15 gadu laikā…

Manuprāt, pilsonības iegūšana būtu jāpadara praktiski neiespējama – ar kvotām un uzturēšanās cenza pagarināšanu. Lai rezultāts būtu tāds, kā Šveicē vai Luksemburgā. Arī tur daudziem nav pilsonības, tomēr projām nez kāpēc netaisās.:)

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu