Mūžībā aizgājis JRT aktieris Kārlis Anušēvics • IR.lv

Mūžībā aizgājis JRT aktieris Kārlis Anušēvics

20
Kārlis Anušēvics. Publicitātes foto

 

Mūžībā aizgājis ilggadējs Jaunatnes teātra un Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Kārlis Anušēvics (14.10.1930.-10.01.2013.), informē JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Grīnfelde.

Kārlis Anušēvics vienmēr vēlējās būt uz skatuves. Vienas no spilgtākajām bērnības atmiņām viņam saistījās ar Dailes teātra izrādēm Lāčplēša ielas 25. namā. Skolas laikā viņš darbojās pašdarbības teātrī pie režisores Irīnas Liepas, kura ieteica savu audzēkni Friča Rokpeļņa sarakstītas lugas iestudējumam Jaunatnes teātrī 1945.gadā. Kopš tā brīža līdz Jaunatnes teātra likvidēšanai 1992. gadā Kārlis Anušēvics nospēlējis vairāk nekā pusotru simtu lomu.

Pēc Jaunatnes teātra slēgšanas viņš turpināja darbu Jaunajā Rīgas teātrī kā rekvizitors, izrāžu vadītājs un aktieris, piedaloties tādos iestudējumos kā „Tims Tālers jeb Pārdotie smiekli”, „Heinrihs IV”, „Aicinājums uz nāvessodu”, „XX gadsimts. Поезд – призрак. Vision Express”, „Kaija”, „Arkādija”, „Sidraba šķidrauts”, „Revidents” u. c.

Savu pēdējo izrādi – „Revidentu” – Kārlis Anušēvics uz Jaunā Rīgas teātra skatuves nospēlēja 2012. gada februārī.

Ēku Lāčplēša ielā 25 Kārlis Anušēvics sirsnīgi mīlēja, vienmēr atbalstot tajā valdošās jaunās vēsmas un ticot Smiļģa fantāzijas garam, ko apliecināja, izveidojot un uzturot Smiļģa memoriālo istabu.

Viņš bija Ēvalda Valtera balvas un Spīdolas prēmijas laureāts, kā arī VKKF mūža stipendiāts.

Atvadīšanās no Kārļa Anušēvica notiks 16. janvārī no plkst. 11 līdz 12 JRT Lielajā zālē (Lāčplēša ielā 25). Izvadīšana II Meža kapos plkst. 13.

 

Komentāri (20)

ivetao2007 11.01.2013. 15.00

Es Kārli zināju vismaz kādus piecdesmit. Pasakaini bija klausīties viņa stāstus, visojoties Smiļģa istabā. Tas ko tur varēja redzēt bija kaut kas lielisks, bet klausīties – kas neaizmirstams un žēl,ka tas diezin vai ir tā ierakstīts kā to dzirdēju. Ne tik sen Kārlis bija ciemos pēc bildes kopā ar mazdēlu. Personība latviešu zvaigznājā. bet ne galmā.

+4
0
Atbildēt

0

lietussargs 12.01.2013. 19.30

Apmeklē Kārļa Anušēvica piemiņas vietu -> VieglasSmiltis.lv

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 11.01.2013. 13.57

so ziem kautkada aktieru naves plauja..

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu